Šport

Lewis zavrača dopinške obtožbe

Los Angeles, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji atletski zvezdnik Carl Lewis je zavrnil nedavne dopinške obtožbe, ki jih je sprožila objava spornih dokumentov Ameriškega olimpijskega komiteja. "To je stvar preteklosti, mrtva tema," je najuspešnejši olimpijski atlet povedal v Los Angelesu.

Carl Lewis
Carl Lewis FOTO: Reuters

"To je smešno, komu je sploh mar. V atletiki sem bil aktiven 18 let, že pet let sem upokojen, pa še vedno govorijo o meni," je prepričan 41-letni Lewis, ki so ga na velikonočni ponedeljek po avtomobilski nesreči aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Lewis se je odzval predvsem na zahtevo managerja nekdanjega kanadskega šprinterja Bena Johnsona, da naj Američan vrne zlato odličje na 100 m, ki ga je osvojil na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu. Johnsonov manager in odvetnik Morris Chrobotek je napovedal, da bo Lewisa in ostale domnevno dopingirane ameriške atlete po pravni poti prisilil k vrnitvi olimpijskih odličij. "Ali namerava tožiti na stotine ljudi? To je zanj tipična izjava," je bil razjarjen Lewis.

Ozadje zapleta je atletska dopinška afera, ki je pred nekaj dnevi izbruhnila v ZDA in bi lahko postala največji škandal v zgodovini športa. Po podatkih nekdanjega glavnega kontrolorja ameriškega nacionalnega olimpijskega komiteja, Wada Exuma, sodi prav devetkratni olimpijski prvak Carl Lewis v krog več kot 100 ameriških športnikov, ki so bili pozitivni na dopinški kontroli in so kljub temu lahko nemoteno nastopali naprej. Osumljeni atleti naj bi med leti 1988 in 2000 osvojili 19 olimpijskih kolajn. V zadevo se je že vključila tudi Mednarodna antidopinška agencija.

"Početje Exuma je vredno obžalovanja. Ne razumem, zakaj ljudje stvari vedno tako napihnejo. Vsi smo imeli iste kriterije, o čem sploh govorimo, kaj bi sploh radi," so bili še komentarji Lewisa. Američan trdi, da so dopinške teste leta 1988 izvajali po drugačnih kriterijih kot danes, da je bilo prisotno drugačno vzdušje. "Če je takrat prišlo do dopinškega prekrška, so najprej preverili za kakšno substanco sploh gre, potem je sledilo opozorilo. Zato tako visoko število dopingiranih športnikov," je pojasnil Lewis in dodal, da po njegovem ni pravih dokazov, da visoka koncentracija efedrina, ki so ga našli v njegovem telesu, pozitivno deluje na športnikove sposobnosti. Danes po pravilniku Mednarodnega olimpijskega komiteja vsebnost 10 mikrogramov efedrina na mililiter velja za doping. Po neuradnih podatkih USOC naj bi bila vsebnost pri Lewisu mejna.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA