Šport

Landis: Poživil nisem jemal

Washington, 28. 07. 2006 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški kolesar kot možnost za preveliko raven testosterona v telesu navaja zdravila za lajšanje bolečin.

Floyd Landis po dopinški kontroli
Floyd Landis po dopinški kontroli FOTO: Reuters

Zmagovalec najprestižnejše kolesarske dirke na svetu Američan Floyd Landis je kmalu po objavi novice, da si je do zmage na Touru pomagal s prepovedanimi poživili, zanikal kakršnokoli zavestno jemanje nedovoljenih substanc. Kot možnosti za pozitiven test oziroma previsoko raven testosterona v telesu je navedel uporabo zdravil za lajšanje bolečin v kolkih, težave s ščitnico ali naravno povišano raven testosterona.

Na neposredno vprašanje novinarja ameriške športne revije Sports Illustrated, ki je prva objavila pogovor s kolesarjem, "ali ste jemali nedovoljena poživila", je Landis odgovoril: "Ma, kje pa," nato pa nadaljeval: "Čeprav nisem optimističen glede testa B vzorca, bom zagovarjal svoje prepričanje," je dejal Landis.

31-letnega kolesarja je njegovo moštvo Phonak začasno suspendiralo, če bo tudi drugi test pozitiven, pa bodo Američana odpustili. "Ekipa in sam tekmovalec smo bili presenečeni nad rezultatom analize. Opravili bomo še test B, ki bo dokazal, da je bila visoka raven testosterona pač posledica naravnega procesa ali pa da je šlo za napako," so zapisali predstavniki Phonaka. 

Nov madež na dirki po Franciji

Sum o uporabi nedovoljenih poživil zbuja način, kako je Landis prišel do osme ameriške zmage na dirki po Franciji. Potem ko je dan pred sedemnajsto etapo, po kateri so v njegovem telesu našli povišano raven testosterona, moral sleči rumeno majico vodilnega kolesarja na dirki, mu je naslednji dan uspela velika vrnitev in prava kolesarska misija nemogoče. V samostojnem, skoraj 140 km dolgem pobegu, je ugnal vse svoje tekmece, v izjemnem slogu prekolesaril izjemno naporen zadnji vzpon na 1691 metrov visoki prelaz Joux-Plane, in v cilj francoskega smučarskega središča Morzine prišel z ogromno prednostjo pred zasledovalci. Landis se je s tem spet približal vodilnim, rumeno majico pa je dokončno oblekel po kronometru v predzadnji etapi. 

Landis z ameriško zastavo po zmagi v Parizu
Landis z ameriško zastavo po zmagi v Parizu FOTO: Reuters

Američan je takoj, ko je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) objavila, da je bil eden izmed kolesarjev pozitiven na dopinškem testu med francosko pentljo, odpovedal nastopa na enodnevnih dirkah na Nizozemskem in Danskem, hkrati pa je to nov madež na letošnji dirki po Franciji, saj so moštva že pred štartom dirke zaradi vpletenosti v dopinško afero s španskim zdravnikom Eufemianom Fuentesom s startnega seznama umaknila več kolesarjev najvišjega razreda, med njimi tudi Nemca Jana Ullricha, Italijana Ivana Bassa, Španca Francisca Manceba in druge.

Trojica brez nastopa na Vuelti Madrid

Potem ko so slednji ostali brez nastopa na najprestižnejši dirki Tour de France, so se odzvali tudi prireditelji španske Vuelte. Vodstvo ene od treh najmočnejših kolesarskih dirk je namreč omenjenim trem kolesarjem ter moštvu Comunidad Valenciana prepovedalo nastop.

Po Touru je Italijana Ivana Bassa doletela prepoved nastopa v Španiji
Po Touru je Italijana Ivana Bassa doletela prepoved nastopa v Španiji FOTO: Reuters

Že francoska pentlja se je začela z dopinško afero, ko so moštva na večer pred začetkom dirke zaradi vpletenosti v afero s španskim zdravnikom Eufemianom Fuentesom s startnega seznama umaknila več kolesarjev najvišjega kalibra, med njimi tudi Ullricha, Bassa, Manceba, Kolumbijca Oscarja Sevillo in druge, medtem ko je moštvo Comunidad 

Jan Ullrich bo prav tako ostal brez nastopa v Španiji
Jan Ullrich bo prav tako ostal brez nastopa v Španiji FOTO: Reuters

Valenciana izgubilo posebno povabilo za nastop. Vsi naj bi, sodeč po obtožbah, sodelovali s Fuentesom, ki ga španske oblasti sumijo, da je vsaj 58 kolesarjev (od teh jih je bilo 22 na startnem seznamu Toura) oskrboval s krvnim dopingom (EPO). Policija je namreč v njegovi pisarni našla in zaplenila številne dokumente, ki naj bi to potrjevali.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

targetmm@email.si
28. 07. 2006 10.43
Ja kdo pa lahko vozi tako dirko brez dopinga. Je nek naš kolesar lepo povedal, da je to samo tenka črta, če si pod njo si OK, drugače pa je doping. V vsem vrhunskem športu je samo še doping, saj drugače ne gre. Ko dosežeš svoje fizične meje napreduješ lahko samo preko dopinga. Kdor ima boljšo in naprednejšo zdravniško ekipo za seboj je boljši. Čudno pa da so vsi Ameriški zmagovalci ne glede na šport 'preboleli raka', saj lahko potem legalno jemljejo tablete, ki so dokazan doping. Vrhunski šport je s.....
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
28. 07. 2006 10.25
Tako tudi raziskave kažejo