Šport

Dončićev rodeo upognil chicaške Bike

New York, 07. 01. 2020 02.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
57

Luka Dončić je po poškodbi ne samo v stari formi, ampak je začel nizati trojne dvojčke. Tokratnega proti Chicagu je okronal še z zmago, potem ko je samo v tretji četrtini nasul 21 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo dobro znamenje za Dallas je bilo oznanilo pred tekmo, da se na parket vrača Tim Hardaway Jr., potem ko je manjkal tri tekme zapored. Drugi je bil nenehen nasmeh na obrazu Dončića. Kadar je zvezdnik tako razpoložen, se na igrišču dogajajo lepe reči.

Hardaway je v prvi četrtini s 14 točkami postavil temelje, da se Dallas za razliko od tekme s Charlotte ni pogreznil v zgodnji zaostanek. Dončić je v tretji in četrti poskrbel, da mu je domače občinstvo znova vzklikalo "najboljši igralec sezone", kar v angleščini zveni "MVP". Vrnil jim je z 38 točkami, 11 podajami in 10 skoki, med premori pa skupaj z njimi poplesaval ob ritmih poskočnic v dvorani.

Luka Dončić je znova v stari formi, moštvo ima nekaj več težav.
Luka Dončić je znova v stari formi, moštvo ima nekaj več težav. FOTO: AP

"Vesel sem, da smo zmagali proti zelo tekmovalnemu moštvu, ki igra zelo trdo," je po srečanju dejal 20-letnik in dodal, da si včasih razpoložen bolj, včasih manj. "V tretji četrtini sem se zelo zabaval na igrišču, soigralci pa so mi zelo pomagali. Treba je tekmovati od začetka do konca, igre ni nikoli konec, zato je treba samo tekmovati."

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097516/4031

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Chicago je ekipa, ki skuša svoje primanjkljaje v napadu zapolniti s toliko bolj odločno obrambo. Nemudoma so se osredotočili na Dončića, kar je odprlo prostor za trojke ostalih Mavericksov. Hardaway je ob vrnitvi hitro dal vedeti, da je željan igre in košev. Zadeti meti Dallasa so napovedali, da ne bodo znova dopustili slabokrvne prve četrtine. A so tudi Bullsi po treh minutah zatišja začeli zadevati, kar jim je omogočala ne ravno odločna obramba domačih. Okrepil jo je prihod Maxija Kleberja in Setha Curryja s klopi, to pa je prineslo serijo 10:0 za Dallas. Ta je četrtino končal s šestimi točkami prednosti (33:27).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvem delu druge četrtine so rezervisti s klopi Chicaga odškrnili nekaj točk Dallasovim. Vrnitev prvih peterk ni prinesla spremembe, Bullsi so bili bolj samozavestno moštvo, še posebej je bil razpoložen Lauri Markkanen. Vso njihovo delo sta raztopila trojka in prosti met za Dončića, dvorana je zabučala, sunek nenadne energije pa je nekoliko poživil domačine. Toda Chicago se ni dal zmesti, še naprej so se kot klop držali Dallasa. Ta je šele v zadnji minuti znova zlezel do šestih točk prednosti (61:55).

Domačini so se ob začetku drugega dela skušali otresti nadležnih gostov, štrene jim je mešal češki organizator igre Tomáš Satoranský, ki je zadeval od daleč, prestregel podaje in spretno delil žoge soigralcem. Chicago je bilo znova moštvo z več energije in sredi četrtine so ujeli Dallas. In znova je za sunek novega zagona domačih poskrbel Dončić s tremi zaporednimi koši in sedmimi točkami. Nato je zadel še skoraj cirkuški koš ob prekršku. Bullsi so imeli praktično le enega tekmeca, Mavericksi pa se lahko seriji njegovih 21 točk v tretji četrtini zahvalijo, da so ohranili prednost (88:82).

