Šport

Medvešek v finalu

Atene, 18. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Blaž Medvešek je 'priplaval' do finalnega nastopa. Miro Vodovnik v svetovni eliti metalcev krogle, jadralci zreli za medaljo, od veslačev pa napredovala samo Špik in Čop.

Medvešek prvi finalist med plavalci

Plavalec Blaž Medvešek je prvi slovenski finalist v plavalnem tekmovanju na olimpijskih igrah v Atenah. Mariborčan je v polfinalu na 200 metrov hrbtno s časom 1:59,37 osvojil četrto mesto v svoji skupini in skupno sedmega med polfinalisti. Finalni nastop ga čaka jutri ob 18.46.

Plavalec Blaž Medvešek je v dopoldanskih kvalifikacijah na olimpijskih igrah v Atenah na 200 m hrbtno zasedel 15. mesto (2:01,13) in se uvrstil v polfinale. "Razen dejstva, da sem se uvrstil v polfinale, se zame nič na tej tekmi ni izteklo po željah. Plaval sem slabo in tak je tudi rezultat. Pred tekmo sem imel tako tremo, kot običajno na tekmah. Prve olimpijske izkušnje sem si nabral že pred štirimi leti v Sydneyju," je po prvem nastopu v Atenah dejal Medvešek.

Miran Vodovnik v finalu dosegel 11. mesto

Slovenski metalec krogle Miran Vodovnik se je z 12. izidom kvalifikacij uvrstil v finale olimpijske preizkušnje v Atenah. Popoldanski del se je v antični olimpiji začel ob 16.30, in vanj se je uvrstil kot zadnji z metom, dolgim 20,04 m. Najboljši izid kvalifikacij je dosegel Američan Adam Nelson z 21,15 metra dolgim metom.

Finalno tekmovanje sde je končalo in zlato medaljo je osvojil Ukrajinec Jurij Bilonog.

Na prizorišču v antični Olimpiji je Bilonog prav v zadnjem poskusu kroglo sunil 21,16 metra daleč, kar je bilo enako dosežku drugouvrščenega Američana Adama Nelsona, a je imel ukrajinski atlet boljši drugi dosežek. Bron je pripadel Dancu Joachimu Olsenu (21,07).

Slovenski tekmovalec Miran Vodovnik je z 19,34 metra zasedel 11. mesto.

- zlato: Jurij Bilonog (Ukr) 21,16 m
- srebro: Adam Nelson (ZDA) 21,16 m
- bron: Joachim Olsen (Dan) 21,07 m

______________________________________________________

Simon Hočevar šesti, Estanguet po protestu zmagovalec

Slovenski kanuist Simon Hočevar je v finalu olimpijske preizkušnje osvojil šesto mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev na olimpijskih igrah.

Hočevar, ki se je v finale uvrstil kot osmi, je za zmagovalcem Francozom Tonyjem Estanguetom, ki je po uspešni pritožbi ubranil naslov v Sydneyju, zaostal 10,62 sekunde. Za olimpijskega zmagovalca je naprej sicer veljal Slovak Michal Martikan, ki pa je mu je žirija zaradi računalniške napake naknadno pribila dve sekundi in večkratni svetovni prvak se je moral zadovoljiti s srebrom (+0,12). Bron je osvojil Nemec Stefan Pfannmoeller (+2,40).

- zlato: Tony Estanguet (Fra)
- srebro: Michal Martikan (Svk)
- bron: Stefan Pfannmoeller (Nem)

______________________________________________________

Od štirih slovenskih čolnov v finale le eden

Najboljši veslači so na jezeru Schinias opravili s polfinalnimi preizkušnjami, nastopili pa so tudi vsi štirje slovenski čolni.

Rešila čast slovenskih veslačev - dvojni dvojec Luka Špik in Iztok Čop (Foto: Reuters)
Rešila čast slovenskih veslačev - dvojni dvojec Luka Špik in Iztok Čop (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Finalni nastop si je priveslal le dvojni dvojec z Luko Špikom in Iztokom Čopom. Olimpijska zmagovalca iz Sydneyja sta si tesno zmago priveslala po prepričljivem vodstvu čez celotno progo.

