Šport

Loeb že drugič zmagal

Auckland, 10. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoz Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec četrte preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva v reliju.

Po štirih relijih nove sezone dobiva svetovno prvenstvo staro podobo. Branilec naslova Sebastien Loeb (Citroen) je na Novi Zelandiji zmagal drugič v sezoni in se povsem približal vrhu skupnega seštevka. Tam je Petter Solberg (Subaru), na Novi Zelandiji tretji, ki ima pred Francozom samo eno točko prednosti. Na drugo stopničko se je na četrti letošnji dirki povzpel Finec Marcus Groenholm (Peugeot).

Sebastien Loeb s sovoznikom Danielom Elenom
Sebastien Loeb s sovoznikom Danielom Elenom FOTO: Reuters

 
Za 31-letnega Loeba je bila zmaga na Novi Zelandiji prva na tem reliju. Na koncu je prednost Loeba, ki je povedel že v prvi etapi in vodstvo obdržal tudi drugi dan, pred Groenholmom znašala 49 sekund. Dobro minuto zaostanka je imel Solberg, zmagovalec na tej preizkušnji lani. Francoz je imel dogajanje vseskozi pod nadzorom, saj je potem, ko je po drugi etapi imel kar dve minuti in pol naskoka, lahko zadnji dan vozil precej bolj rezervirano. Dovolil je, da je Groenholm dobil 17., 18. in 19. hitrostne preizkušnje (HP) in svoj zaostanek zmanjšal že na 40 sekund, nato pa je Loeb spet stopil na plin, dobil zadnjo HP in zanesljivo zmagal.

 "Ta rezultat nekaj pomeni. Reli ni tako lahek, kot je morda videti na papirju. Moral sem se precej potruditi in vesel sem, da sem premagal Groenholma in Solberga. Če pogledamo, kje smo bili na tem reliju lani, je jasno, da smo naredili velik skok naprej," je po drugi letošnji, skupno pa 12. zmagi v karieri, menil Loeb. Uspeh Citroena je dopolnil Belgijec Francois Duval s četrtim mestom, Peugeotovo drugo mesto pa s petim Estonec Markko Maertin.

 Marcus Groenholm je bil zadovoljen tudi z drugim mestom: "Na začetku sem si postavil za cilj zmago, a mi je bilo hitro jasno, da bo Loeba težko premagati. Vesel sem, da mi je uspelo premagati Solberga, pa tudi moja 307 je bila tokrat brez napak." Vrh SP v reliju je po štirih dirkah precej zgoščen, saj je prvi Solberg s 26 točkami, le eno manj ima Loeb, tretji je Maertin s 23, četrti pa Groenholm z 20.


Izidi (po 20 hitrostnih preizkušnjah, 1.128 km)

1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Citroen Xsara WRC) 3:34:51,6
2. Marcus Groenholm/Timo Rautiainen (Fin/Peugeot 307 WRC) + 49,8
3. Petter Solberg/Philip Mills (Nor/VBr/Subaru Impreza WRC) 1:08,7
4. Francois Duval/Stephane Prevot (Bel/Citroen Xsara WRC) 2:06,3
5. Markko Maertin/Michael Park (Est/VBr/Peugeot 307 WRC) 3:09,1
6. Toni Gardemeister/Jakke Honkanen (Fin/Ford Focus WRC) 3:16,3
7. Chris Atkinson/Glen MacNeal (Avs/Subaru Impreza WRC) 4:37,2
8. Gigi Galli/Guido D'Amore (Ita/Mitsubishi Lancer WRC) 6:50,5
9. Manfred Stohl/Ilka Minor (Avt/Citroen Xsara WRC) 8:15,5 10. Armin Schwarz/Klaus Wiche (Nem/Škoda Fabia WRC) 10:18,0