Šport

Majdičeva in Kozmus športnika leta

Ljubljana, 20. 12. 2007 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, T.Š.
Komentarji
5

Primož Kozmus in Petra Majdič sta najboljša športnika Slovenije. Najboljša ekipa so odbojkarji ACH Volleyja.

Letošnja tradicionalna prireditev Športnik leta je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) jo je v samostojni Sloveniji pripravilo 17., skupaj pa je bila že 40.

Primož Kozmus in Petra Majdič, športnika leta 2007.
Primož Kozmus in Petra Majdič, športnika leta 2007. FOTO: Damjan Žibert

Za najboljša športnika Slovenije v letu 2007 sta bila izbrana atlet Primož Kozmus (262 glasov) v moški in tekačica na smučeh Petra Majdič (390) v ženski konkurenci. Člani DŠNS so za najboljšo ekipo izbrali odbojkarje ACH Volleyja (v prejšnji sezoni Autocommerce, 58 glasov). Med športniki je bil drugi telovadec Mitja Petkovšek (247), tretji pa hokejist Anže Kopitar (117). Pri dekletih je bila za Majdičevo druga športna plezalka Maja Vidmar (114), tretja pa atletinja Brigita Langerholc (87).

Korlov veliki met
mož Kozmus ali Korl, kot ga kličejo prijatelji, se je z letošnjega svetovnega prvenstva v atletiki v Osaki vrnil s kolajno. Več kot 100.000 Slovencev ga je že videlo okronanega z zlato kolajno, a ga je v zadnjem metu presegel Belorus Ivan Tihon. "Nič ne de," je vseeno malce jezno zamrmral Primož, ko so mu okoli vratu nadeli srebro. Samo Korl in njegov trener Vladimir Kevo vesta, koliko truda je bilo vloženega, da je več kot 100 kilogramov težki in skoraj 190 centimetrov visoki kolos iz Brežic prišel do tega velikanskega uspeha.

Letos je, po dveh letih zatišja, ko se je ukvarjal predvsem s poškodbo hrbta, spet zablestel in že junija pomaknil mejo osebnega in državnega rekorda proti 83 metrom. 28-letni metalec kladiva iz Brežic ima za prihodnost velike načrte. S trenerjem sta si zastavila dva cilja - kolajna na olimpijskih igrah naslednje leto v Pekingu in v dveh letih naskok na svetovni rekord, ki ga že 21 let drži Jurij Sedih.

Prva medalja na velikih tekmovanjih
Petra Majdič je v letu 2006 je z dvema zmagama v svetovnem pokalu postala polnopravna članica svetovne tekaške elite, v letošnjem letu pa je, vsem pritiskom navkljub, lanske rezultate le še nadgradila. Na začetku leta je z zmago na 10-kilometrski klasični tekmi prestižne serije Tour de Ski potrdila, da njen talent presega zgolj uspešne nastope v sprinterskih preizkušnjah.

Na SP v Saporu je v finalu sprinta osvojila srebrno medaljo in s prvo slovensko tekaško medaljo na velikih tekmovanjih z ramen odvrgla veliko breme in postalo je jasno, da bo zaradi tega postala še močnejša. Do konca lanske sezone se je na vrh zavihtela še v Stockholmu in s tretjim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala poskrbela, da je Slovenija v mednarodnih tekaških krogih močno pridobila na prepoznavnosti.

Blejski odbojkarji so najboljše moštvo po izboru slovenskih športnih novinarjev.
Blejski odbojkarji so najboljše moštvo po izboru slovenskih športnih novinarjev. FOTO: Damjan Žibert

Blejsko sanjsko moštvo
Borbenost, hrabrost, homogenost, neustrašnost in veliko srce so bili v pretekli sezoni zaščitni znak najboljše slovenske odbojkarske ekipe. Takrat še moštvo Autocommercea, zdaj poznano pod imenom ACH Volley, na slovenskih in evropskih tleh ni poznalo poraza. Slovenska reprezentanca v malem, okrepljena z malce brazilskega temperamenta, je dosegla tisto, za kar so mnogi menili, da je nemogoče.

Osvojili so državni in pokalni naslov, bili najboljši v srednjeevropski ligi. Sredi Modene so na kolena spravili ugledno in favorizirano domačo ekipo ter se tako na Bled vrnili z lovoriko za najboljše moštvo v pokalu Top Teams. Njihovi uspehi niso ostali neopaženi, saj so jim iz Evropske odbojkarske zveze poslali posebno vabilo za nastop v Ligi prvakov.

