Šport

Leipheimer razred zase

Pariz, 28. 07. 2007 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kolesarji so opravili s predzadnjo etapo dirke po Franciji. Leipheimer je ugnal drugouvrščenega Evansa.

Levi Leipheimer.
Levi Leipheimer. FOTO: Reuters

Kolesarji so opravili s predzadnjo etapo dirke po Franciji, posamično vožnjo na čas od Cognaca do Angoulema v skupni dolžini 55,5 kilometra. Razred zase je bil Američan Levi Leipheimer (Discovery Channel), ki je drugouvrščenega Avstralca Cadela Evansa (Predictor Lotto) ugnal za skoraj minuto. Vodilni v skupnem seštevku, Španec Alberto Contador (Discovery Channel), je bil peti (+2:18), Slovenec Tadej Valjavec (Lampre-Fondital) pa je v cilju imel 50. čas (+5:55). V nedeljo sledi še zaključek dirke s ciljem na Elizejskih poljanah.

Alberto Contador si je praktično že zagotovil končno zmago na letošnji francoski pentlji, posejani s številnimi škandali. Štiriindvajsetletni Španec, ki mu prav tako očitajo povezavo z "dopinškim" zdravnikom Eufemianom Fuentesom, je na sobotnem posamičnem kronometru uspel ubraniti rumeno majico. Še zadnja težka preizkušnja na letošnjem Touru, ki se je pričela v zibelki opojne pijače konjaka, je sicer pripadla Američanu Leviju Leipheimerju. Slednji je bil na tokratni 19. etapi najhitrejši med vsemi 141 kolesarji, ki so še v dirki. Kalifornijec, ki je lani vozil še za Gerolsteiner, je v cilju uro ustavil pri 1:02:44, nekaj čez 55 kilometrov dolgo etapo pa je prevozil s povprečno hitrostjo 53,1 km/h.

Seveda sem zadovoljen, to je bila moja najboljša vožnja na čas doslej. Počutil sem se odlično, vseskozi poslušal navodila preko slušalk in kolo je letelo samo od sebe. Zelo sem vesel, da mi je šlo tako dobro, prav tako pa me veseli dejstvo, da je šlo dobro tudi mojemu moštvenemu kolegu Contadorju. Alberto je kolesar prihodnosti. Levi Leipheimer

Tokratna posamična vožnja na čas je bila sicer troboj, kjer so na koncu le odločale sekunde. Leipheimer, ki je v letošnji sezoni že dobil dva kronometra, in sicer na dirki po Kaliforniji in po Georgii, je na vseh vmesnih časih postavil najboljšo znamko. Kljub temu je v zadnjih nekaj kilometrih nekoliko popustil, sicer še uspel iztržiti najboljši čas, a ga je slabši zaključek stal uvrstitve na drugo mesto v skupnem seštevku, kjer je še vedno Avstralec Evans. Ta ima za vodilnim Contadorjem zdaj 23 sekund zaostanka, Leipheimer pa 31.

Contador, ki je po izključitvi Danca Michaela Rassmusena prešel v vodstvo, ima za seboj na dirki velika imena. V spremljevalnem avtomobilu je Španca danes bodril sedemkratni zmagovalec dirke, Američan Lance Armstrong, ki je ekipi Discovery Channela tudi finančno pomagal. Contador bo po Miguelu Indurainu, ki je do leta 1995 zbral pet zmag, prvi Španec, ki se lahko v nedeljo na Elizejskih poljanah okrona z naslovom zmagovalca te najtežje etapne dirke na svetu. Seveda se ob tem smeji tudi direktorju ekipe Discovery Channel, Belgijcu Johanu Bruyneelu, ki ima poleg vodilnega Contadorja na tretjem mestu tudi Leipheimerja.

