Šport

Majdičeva 3. v Oslu

Oslo, 17. 03. 2007 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Petra Majdič je na eni najbolj prestižnih tekem sezone - teku na 30 kilometrov v Oslu - osvojila bron.

Petra Majdič na zmagovalnih stopničkah
Petra Majdič na zmagovalnih stopničkah FOTO: Reuters
Zmagati na 30 km v Holmenkollnu, to so sanje. Dobro sem se počutila, vendar sem po 20 kilometrih občutila utrujenost. S pomočjo navijačev sem na koncu le uspela priteči v cilj kot prva, tako da gre zahvala tudi njim. Menjava smuči se je dobro obnesla, vendar menim, da bi morali v prihodnje teči brez tega. Aino Kaisa Saarinen

Finska smučarska tekačica Aino Kaisa Saarinen je zmagovalka preizkušnje za svetovni pokal na 30 kilometrov v klasični tehniki v Oslu. Vknjižila je prvo zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto je osvojila skupna zmagovalka letošnje sezone Finka Virpi Kuitunen, odlična tretja pa je bila Slovenka Petra Majdič. Pri moških, kjer ni bilo Slovencev, je prestižno zmago na 50 km Norveški priboril Odd-Bjoern Hjelmeset pred Nemcem Tobiasom Angererjem, sicer vodilnim v svetovnem pokalu, tretji pa je bil še en Norvežan Frode Estil.

Prvič menjava smuči

Petra Majdič
Petra Majdič FOTO: Reuters

Tokratna tekma v Holmenkollnu je prvič v zgodovini postregla z novostjo. Tekačice so lahko po dobrih dvanajstih kilometrih v boksih, kot pri formuli 1, zamenjale smuči, tekači so zaradi daljše proge to storili dvakrat. Večina tekmovalk in tekmovalcev se je za to odločila in novost se je, kot kaže, obnesla.

Klasičnih 30 kilometrov v norveškem zimskošportnem središču že dalj časa velja za izredno prestižno tekmo. Težka proga, ki je ne končajo vsi tekmovalci, je bila danes še dodatno zahtevna, saj se je sneg ob višjih temperaturah počasi, a vztrajno spreminjal v "maslo". Tisti, ki so od starta prehitro začeli, so kmalu padli na trda tla, saj je bila proga in s tem preizkušnja vse težja.

Petra s preudarnim tekom do brona

Slovenska šampionka Petra Majdič se je teka tudi tokrat, tako kot vedno, lotila preudarno. V prvih kilometrih je tekla med tretjim in osmim časom, v zadnjih kilometrih pa je odtekla eno najboljših tekem in iz kilometra v kilometer manjšala zaostanek. Na koncu je osvojila odlično tretje mesto. "Na progi je vse teklo normalno. Odločili smo se, da tudi mi menjamo smuči in obneslo se je. Z novo namazanimi smučmi smo dobili tisti potrebni udarec, ki ga tekmovalka rabi, ko se pojavi utrujenost. Zgubiš slabih 15 sekund, ampak menjava prinese veliko. Petra je spet odlično odtekla, predvsem finiš je bil zelo dober. V cilju mi je sicer dejala, da je enkrat vmes narobe zavila, saj je bila proga malo slabše označena, a kljub temu je izredno zadovoljna, saj si je tu na tej klasični tekmi v Holmenkollnu resnično želela na stopničke. Mislim da je današnjo preizkušnjo odtekla izredno pametno," je povedal trener slovenske reprezentance Ivan Hudač.

Priti na stopničke na tej tekmi, to je nekaj neverjetnega. Dobro sem tekla, tudi smuči so bile odlične. Čeprav sem zaradi napačne izbire proge izgubila kakšnih 15 sekund, ko sem narobe zavila, sem kljub temu, da sem se morala vračati, vseeno nastopila zelo dobro. Petra Majdič

Majdičeva je s tokratnim tretjim mestom sicer dobila nove točke svetovnega pokala, kljub temu, da se je precej približala tretjeuvrščeni Čehinji Katerini Neumannovi, pa ji je račune nekoliko prekrižala Saarinenova, ki se je s 100 točkami zdaj prebila na skupno četrto mesto seštevka. Prvo mesto ima trdno v rokah in nogah Kuitunenova, medtem ko boj za ostala mesta še ostaja odprt.

Hjelmeset navdušil navijače

V moški konkurenci, kjer slovenskega predstavnika ni bilo na startu, je na veselje domačih navijačev zmagal Norvežan Odd-Bjoern Hjelmeset. Ta je tako lovoriko najboljšega na tej prestižni preizkušnji po letu 2002, ko je slavil Thomas Alsgaard, znova priboril Norveški. Hjelmeset je v zadnjih kilometrih ugnal dotlej najbolj prepričljivega Nemca Tobiasa Angererja, sicer vodilnega v svetovnem pokalu, ki je zaostal le malo pod desetimi sekundami. Norveško zmagoslavje je s tretjim mestom dopolnil še Frode Estil.

Izidi:

Ženske:

||1. Aino Kaisa Saarinen (Fin)| 1:23:55,7
2. Virpi Kuitunen (Fin)| + 30,6
3. Petra Majdič (Slo)| 48,6
4. Claudia Kuenzel-Nystad (Nem)| 1:26,8
5. Riita Liisa Roponen (Fin)| 1:32,2
6. Marianna Longa (Ita)| 1:58,9
7. Katerina Neumannova (Češ)| 2:08,4
8. Kristina Šmigun (Est)| 2:17,0
9. Olga Zavjalova (Rus)| 2:26,7
10. Marit Bjoergen (Nor)| 2:45,8||

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

figa.mac
18. 03. 2007 10.24
Bravo, Petra čestitke! Mogoče boš na prvem mestu kdaj ,v športnih poročilih POP TV-eja, ko ne bo Formule-1 seveda!!!!
klavdijahoc@hotmail.com
17. 03. 2007 15.31
Čestitkeee!!!!Kar tako naprej...!!!