Šport

Maribor se poslavlja

Nikozija, 07. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V povratni tekmi 2. kroga kvalifikacij za nastop v ligi prvakov je Maribor Pivovarna Laško s 4:2 v Ciprski Nikoziji izgubil proti domačemu Apoelu. S skupnim rezultatom 5:4 se Maribor poslavlja od nadaljnjega tekmovanja.

Mariborčani so na vročem Cipru doživeli grenak poraz in s tem končali z nastopi v letošnjih evropskih pokalih. Apoel je kljub pritisku javnosti zdržal in slovenskemu prvaku zabil kar štiri zadetke, od tega tri z igralcem manj.

Očitno je bilo, da so vijoličasti bržkone precenili moč Ciprčanov, predvsem njihovo borbenost in nepopustljivost. Optimizem s prvega srečanja v Ljudskem vrtu, ko so prvič v letošnji sezoni pokazali zadovoljivo igro, je bil premalo za nadaljevanje in potovanje v grško prestolnico.

V nasprotju z napovedmi se Mariborčani Apoelu niso zoperstavili z enakovrednim bojem. Raje so nasprotnika čakali na svoji polovici in s tem vsaj nekoliko umirili igro ter Ciprčanom praktično ukradli začetnih 20 minut igre. Za melanholično igro bi lahko bili kaznovani v 22. minuti, ko je Charalambides z roba kazenskega prostora močno streljal, a na njegovo žalost nastreljal le levo vratnico. Tri minute pozneje je Filekovič v nasprotnem kazenskem prostoru še enkrat več pokazal svojo tehnično spretnost, toda prav tako še enkrat več tudi sebično zaključil in zadel le vratarja Morphisa. Štajerci so povedli v 31. minuti. Pred tem so izvajali kot, Khachatryan je žogo neumno izbil z roko, najstrožjo kazen pa uspešno izvedel Duro. A so si vijoličasti prav kmalu zagrenili življenje. Takoj za tem je namreč Agathocleous prodrl v gostujoči kazenski prostor, nepravilno ga je zaustavil Balajič, izid pa je z bele točke izenačil Malekkos.

V 38. minuti je Apoel ostal brez Agathocelousa, ki si je prislužil drugi rumeni karton zaradi domnevnega simuliranja prekrška, morda celo neupravičeno. Toda gostitelji se niso zmedli, ravno nasprotno. V zadnji minuti prvega dela igre se je Georgiu sam dobesedno poigral z mariborsko obrambo na desni strani, našel osamljenega Iliaja, ki je z močnim strelom od daleč neubranljivo zadel.

Nadaljevanje se je začelo s priložnostjo Čoroviča, junaka prve tekme, ki je po podaji Filekoviča streljal z glavo, vendar je bil Morphis na mestu. Apoel ni dajal vtisa, da igra z igralcem manj. V 57. minuti so igralci v rumeno-modrih dresih izvajali prosti strel, Šarkezi je žogo odbil le do Charalambidesa, ta pa je žogo zabil v Murkovo mrežo. Takrat je voda slovenskemu prvaku že pošteno tekla v grlo, toda kaj, ko se Ciprčani še niso zadovoljili z vodstvom. Da bi vsaj nekoliko lažje zadihali so v 69. minuti dosegli še četrti gol. Po kombinaciji iz kota je Malekkos našel osamljenega Daskalakisa, na katerega je pozabil Cipot, z bližine pa branilcu z glavo ni bilo težko zadeti. Nekaj upanja je Mariborčanom vlil v 82. minuti Duro. Rakovič je Bošnjaka lepo zaposlil, ta pa je drugič na tekmi premagal nasprotnega vratarja. Vendar tretjega zadetka, ki bi vijoličaste popeljal v 3. krog, ni bilo. Poskusa od daleč Balajiča in Rakoviča je zaustavil odlični Morphis, Čorovič in Filekovič pa sta bila v ugodnem položaju preveč nezbrana.