Šport

Maja Matevžič s prvo zmago

Atene, 15. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Maja Matevžič je z zmago nad japonko na OI v Atenah dosegla zgodovinski trenutek za slovenski šport.

Matevžičeva je nekoliko popravila zaenkrat precej medel vtis slovenskih športnikov na OI
Matevžičeva je nekoliko popravila zaenkrat precej medel vtis slovenskih športnikov na OI FOTO: Reuters

24-letna Ljubljančanka Maja Matevžič (265. na lestvici WTA) je uspešno nastopila v prvem krogu olimpijskega teniškega turnirja v Atenah, saj je s 7:6 (3) in 7:5 premagala Japonko Saori Obato (51.) in tako Sloveniji priigrala sploh prvo zmago slovenskega tenisa na OI.

Matevžičeva se bo v drugem krogu pomerila z branilko naslova Venus Williams, še pred tem pa bo v ponedeljek nastopila v paru s Tino Pisnik proti Kitajkama Zi Yan in Jie Zheng.

Matevžičevi za zgodovinski podvig olimpijska prvakinja na centralnem igrišču

Ne glede na nadaljnji razplet olimpijskega teniškega turnirja in slovenske nastope bo 24-letna Ljubljančanka Maja Matevžič z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenskega tenisa. Po petih neuspelih poskusih - dveh v Barceloni in treh v Sydneyju - je postala prva Slovenka z zmago na olimpijskih igrah.

V prvem krogu je po dveh urah in osmih minutah premagala Japonko Saori Obato s 7:6 (3) in 7:5. "Za nagrado" se bo v drugem krogu srečala z aktualno olimpijsko prvakinjo Venus Williams na osrednjem igrišču impozantnega teniškega kompleksa Oaka, ki sprejme 8000 gledalcev.

Maji je teniško igrišče v Atenah prineslo zgodovinski trenutek
Maji je teniško igrišče v Atenah prineslo zgodovinski trenutek FOTO: Reuters

Potrebno je bilo čakati dvanajst let, doživeti poraze dvojic Blaž Trupej/Iztok Božič ter Karin Lušnic/Tina Križan 1992 ter Tine Pisnik, Katarine Srebotnik in para Srebotnik/Križan 2000, toda izplačalo se je, čeprav bi lahko bilo tudi drugače. Kot večina verjetno ve, je bila Maja Matevžič šele naknadno uvrščena v olimpijsko reprezentanco, saj jo je odbor za vrhunski šport OKS črtal s seznama olimpijskih potnikov, čeprav je imela izpolnjeno olimpijsko normo. Po mnenju odbora igralka ni bila dovolj dobro pripravljena, saj v letošnjem letu ni odigrala niti enega dvoboja. Na OI je prišla šele po odločitvi najvišjega organa Olimpijskega komiteja Slovenije, izvršnega odbora.

Medtem ko ima zdaj predsednik odbora za vrhunski šport Marko Ilešič cmok v grlu, se lahko Maja Matevžič zasluženo veseli zmage. In to ne kakršnekoli. Za Ljubljančanko je to prva zmaga po Linzu novembra lani, prva slovenska olimpijska in ena njenih največjih v karieri. "V dvoboj sem šla povsem neobremenjeno, saj nisem vedela, kaj lahko pričakujem po tako dolgi odsotnosti. Pravi užitek je bilo igrati," je dejala Matevžičeva, ki je izgubila več kot pol sezone zaradi poškodbe komolca, katere vzrok je še zdaj nejasen. "Obiskala sem najmanj deset zdravnikov, mnoge različne specialiste in skoraj vsak je povedal drugo diagnozo; od vnetja živca, do preobremenjenosti, kroničnih težav s hrbtenico,... Upam, da je zdaj to za menoj, čeprav moram priznati, da vse še ni v najlepšem redu. Med igro ne čutim bolečin, toda ko neham igrati, me boli. Takoj zdaj grem na masažo vratu," je povedala trenutno 265. igralka s svetovne lestvice WTA.

Naslednja s katero se bo Maja spopadla v Atenah je Venus Williams
Naslednja s katero se bo Maja spopadla v Atenah je Venus Williams FOTO: POP TV

Njena nasprotnica je uvrščena precej višje, zaseda 51. mesto, zato je bila pred dvobojem favoritinja. A že prve izmenjave žogic so pokazale, da bo ritem igre narekovala Matevžičeva, Japonka pa bo žoge le vračala v igrišče. Bil je pravi taktični boj, ki ga je Maja odigrala fenomenalno. Izbrala je pravo taktiko, imela je dovolj variacij v igri in v odločilnih trenutkih je ohranila mirne živce. To je velik dan za slovenski tenis," je bila zadovoljna Mima Jaušovec.

V prvem nizu je Matevžičeva vodila že s 5:2, ko je na tribuno prišel predsednik OKS Janez Kocijančič. "Nisem ga opazila," je bil odgovor Matevžičeve na vprašanje, ali je morda zato popustila, pri 5:4 zapravila žogo za niz in vrnila Japonko v igro. Do podaljšane igre je vendarle uredila misli in jo dobila s 7:3. V drugem nizu se je zgodba obrnila. Obatejeva je povedla s 5:2, imela kar pet žog za niz - pri 5:3 in 5:4, a se Matevžičeva ni vdala. Naredila je velik preobrat in zasluženo zmagala. Statistika dvoboja pravi, da je Japonka dobila točko več od Matevžičeve (92-93), da je imela veliko višji odstotek zadetih prvih servisov (73-51), da je napravila manj neizsiljenih napak (54-68) in da je imela 13 priložnost za odvzem servisa proti sedmim Matevžičeve. A na koncu šteje le rezultat.