Edini slovenski kolesar Tadej Valjavec je le zadržal svojo uvrstitev v skupnem seštevku. Na prvem vmesnem času je Besničan tokrat zasedel 39. mesto, na drugem 37., nato pa nazadoval na 48. in na koncu končal s 50. časom, s čimer je še vedno na 19. mestu skupne razvrstitve, za vodilnim pa zaostaja skoraj 37 minut.

V nedeljo čaka kolesarje še zadnja, 20. etapa od Marcoussisa do pariških Elizejskih poljan, kjer je večina moštev že napovedala protest - kolesarji bodo meter pred ciljem stopili s koles in v cilj prepešačili. S tem želijo pokazati, da so tudi oni še vedno proti prepovedanim poživilom v kolesarskem športu.


Konec sodelovanja med UCI in Tourom

Prireditelji kolesarske dirke po Franciji so pred začetkom današnje predzadnje etape napovedali, da v prihodnje ne nameravajo več sodelovati z Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI), temveč bodo največjo kolesarsko prireditev na svetu vodili po svojih pravilih. Direktor dirke Christian Prudhomme je kot vzrok za takšno odločitev navedel prevelika razhajanja pri načinu boja proti dopingu v kolesarstvu.

Prireditelji kolesarske dirke po Franciji si ne želijo več sodelovanja z mednarodno kolesarsko zvezo
Prireditelji kolesarske dirke po Franciji si ne želijo več sodelovanja z mednarodno kolesarsko zvezo FOTO: Reuters

"Ne bomo več sodelovali z UCI. Za Tour bomo imeli posebna pravila. UCI ni naredila nič, nikoli ni zares hotela očistiti dirke po Franciji," je dejal Prudhomme in dodal: "Samo dve možnosti sta. Ali so v UCI nesposobni ali pa so se namenoma lotili uničevanja dirke. Počutim se izdanega."

Krovni kolesarski organizaciji očita predvsem ravnanje v primeru Rasmussen, saj naj bi zveza vedela, da se je Danec izogibal dopinških testov, a so mu vseeno dovolili nastop na dirki. "Stvari bodo precej bolje potekale brez UCI. Primer Vinokurov se seveda žal lahko ponovi tudi naslednje leto, toda primer Rasmusssen? Nikoli!" je bil odločen direktor dirke in napovedal, da bodo v Franciji v prihodnje precej bolj sodelovali s Svetovno protidopinško agencijo (WADA) in njeno francosko podružnico.

Še bolj oster je bil v napadih na UCI Patrice Clerc, predsednik podjetja ASO, ki vodi dirko: "V teh okoliščinah je za UCI le ena rešitev: odstop." UCI je očital, da je premalo pregledna in predvsem premalo profesionalna.

Kolumbijski kolesar Juan Mauricio Soler Hernandez
Kolumbijski kolesar Juan Mauricio Soler Hernandez FOTO: Reuters

Je bil Soler pozitiven?

Potem ko je že kazalo, da bo letošnja kolesarska dirka po Franciji dobila nov dopinški madež, se je izkazalo, da so bila sumničenja o morebitni dopinški goljufiji Kolumbijca Juana Mauricia Solerja Hernandeza za zdaj še preuranjena.

O tem, da naj bi bil kolesar, ki je zmagal v deveti etapi in ki vodi v točkovanju gorskih ciljev, pozitiven, je v petek poročal belgijski časnik Het Laatste Nieuws.

Vodstvo dirke je sporočilo, da testiranja po 14. etapi tega suma niso potrdila.

Pozitiven tudi test B Vinokurova

Kazahstanec Aleksander Vinokurov, ki je letos zmagal na dveh etapah dirke po Franciji, je bil danes pozitiven tudi na dopinškem preizkusu B. Vinokurov, 33-letni zmagovalec lanske dirke po Španiji, ki so ga povezovali že z lansko afero Fuentes, si je pomagal s krvnim dopingom, moštvo Astane pa ga je že po pozitivnem vzorcu A suspendiralo.