Odlična igra prvega zvezdnika je poživila igro Dallasa, ki je tudi z Dončićem na klopi začel živahneje skakati v napadu in dajati koše. Še vedno je nekoliko škripala obramba, ki je Chicagu dopuščala prelahke mete. Ko so strnili vrste pod svojim košem, je prednost končno začela naraščati, ob vrnitvi Dončića na igrišče je bila že dvomestna. Tokrat niso dopustili, da bi se zadnje minute sprevrgle v težave. Dončić je dosegel svoj enajsti trojni dvojček in moštvo ob vzklikih "MVP" zanesljivo pripeljal do zmage (110:118).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave v ključnih trenutkih

Zmaga nad Chicagom je nekoliko omilila naraščanje bolečih porazov, ki so načeli podobo prijetnega presenečenja z začetka sezone. Po napovedih so še vedno na poti do 51 zmag in uvrstitve v končnico, toda v tej je prednost domačega igrišča lahko pomembna, moštvo pa se oddaljuje od četrtega mesta, ki to še zagotavlja. Po drugi strani Mavericksi najslabše igrajo prav doma (10 zmag, osem porazov), precej bolj uspešni so na gostovanju (12 zmag in pet porazov).

Brad Townsend iz Dallas Morning Newsa opozarja na šibko točko moštva, težave v zadnjih minutah tekem, ko zapravljajo prednost. Čeprav veljajo za najboljši napad lige (v stotih napadih dosežejo v povprečju največ točk, 115,3), so po istem merilu skoraj povem na dnu v kritičnih trenutkih, kar pomeni zadnjih pet minut igre, če je razlika pet točk ali manj. Takrat je njihovo povprečje le še 92,3 točke na sto napadov, kar jih uvršča na 27. mesto med tridesetimi moštvi.

"Pustite mi, da opravim domačo nalogo in vam bom skušal dati boljši odgovor," je trener Rick Carlisle dejal po porazu s Hornetsi, ko se je 12 točk prednosti v zadnji četrtini raztopilo v podaljšek. Mavericksi so izgubili vsa tri srečanja, ki so se zavlekla v podaljške, zmagali so dve tekmi in izgubili štiri, ko je bila razlika tri točke ali manj. Podobno je v njihovo škodo razmerje, ko je bila razlika pet točk ali manj, štiri zmage in sedem porazov. Šest tekem so izgubili, potem ko so že imeli dvomestno prednost, izstopa poraz v Torontu, ko so vodili že za 30 točk.

Maxi Kleber je izrabil poškodbo Kristapsa Porzingisa in na zadnjih tekmah igral odlično.
Maxi Kleber je izrabil poškodbo Kristapsa Porzingisa in na zadnjih tekmah igral odlično. FOTO: AP

Najbolj neprijetni so porazi proti moštvom, ki imajo manj kot 50-odstotni delež zmag, pri čemer v oči bodeta obe izgubljeni tekmi proti res slabim Knicksom. V tovrstnih srečanjih imajo razmerje 15 zmag in pet porazov, Lakersi, kot najboljše moštvo zahoda, je na tem področju brez napake, 20 zmag. Nihanje igre v zadnjem obdobju se sicer ujema s serijo poškodb, Dončić je manjkal na štirih tekmah, Kristaps Porzingis zaradi bolečin v kolenu ne igra od konca decembra, tri tekme je manjkal Hardaway Jr. In to so najboljši trije igralci. A so vsi trije nastopali na tekmah, ki so jih izgubili zaradi slabega finiša.

Razmišljanja o okrepitvah

Tako se krepijo razmišljanja, ali bi Dallas moral v času prestopov dobro preučiti košarkarski trg. Po zadnjih nihanjih v igri Clippersov so Lakersi že na pol okronani za zmagovalce zahoda. Toda kot pravi analitik Shaun Powell, so tudi Mavericksi lahko presenečenje končnice, če dodajo še kakšnega dobrega igralca in se Lakersom ali Clippersom zalomi. Ne smemo pozabiti na Denver Vlatka Čančarja, Nikola Jokić in druščina so se otresli počasnega začetka, tudi napadalni stroj v Houstonu je še vedno lačen zmag. Nekatera moštva svojo formo načrtno usmerjajo v marec in april.

Vprašanje je, kaj Dallas potrebuje – dodatnega velikana poleg Porzingisa za obrambo obroča ali tretjega strelca, ki bo porazdelil napadalno breme. Prav tako bo pomembno, kdo vse bo na trgu – vsi pričakujejo razprodajo v Clevelandu in morebitna odhoda Kevina Lova in Tristana Thompsona – in kaj bi moral Dallas za to žrtvovati. Mark Cuban, ki te dni praznuje 20. obletnico od nakupa kluba, je z Dončićem in Porzingisom dokazal, da je pripravljen tvegati in da ima rad drzne stave. Čez dober mesec bo jasno, ali želijo že sedaj v naskok ali bodo počakali na novo sezono. Kot pravi Carlisle, "smo mlado moštvo, ki počne izjemne stvari".

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AVTOHTONsLOVEnc
07. 01. 2020 21.21
+3
Prou užitek je gledat te izjemne koše, podaje in ta užitek ki ga Luka pusti na igrišču.. Res KING! :) LD 77
mrtvi_macak
07. 01. 2020 11.10
+3
Maverick ni žrebiček, še manj teliček, pač pa divji konj oz. mustang.
Maxx365
07. 01. 2020 18.28
-1
saj žrebiček je itak mlad konj, lahko tudi mlad mustang :))
lluckyss
07. 01. 2020 09.40
+4
Ko bo Carlisle pogruntal, da Luka in Barea ne moreta igrati istočasno, bo šlo še bolje...
ummax
07. 01. 2020 09.24
+11
Ta basket v NBA je podn. Se opravičujem vsem "poznavalcem", ampak poglejte te posnetke...a kdo vidi kje kakšno akcijo. To je samo tekanje in metanje na koš, morda s kakšnim postavljenim blokom na trojki ali raketi, ampak ta je že višek kreacije. Luka bi v Evroligi dal na tekmo morda 15, kdaj 20 točk, kar je izjemno, a 30-40 ne bi videl. Kaj so naredili Američani na SP, kaj je naredil Antetokounmpo z grki… nič. To je realnost, pa naj kdo reče kar hoče. Takoj bo reakcija kaj bi Ameri naredili če bi prišli s 1 ekipo. Ja verjetno bi zmagali zaradi individualnih sposobnostih, a igrali bi kot se tukaj igra - gor dol šut, skok, šut. S košarko to nima nobene veze in igra v Evropi je boljša za gledat in z več kreacije, pa talajte minuse kakor hočete
mchamer
07. 01. 2020 11.29
+7
Vsakemu svoje. Sej a fuzbal je pa zanimiv? 90min samo tekanje gor in dol pa kakšen gol tu in tam. Najraje gledam samo izseke in gole. Vse ostalo je bv. meni pač. Tudi v košarki rad gledam koše. V Evroligi, ki si jo ravno omenil, je kdaj recimo po par min brez koša. ja obramba pač. Ampak meni pa to ni tako zanimivo. Kot pravim, vsakemu svoje.
brezcasni
07. 01. 2020 13.39
+2
seveda je Evropska košarka drugačna,več obrambe mal napadov in nič atraktivnih potez.Antetokunmpo je prišel utrujen na SP in s takimi soigralci ni mogel ničesar narest,Američani kot si že omenil z igralci ki grejejo klop.Seveda evropski igralci nimajo fizičnih predispozicij da bi igrali tak tempo celotekmo in zaključevali vratolomne akcije z recimo zabijanji,a tako pač je.Nihče v USA ne razmišlja kako bi šel igrat v Crveno zvezdo ali Barcelonoin vsi v Evropi bi šli v NBA-le zakaj?
dejannovak
07. 01. 2020 09.22
+21
Luka je res kralj in pomaga tudi pomoči potrebnim. Velik, mogoče največji košarkar danes in še večji dobrodelnež. Vse spoštovanje in čestitke.
Uporabnik458403
07. 01. 2020 09.14
+20
A glasujete kaj za Doncica........ Nba vote vtipkajte v google pa vam vse vun vrze
mrtvi_macak
07. 01. 2020 11.08
+7
Uporabnik458403
07. 01. 2020 09.13
+18
