Šport

Maccabi in CSKA v finalu

Praga, 28. 04. 2006 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V finalu košarkarske evrolige se bosta pomerili moštvi Maccabi iz Tel Aviva in CSKA iz Moskve.

V finale evrolige so se prvi uvrstili košarkarji Maccabija iz Tel Aviva
V finale evrolige so se prvi uvrstili košarkarji Maccabija iz Tel Aviva FOTO: Reuters
Košarkarji CSKA iz Moskve so drugi finalisti zaključnega turnirja evrolige v Pragi. CSKA je v drugi polfinalni tekmi premagal Barcelono s 84:75.

Košarkarji Maccabija iz Tel Aviva so prvi finalisti zaključnega turnirja evrolige v Pragi. Maccabi je v prvi polfinalni tekmi premagal Tau Ceramico s 85:70 (24:17, 51:32, 73:48).

Izraelski košarkarji so v ponovitvi lanskega finala evrolige povozili Tau Ceramico, ki se je odličnemu Maccabiju upirala le v prvem polčasu, pa še v tem delu igre so Španci imeli le dvakrat priložnost, da bi krojili izid obračuna. Po dobri prvi polovici prve četrtine je Maccabi že vodil s 14:6, v naslednjih slabih treh minutah pa so Španci znižali na 14:17, vendar so se Izraelci znova kmalu zbrali in na krilih odličnega Anthonyja Parkerja spet prišli do konkretnejšega vodstva. Drugi nalet košarkarjev Tau Ceramice so številni ljubitelji košarke v dvorani Sazka arena - večina je bila Maccabijevih navijačev - videli v začetku druge četrtine, a tudi dobra igra Serkana Erdogana ni zdržala dolgo.

Maccabi je bil v finalu evrolige tudi v lanski sezoni
Maccabi je bil v finalu evrolige tudi v lanski sezoni FOTO: Reuters

Odtlej pa so na vročem praškem igrišču kraljevali le še izraelski košarkarji, ki so z dobro in agresivno igro v obrambi ter natančnim metom za dve točki povsem nadigrali Špance, pri katerih velja izpostaviti le Luisa Scolo. Maccabi je s številnimi odličnimi akcijami povsem razgrel svoje navijače v dvorani in je do konca tretje četrtine le še dokazoval, kako dolgo klop ima in si pred zadnjim delom dvoboja priigral neulovljivo prednost 25 točk.

Navkljub že dobljeni tekmi in zaradi tega tudi manjši zbranosti Izraelcev v zadnji četrtini pa je bilo jasno, da Tau Ceramica, ki je v prvem delu evrolige igrala v skupini A skupaj z Unionom Olimpijo, nima recepta za boj z odličnim Maccabijem. Slednji je tako na odlični poti, da še tretjič zapored osvoji naslov prvaka evrolige, kar je pred tem uspelo le še moštvu ASK iz Rige in Jugoplastiki (leta 1991 je sicer slavila pod imenom Pop '84 Split).

Dvorana Sazka arena, gledalcev 16.135, sodniki: Brazauskas (Lit), Koukoulekidis (Grč) in Beloševič (SČG).
Maccabi Tel Aviv: Baston 20 (2:2), Vujčič 16 (2:2), Parker 19 (4:4), Burstein 12, Solomon 9 (1:1), Arnold 9 (3:4).
Tau Ceramica: Scola 17 (1:4), Hansen 15, Vidal 2, Ukič 8, Erdogan 12 (1:1), Drobnjak 2, David 12 (4:4), Splitter 2.
Prosti meti: Maccabi Tel Aviv 12:13, Tau Ceramica 6:9.
Met za tri točke: Maccabi Tel Aviv 7:19 (Parker 3, Baston in Vujčič po 2), Tau Ceramica 6:20 (Erdogan in Hansen po 3).
Osebne napake: Maccabi Tel Aviv 19, Tau Ceramica 20.
Pet osebnih: /. 

Barcelona - CSKA Moskva 75:84

Drugi polfinalni obračun evrolige je bil zagotovo bolj zanimiv, saj sta bila Barcelona in CSKA precej bolj enakovreden nasprotnik kot Maccabi in Tau Ceramica na prvi tekmi. V srečanje so odločneje stopili košarkarji s katalonske prestolnice, čeprav so tudi oni potrebovali dve minuti za prvi koš, a kmalu povedli s 7:0. Moskovčani so prvi točki vknjižili šele po petih minutah tekme in to zahvaljujoč košu slovenskega reprezentanta Matjaža Smodiša. 

Barcelona - CSKA Moskva
Barcelona - CSKA Moskva FOTO: Reuters

Košarkarji bogatega katalonskega kluba Moskovčanom v nadaljevanju niso dovolili, da bi se jim resneje približali, hkrati pa se je zdelo, kot da je CSKA znova pregorel v želji po naslovu in da se bo ponovil scenarij z lanskega "final foura", ko je razočaral pred domačim občinstvom. Druga četrtina je bila podobna prvi, Barcelona je odločno krenila - vodila tudi že za 13 točk -, nato so se Moskovčani približali, a to je bilo ob koncu četrtine vendarle premalo za občutnejše vodstvo in Katalonci so na prvi polčas odšli z vodstvom štirih točk (38:34).

Ko se je že zdelo, da bodo številni gledalci v dvorani Sazka arena spremljali podoben razplet kot v prvih dveh četrtinah tekme tudi v tretji, so se Moskovčani le prebudili. Čeprav je Barcelona sprva vodila že za 11 točk, je nato John Robert Holden z dvema trojkama razliko zmanjšal na pet točk, odločilna pa je bila tehnična napaka Slovenca z italijanskim potnim listom Gregorja Fučke, ki se je sicer danes izkazal v obrambi, njegovo napako pa so Moskovčani dobro izkoristili in razliko uspešno znižali. Po prodoru Theodorosa Papaloukasa pa so v nadaljevanju srečanja najprej izenačili (50:50), po trojki Holdna pa tudi povedli in dobili tretjo četrtino. Preobrat je več kot očitno zmedel Špance, ki se niso več vrnili, v končnici pa se je v vrstah CSKA izkazal tudi Smodiš in Moskovčani so si le priigrali tako želeni finale evrolige.

Dvorana Sazka arena, gledalcev 16.193.
Sodniki: Jungebrand (Fin), Zavlanos (Grč) in Facchini (Ita).
Barcelona: Basile 8, Fučka 2 (2:4), Trias 4 (0:1), Marconato 7 (1:1), Williams 24, Navarro 10 (2:2), Cota, de la Fuente, Kakiouzis 5, Thornton 15 (4:4).
CSKA Moskva: Papaloukas 19 (5:7), Kurbanov, Panov 4 (2:2), Smodiš 17 (9:12), Vanterpool 7 (7:8), Holden 19 (0:1), Savrasenko, Langdon 13 (8:8), Van Den Spiegel 5 (3:6).
Prosti meti: Barcelona 13:17, CSKA Moskva 34:44.
Met za tri točke: Barcelona 10:24 (Williams 4, Basile in Navarro po 2, Kakiouzis in Thornton po 1), CSKA Moskva 6:16 (Holden 5, Langdon 1).
Osebne napake: Barcelona 33, CSKA Moskva 21.
Pet osebnih: Fučka (39.).

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.