Prireditev sta vodila pevec Grega Skočir in Miša Molk.
Prireditev sta vodila pevec Grega Skočir in Miša Molk. FOTO: Damjan Žibert

Prireditev sta vodila Miša Molk in Grega Skočir, režiser pa je bil Tomaž Štrucl. Za glasbeno kuliso so poskrbeli skupina Srečna mladina, Gušti&Polona in Neža Trobec Teropšič.

Ob štirideseti obletnici prve podelitve sta veslaški šampion Iztok Čop in nekdanja smučarska zvezdnica Mateja Svet dobila posebni priznanji za njuni bogati športni poti.

Vrstni red:
- Najboljši športnik:
1. Primož Kozmus (atletika) 262
2. Mitja Petkovšek (gimnastika) 247
3. Anže Kopitar (hokej na ledu) 117
4. Matic Osovnikar (atletika) 100
5. Rok Flander (deskanje na snegu) 89
6. Andrej Jerman (alpsko smučanje) 47
7. Aljaž Pegan (gimnastika) 23
8. Matjaž Smodiš (košarka) 11
. Vid Kavtičnik (rokomet) 11
10. Sani Bečirović (košarka) 5
. Gašper Vinčec (jadranje) 5
12. Peter Kauzer (kajak kanu na divjih vodah) 2
. Milivoje Novakovič (nogomet) 2
. Dejan Zavec (boks) 2
. Radoslav Nesterović (košarka) 2
16. Bojan Tokič (namizni tenis) 1
. Samir Handanović (nogomet) 1
. Jani Brajkovič (kolesarstvo) 1

- Najboljša športnica:
1. Petra Majdič (tek na smučeh) 326
2. Maja Vidmar (športno plezanje) 114
3. Brigita Langerholc (atletika) 87
4. Marija Šestak (atletika) 77
5. Lucija Polavder (judo) 68
6. Urška Žolnir (judo) 46
7. Irena Avbelj (padalstvo) 32
8. Katarina Srebotnik (tenis) 31
9. Sara Isakovič (plavanje) 26
10. Špela Ponomarenko (kajak kanu na mirnih vodah) 10
11. Natalija Gros (športno plezanje) 1

- Najboljša ekipa:
1. Odbojkarji ACH Volleyja 58
2. Iztok Čop/Luka Špik (veslanje) 49
3. košarkarska reprezentanca Slovenije 20
4. hokejska reprezentanca Slovenije 18
5. nogometni klub Domžale 4
6. košarkarska ekipa Heliosa 1
. hokejski klub Acroni Jesenice 1


KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 12. 2007 23.29
Pri Majdičevi ste spet pozabili omeniti, da je z Brinja in da je članica društva ATRANS s Trojan. Mankočeve discioline v 25 m bazenih so pač neka športna niša. Kaj naj bi počel Helios z lovoriko? A zato, ker je premagal Olimpijo ali zakaj?
windschnurer@hotmail.com
21. 12. 2007 18.36
kwa bi jo posexu
killi-123@hotmail.com
21. 12. 2007 12.09
Kaj je več vredno, Petkovškova zlata na SP, ali Kozmusovo srebro?
tinamiska
21. 12. 2007 11.57
Pa dejte že mir s tem Mankočem. Kje je pa on bil na kakšnem svetovnem, olimpijskih,...?Nikjer...mogoče se uvsti v finale. Omenjate ga tisti, ki ne veste kej dost o plavanju. Konkurenca na teh EP je močno oslabljena. Pa niso 25 m bazeni tisti, ki najbolj štejejo, najboljši so za Mankoča, ki se zna pač hitr obrnit. Tako da to, da ga ni na seznamu ne preseneča. Pa ne me narobe razumet: MAnkoč je zakon, ampak so tisti s sezmana tokilo boljši.
nayob
20. 12. 2007 23.37
SMEŠNO, SMEŠNO !! PETER MANKOČ, 8X EVROPSKI PRVAK IN SVETOVNI REKORDER NI DOBIL NITI ENEGA GLASU?????? NOVINARSKA SRENJA! ZAMISLITE SE NAD SVOJIMI GLASOVANJI !!!