Prvi je sicer nastopil skifist Davor Mizerit, ki je v svoji skupini zasedel tretje mesto in si tako zagotovil nastop v malem finalu za uvrstitev od 7. do 12. mesta. Dvojec brez krmarja v postavi Matija Pavšič - Andrej Hrabar je bil v svoji skupni šesti in bo prav tako veslal v malem finalu.

Konkurenca na OI je zelo težka (Foto: Reuters)
Konkurenca na OI je zelo težka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot zadnji je veslal še četverec brez krmarja z bratoma Tomažem in Miho Pirihom, Janijem Klemenčičem in Gregorjem Sračnjekom, ki bo po četrtem mestu v svoji skupini tudi veslal v malem finalu.

Slovenski jadralci odlično

Slovenski jadralci in jadralke so zreli za medaljo. Tri regate pred koncem olimpijskih iger v razredu 470 za ženske sta Klara Maučec in Vesna Dekleva napredovali na drugo mesto v skupnem seštevku. Vasilij Žbogar je v laserju dosegel skupno tretje mesto.

Maučec/Dekleva sta danes zabeležili prvo in drugo mesto, tako da zaostajata le za domačinkama Betaforu/Solfa, ki sta nesporni favoritinji in imata že precejšnjo prednost pred ostalimi, Žbogar pa je bil četrti in prvi.

Ostali slovenski predstavniki niso v ospredju. Tomaž Čopi in Davor Glavina (470) sta bila 8. in 19., skupno 17., Teja Černe (evropa) je zasedla 14. in 24. mesto (skupno 20.), Gašper Vinčec pa je v finnu z 8. in 17. mestom skupno dvaindvajseti.

______________________________________________________

Slovenija - Islandija 25:30 (10:10)

Slovenski rokometaši so na olimpijskih igrah (po porazih z Rusi in Hrvati) doživeli še tretji zaporedni poraz in bržkone zapravili vse možnosti za uvrstitev v četrtfinale zaključnega turnirja. Tokrat so bili od izbrancev Toneta Tislja boljši Islandci.

V nadaljevanju bodo Renato Vugrinec, Uroš Zorman in druščina odigrali še dve tekmi - prvo v petek, 20. avgusta, s Španci in drugo dva dni kasneje s Korejci -, kljub ne preveč obetajočim napovedim pa imajo še vedno teoretične možnosti za uvrstitev v drugi del tekmovanja. Seveda le v primeru dveh zmag v naslednjih dveh dvobojih in izidom, ki bi bili ugodni za naše rokometaše.

Slovenska selekcija je tako kot na obeh uvodnih tekmah svetel obraz pokazala le v uvodnih petnajstih minutah, Belorus s slovenskim potnim listom Sergej Rutenka in vratar Beno Lapajne pa sta bila osrednji osebnosti prvega polčasa.

Gašper Vinčec je imel na začetku smolo, saj se mu je polomil jambor (Foto: Reuters)
Gašper Vinčec je imel na začetku smolo, saj se mu je polomil jambor (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V prvih petnajstih minutah so slovenski igralci igrali tako kot piše v najboljših rokometnih učbenikih. V tem obdobju so si priigrali tudi najvišje vodstvo (5:2), obramba je bila neprebojna, igra v napadu pa spodbudna. Nato pa se je vse zaustavilo: razigrala sta se islandski zvezdnik in soigralec Aleša Pajoviča pri španskem Ciudad Realu Olafur Stefansson ter gibljivi in kot vidra hitri organizator igre Snori Gudjonsson, ki je igralcem delil uporabne žoge, in slovenska prednost se je začela topiti. V 22. minuti so Severnjaki izenačili na 7:7, od tedaj naprej pa se je na atenskem igrišču odvijal povsem izenačen in negotov boj.

Zoran Jankovič, predsednik Rokometne zveze Slovenije: "Naši igralci so igrali zelo slabo, daleč pod svojimi sposobnostmi. Islandci so zasluženo zmagali."

Tako je bilo vse do končnice dvoboja. Slovenski rokometaši so sicer neprestano zaostajali od enega do treh golov, navzlic velikemu trudu in izjemni požrtvovalnosti pa nikakor niso mogli dohiteti tekmecev.