Spet se je videlo koliko tej ekipi pomeni Hardaway........... Napad je precej boljsi in Doncic ima takoj vec resitev
Castrum
07. 01. 2020 09.19
+20
Seveda, saj je košarka ekipni šport. Moraš pa vedeti, da Lukinih 10 asistenc pomeni najmanj 20 točk!
giovanni2
07. 01. 2020 09.03
+9
domače občinstvo znova vzklikalo "najboljši igralec sezone", kar v angleščini zveni "MVP"
schranz91
07. 01. 2020 09.15
+7
mvp ne pomeni najboljši igralec sezone ampak najbolj vreden igralec
Castrum
07. 01. 2020 09.17
-7
DaDo77
07. 01. 2020 09.21
+4
Ojoj kakšen samozavesten prevod, a žal napačen ima schranz91 prav
Castrum
07. 01. 2020 09.28
+5
dado, ne nima prav! MVP je izraz, ki ga NBA uporablja za najboljšega igralca lige. Dobesedni prevod v slovenščino je smešen in popolnoma brezsmiseln. "Najbolj vreden igralec" je za naš jezik nesmiselno, saj je beseda "valuable" bistveno bolj pomenska, kot pa je naša "vreden".... Iskati je potrebno prevod, ki zajame bistvo!
schranz91
07. 01. 2020 09.45
+2
on je dobesedno v komentarju reku da mvp v angleščini (nasplošno) pomeni najboljši igralec sezone....mvp se uporablja vsepovsod kot izraz za nekoga ki je trenutno najboljši izmed igralcev
schranz91
07. 01. 2020 09.48
podobno kot če igraš kakšno računalniško igro in ti govorijo v ekipi....mislijo da si najboljši izmed njihove ekipe ne pa najboljši v celi igri....saj ne pravim da dončić ni najboljši v ligi, samo pravim da mvp izraz se uporablja povsod kot označba za najboljšega prisotnega v ekipi v duelu
Castrum
07. 01. 2020 10.28
MVP seveda pomeni najboljši igralec v določenem obdobju. Imaš MVP tedna (kroga), meseca, in imaš MVP sezone !
Maxx365
07. 01. 2020 10.44
V bistvu MVP pomeni najbolj koristen igralec.
mrtvi_macak
07. 01. 2020 11.09
MVp pomeni irgalca, ki je najbolj zaslužen, da ekipa zmaguje in ki dela svoje igralce boljše.
bohinj je zakon
07. 01. 2020 09.01
+0
Dončića za predsednika.
mrtvi_macak
07. 01. 2020 08.58
+13
Beli Michael Jordan sredi Chicaga.
FrankEinstein
07. 01. 2020 08.56
+11
Užitek ga je gledat. Genijalc!
UsliŠana
07. 01. 2020 08.25
+7
edino donćić vrti celo ameriko, sl pa v smeh,......
Smešno
07. 01. 2020 08.25
+17
anakondabox
07. 01. 2020 08.22
+21
Luka ima veliko srce za igre na parketu in za humanitarno pomoč bolnim otrokom. #ni da ni
Golobek
07. 01. 2020 08.18
-30
Dajmo pisat o naših orlih,biatlonkah.....🙏🇸🇮
bonkintos
07. 01. 2020 08.41
+23
imaš rubriko zimski športi pa se tja spokaj...bluzo
JackSparrowwvv
07. 01. 2020 09.18
+1
schranz91
07. 01. 2020 08.09
+32
danes je bla verjetno najboljša igra dončiča kar se tiče kreiranja napadov, poleg dobre pomoči igralcem mu je pa še zmer uspel dosežt ogromno točk
Maxx365
07. 01. 2020 10.45
in to kljub temu, da je imel nase nalimana vedno 1-2 nasprotna igralca
DEEP
07. 01. 2020 08.07
+0
Pero i brata sta bila ker dobra na novoletni turneji! 🔝
vertex
07. 01. 2020 08.30
+6
boy36
07. 01. 2020 08.36
+6
Drži super sta bila, Luka pa fenomenalen, mislim ,da ena najboljših njegovih iger odkar je v NBA!
Dany75
07. 01. 2020 08.06
+18
graf
07. 01. 2020 08.00
+27
kakšni brezvezniki ste žurnalisti , kakšen naslov : konec porazov ...vi to resno ? Kot bi jst vas vprašal : konec butastih novic ?
AS1983
07. 01. 2020 07.54
+31
Velemojster luka, naj dela carovnije se naprej vsaj se naslednje desetletje