Izidi 19. etape:

- posamična vožnja na čas (Cognac - Angouleme; 55,5 km):

||1. Levi Leipheimer (ZDA/Discovery Channel) |1:02:45
2. Cadel Evans (Avs/Predictor - Lotto) |+ 0:51
3. Vladimir Karpec (Rus/Caisse D'Epargne) |1:56
4. Jaroslav Popovič (Ukr/Discovery Channel)| 2:01
5. Alberto Contador (Špa/Discovery Channel) |2:18
6. Jose Ivan Gutierrez (Špa/Caisse D'Epargne) |2:27
7. George Hincapie (ZDA/Discovery Channel) |2:33
8. Oscar Pereiro (Špa/Caisse D'Epargne) |2:36
9. Leif Hoste (Bel/Predictor - Lotto) |2:48
10. Mikel Astarloza (Špa/Euskaltel - Euskadi) |2:50
...|
50. Tadej Valjavec (Slo/Lampre-Fondital) |5:55
140. Peter Wrolich (Avt/Gerolsteiner) |11:00||

Skupno:

||1. Alberto Contador (Špa/Discovery Channel) |87:09:18
2. Cadel Evans (Avs/Predictor - Lotto) |+ 0:23
3. Levi Leipheimer (ZDA/Discovery Channel) |0:31
4. Carlos Sastre (Špa/CSC) |7:08
5. Haimar Zubeldia (Špa/Euskaltel - Euskadi) |8:17
6. Alejandro Valverde (Špa/Caisse d'Epargne)| 11:37
7. Kim Kirchen (Luk/T-Mobile) |12:18
8. Jaroslav Popovič (Ukr/Discovery Channel) |12:30
9. Mikel Astarloza (Špa/Euskaltel - Euskadi) |14:14
10. Oscar Pereiro (Špa/Caisse d'Epargne) |14:25
...|
19. Tadej Valjavec (Slo/Lampre-Fondital) |36:58
133. Peter Wrolich (Avt/Gerolsteiner) |3:36:10||

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

salsagirl777
29. 07. 2007 10.09
Kolesarstvo je zame najlepši šport. Je pa prisotnih vse preveč prepovedanih substanc. Se čisto strinjam z mkrajnerjem, kar pravi. Tadej Valjavec je pa car. Navijam za Slovence. Škoda, da jih je tako malo.
mkrajner@siol.net
28. 07. 2007 18.55
Absolutno se strinjam s prireditelji tour je treba enkrat za vselej očistiti s tistimi ki zavračajo doping teste .če si siguren da nisi nič prepovedanega jemal zakaj se potem izogibaš doping kontrole(primer Rasmusen).Ne vem koliko kolesarjev je kej jemalo ,ampak pravila so tu jasna.Vsaka čast našemu Tadeju ,ampak biti med dvajseterico med temi je zame vrhunski rezultat .škoda samo da so ga v njegovem moštvu tako grdo izigrali.Je pač tujec v Italijanskem moštvu.Sanjam da bomo mogoče imeli nekoč tudi mi Slovenci enkrat svoje moštvo slovenskih kolesarjev ki bodo nastopali na taki dirki,in bomo držali skupaj,upam da bom kdaj to doživel,ne pa da hodim vedno v Alpe in Preneje gledat samo kakšnega posameznega Slovenca v tujem moštvu.
andinrej
28. 07. 2007 18.53
Ja, kmalu bo najzanimivejši podatek, rezultat katerega poživila je izjemen športni dosežek oz. katera substanca je najučinkovitejša v posamezni "vrhunski" športni panogi. In se bodo "športniki" uvrščali na podlagi srečne roke pri njihovi izbiri (kemičnih učinkovin) .Za bru...!
Tonček Balonček
28. 07. 2007 13.29
Neksaj časa nas bodo pri špotu zanimale še te razne dopinške in poživilne afere, slej ko prej pa se bo vse skuja, namreč pozornost, zreduciralo le še na nraven neke estrade. "Vrhunski" šport je že v osnovi čisto brez zveze!!