"Upanje umira zadnje. Kljub porazu z Islandijo še vedno upam na uvrstitev v drugi del tekmovanja. Naredili smo preveč tehničnih napak in prejeli preveč golov iz nasprotnih napadov. Škoda, kajti postavljena obramba je dobro delovala," je optimističen, kljub trem porazom vratar Beno Lapajna.

"Vsako tekmo narekujemo ritem, žal v napačno smer. Tako kot na tekmah z Rusijo in Hrvaško so bile tudi v dvoboju z Islandijo za nas usodne številne tehnične napake. Na olimpijskem turnirju jih na eni tekmi naredimo toliko, kolikor smo jih na celotnem evropskem prvenstvu. Upam, da bomo že proti Španiji prikazali veliko lepši obraz," je bil po tekmi komentar Uroša Zormana.

Dvorana Falirio, gledalcev 2.000, sodnika: Baum in Goralczyk (oba Poljska)
Slovenija: Podpečan, Lapajne, Kozlina, Vugrinec, Kastelic 1, Kavtičnik 4, Oštir, Natek, Tomšič 1, Rutenka 10 (3), Pajovič 2, Brumen 1, Zorman 3, Žvižej 3
Islandija: Eradze, Hrafnkelsson, Andersson, Jonsson, S. Sigurdsson 2, D. Sigurdsson 1, Gylfason, G. Siigurdsson 7, Gudjonsson 2, Stefansson 6 (1), Sygtryggsson 1, Hallgrimsson 1, Garcia 6, Gunnarsson 4
Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Islandija 1 (1)
Izključitve: Slovenija 6, Islandija 6 minut
Rdeči karton: /
V petek, 20. avgusta se bo pomerila s Španijo, dva dni kasneje pa še z Južno Korejo.

______________________________________________________

Sraka dokončno izpadla

Slovenska judoistka Raša Sraka je v Atenah v prvem krogu kategorije do 70 kg izgubila borbo proti Japonki Masae Ueno.

Alenki ne gre in ne gre
Alenki ne gre in ne gre FOTO: Reuters

Olimpijski nastop slovenske judoistke Raše Srake se je končal z zmago in dvema porazoma. Potem ko je Ljubljančanka izgubila uvodni dvoboj z Japonko Masae Ueno in bila uspešna v prvem repesažu proti Američanki Celiti Chutz, je njene upe na vidnejšo uvrstitev dokončno pokopala Francozinja Catherine Jacques. Francozinja je zmago slavila po dveh vazarijih (10:0).

Alenka Kejžar je znova osvojila 18. mesto na 200 m prsno (2:32,64) in za skoraj tri sekunde zaostala za njenim državnim rekordom. "Počutila sem se zelo slabo, ker nisem imela občutka za zaveslaj. Zelo sem razočarana. V karieri sem imela veliko lepih, pa tudi slabih trenutkov, žal so se slednji ponovili prav na letošnjih OI. Sedaj me čakajo pogovori s trenerjem, nato pa počitek in sprostitev po sezoni," je zaključila Kejžarjeva.

Rokomet
Rokomet FOTO: Reuters

Sara Isakovič je delila 26. mesto med 50 tekmovalkami na 100 m prosto (56,67), ženska štafeta 4 X 200 m prosto (Sara Isakovič, Anja Klinar, Anja Čarman in Lavra Babič) pa je bila zadnja, 16. (8:07,17). "Presrečna sem. Že v dopoldanskih urah sem le za 11 stotink zaostala za svojim osebnim rekordom. Kar ne morem verjeti, posebej zato, ker med plavanjem nisem imela tako dobrega občutka. Ko sem pogledala na semafor in videla rezultat, sem bila kar malce presenečena. Pomagalo je tudi to, da sem pred tem že opravila olimpijski krst in pred današnjim nastopom nisem imela treme."

Brumen napada nasprotnikov gol (Foto: Reuters)
Brumen napada nasprotnikov gol (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Peter Mankoč se je odpovedal tekmi na 200 m mešano, ker se bo skušal v njegovi zadnji posamični disciplini, na 100 m delfin, prebiti v polfinale.