Šport

Loeb ostaja kralj Monteja

Monaco, 23. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoz Sebastien Loeb je še tretje leto zapored osvojil reli v Monte Carlu, uvodno dirko letošnje sezone za svetovno prvenstvo.

Tradicionalno zimsko preizkušnjo, reli Monte Carlo, je Sebastien Loeb (Citroen) osvojil tretjič zapored. Tokrat na koncu po smoli Marcusa Groenholma (Peugeot) in Pettra Solberga (Subaru) ni imel pravih tekmecev, drugi je bil s skoraj tremi minutami zaostanka Finec Toni Gardemeister (Ford), tretji pa s še 40 sekundami zamude več domačin Gilles Panizzi (Mitsubishi).

Zanesljiva vožnja in dobra predstava svetovnega prvaka na eni strani ter številne nesreče, ki so dodobra zredčile konkurenco na drugi, so bile glavne značilnosti letošnje prve preizkušnje za SP.

Sebastien Loeb je dobro začel (Foto: Reuters)
Sebastien Loeb je dobro začel (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Hitro prevzel vodstvo, ki ga potem ni več izpustil

Branilec naslova je hitro prevzel vodstvo ter ga nato ni več izpustil iz rok. Niti smola njegovega novega moštvenega kolega Francoisa Duvala ga ni spravila iz tira; Belgijec je v drugi etapi doživel nesrečo, pri kateri se je poškodoval njegov sovoznik Stephane Prevot. Zaradi tega se je moral Loeb ustaviti, saj je po Duvalovem trčenju čez cesto ležal podrt telefonski drog. Nesreč pa s tem še ni bilo konec. Težjo je doživel Nemec Armin Schwarz, za katerega se je vrnitev v tovarniško ekipo Škode po prevračanju končala ob cesti z razbitim dirkalnikom in helikopterskim prevozom v bolnišnico v Nici zaradi pretresa možganov.

Usodno je bilo metanje snega na progo

Še hujšo moro pa sta doživela Petter Solberg in Marcus Gorenholm. Na razvpiti preizkušnji Col du Turini, kjer nedisciplinirani gledalci radi poskrbijo za dodatno razburjenje z metanjem snega na cesto, je bilo letos takšno početje usodno za oba dirkača. Tri hitrostne preizkušnje pred koncem sta se borila za drugo mesto, vendar se je lov na Sebastiena Loeba za oba končal v zidu ob cesti z razbitima dirkalnikoma in odtrganima sprednjima levima kolesoma; Za Norvežana je bilo tekmovanja takoj konec, Finec pa se je samo po treh kolesih privlekel do 19 kilometrov oddaljene kontrolne točke, dobil pet minut kazni zaradi zamude, po ekspresnem popravilu pa je nadaljeval reli in na koncu celo iztržil peto mesto. "To je Turini. Veš, da bodo tam metali sneg na cesto, pa te vseeno preseneti. Ko sem zletel s ceste, sem videl odtrgano kolo, ampak ne svojega - Petter je že bil tam. Res škoda, kajti drugo mesto je bilo na dosegu roke," je bil na objestne gledalce jezen Groenholm.

Nekateri pa so izkoristili smolo drugih

Njegov rojak Toni Gardemeister je izkoristil njuno smolo ter se s Fordom prebil na tretje mesto. Pri Mitsubishiju, ki je na Monteju v časih Tommija Makkinena zmagal štirikrat zapored, je za veselje s tretjim mestom poskrbel domačin Gilles Panizzi. Četrti je bil novinec pri Peugeotu Estonec Markko Maertin. "Za nami je popoln reli brez težav, podobno kot lani. Razmere so bile težke, bilo je veliko odstopov. Na koncu sem malo popustil, da ne bi ogrozil zmage," je bil zadovoljen trikratni zmagovalec Monteja Loeb.

Naslednja preizkušnja SP v reliju bo reli po Švedski med 11. in 13. februarjem.

Izidi relija za SP v Monte Carlu in skupni vrstni red v SP(15 HP, 353,07 km):
1. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Citroen Xsara WRC) 4:13:05,6
2. Toni Gardemeister/Jakke Honkanen (Fin/Ford Focus WRC)+ 2:58,3
3. Gilles Panizzi/Herve Panizzi (Fra/Mitsubishi Lancer WRC) 3:40,1
4. Markko Maertin/Michael Park (Est//VBr/Peugeot 307 WRC) 5:27,7
5. Marcus Groenholm/Timo Rautiainen (Fin/Peugeot 307 WRC) 7:33,8
6. Manfred Stohl/Ilka Minor (Avt/Citroen Xsara WRC) 8:08,9
7. Harri Rovanperae/Risto Pietilainen (Fin/Mitsubishi Lancer WRC) 8:29,3
8. Roman Kresta/Jan Tomanek (Češ/Ford Focus WRC) 9:18,1
9. Alexandre Bengue/Caroline Escudero (Fra/Škoda Fabia WRC) 10:32,0
10. Antony Warmbold/Damien Connelly (Nem/Irs/Ford Focus WRC) 15:09,1

Odstopi:
Francous Duval (Bel/Citroen Xsara WRC) 6. HP
Armin Schwarz (Nem/Škoda Fabia WRC) 7. HP
Didier Auriol (Fra/Peugeot 206 WRC) 7. HP
Petter Solberg (Nor/Subaru Impreza WRC) 12. HP

SP skupno (1)- vozniki:
1. S. Loeb (Fra) 10
2. T. Gardemeister (Fin) 8
3. G. Panizzi (Fra) 6
4. M. Maertin (Est) 5
5. M. Groenholm (Fin) 4
6. M. Stohl (Avt) 3
7. H. Rovanperae (Fin) 2
8. R. Kresta (Češ) 1

Konstruktorji:
1. Citroen 10
2. Ford 9
. Mitsubishi 9
. Peugeot 9
5. Škoda 1

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7