Šport

Landis pozitiven

London, 27. 07. 2006 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dopinška kontrola Floyda Landisa je pokazala, da je bil test povečane količine hormonov pozitiven.

Zmagovalec dirke Tour de France Floyd Landis je imel v krvi povečano vrednost hormona testosterona, so sporočili iz njegovega moštva Phonak. Kolesarsko moštvo Phonak je v sporočilu za javnost zapisalo: "Mednarodno kolesarsko združenje nas je obvestilo, da so v krvi Floyda Landisa odkrili povečano vrednost hormona testosterona/epitestosterona."

Švicarsko moštvo je dodalo, da bo Landis v prihodnjih dneh zahteval vnovično analizo, test B bo prav tako izvedel francoski protidopinški laboratorij v Chatenay-Malabryju. Prvi test so izvedli po 17. etapi, ki jo je z uspešnim, 130 kilometrov dolgim samostojnim begom in etapno zmago zaznamoval prav Landis. Tridesetletni kolesar se je takrat spet približal vodilnim, rumeno majico pa je dokončno oblekel po kronometru v predzadnji etapi.
Floyd Landis
Floyd Landis FOTO: Reuters

Američan je sicer sum vzbudil sam, saj je takoj po tem, ko je UCI objavil, da je bil eden izmed kolesarjev pozitiven na dopinškem testu med francosko pentljo, odpovedal nastopa na enodnevnih dirkah na Nizozemskem in Danskem. V torek je še slavil na kriteriju Stiphout. "Ekipa in sam tekmovalec smo bili presenečeni nad rezultatom analize," so predstavniki Phonaka med drugim zapisali v izjavi za javnost in dodali: "Opravili bomo še test B, ki bo dokazal, da je bila visoka raven testosterona pač posledica naravnega procesa ali pa da je šlo za napako."

Phonak je Landisa, ki je ZDA sicer priboril osmo zaporedno zmago na Touru, začasno suspendiral, če pa bo tudi drugi test pozitiven, bo Američana odpustil. To je sicer le še eden izmed madežev, ki je umazal podobo letošnje dirke po Franciji. Že pred začetkom dirke so moštva zaradi vpletenosti v dopinško afero s španskim zdravnikom Eufemianom Fuentesom s startnega seznama umaknila več kolesarjev najvišjega kalibra, med njimi tudi Nemca Jana Ullricha, Italijana Ivana Bassa, Španca Francisca Manceba in druge.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.