Šport

Krimovke v velikem finalu

Leipzig, 28. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rokometašice Krima Mercatorja so na klubskem evropskem prvenstvu premagale makedonski Kometal in tako že osvojile prvo mesto v svoji skupini.

Krim Mercator - Kometal Skopje 34:32 (19:17)

Rokometašice Krima Mercatorja so v drugi tekmi drugega dne klubskega evropskega prvenstva (skupina B) v nemškem Leipzigu premagale makedonski Kometal iz Skopja s 34:32 (19:17). Ljubljanska ekipa je z dvema zmagama nad danskim Viborgom in makedonskim Kometalom že osvojila prvo mesto v svoji skupini in se bo v velikem finalu pomerila s prvouvrščeno ekipo iz skupine A. V tej skupini nastopajo nemški Leipzig, avstrijski Hypo in danski Slagelse.

Slovensko-makedonski dvoboj je z zadetkom odprla Natalija Derepasko. Ukrajinka s slovenskim potnim listom na tekmah dosega ogromno število golov, ta pa je bil vendarle poseben - dosežen je bil po kazenskem strelu s sedmih metrov. Na zadnjih tekmah je Derepaskova vselej na lahek način zapravljala uvodne sedemmetrovke, tokrat pa se je zbrala in bila natančna.

V prvi polovici prvega polčasa so prevladovale Makedonke. Predvsem po zaslugi izjemno razpoložene ukrajinske vratarke Natalije Borisenko, medtem ko sta v napadu, poleg ostrostrelke Yeliz Ozel, blesteli pred leti ena najboljših igralk na svetu Indira Kastratovič in Ukrajinka Olena Cigica. Po zaslugi omenjenih igralk so si Makedonke v 13. minuti priigrale tri gole prednosti (8:5), spremembe v taktiki in kadru ljubljanskega stratega Toneta Tislja pa so botrovale preobratu. Z dvema zaporednima goloma Katje Kurent so Ljubljančanke pet minut kasneje izenačile na 8:8, devet minut kasneje pa že vodile z dvema goloma prednosti - 12:10. V 27. minuti so si Ljubljančanke z golom Tanje Oder priigrale najvišjo prednost v prvem polčasu, ko so vodile s tremi goli (17:14).

V drugem polčasu se je ponovil prvi polčas. Makedonke so hitro izničile. Nato so ponovno zagospodarile Slovenke. Tekmice so jih vse do konca dvoboja vztrajno lovile - na njihovo stran so se postavili celo nemški gledalci - in v 52. minuti znižale na 29:30. Toda prva dama dvoboja Gana Sjukalo, Tanja Oder, Marina Vergeljuk in druge rokometašice iz slovenske prestolnice so v finišu v rutinskem slogu tekmo pripeljale do konca, zasluženo slavile in si priigrale veliki finale.

Dvorana Arena, gledalcev 2.500, sodnika: Kavulik in Sivak (oba Slovaška)
Krim Mercator: Farkaš, Derepasko 6 (4), Jacenko 4, Vergeljuk 4, Doler, Bodneva 5, Dinu, Oder 6, Kurent 3, Mihič, Tomanovič, Sjukalo 3, Čečkova 3, Dajčman
Kometal Skopje: Radčenko, Kastratovič 3, Platon 2, Bojanova 10 (3), Ozel 9 (1), Amorim, Pecevska 2, Cigica 3, Radončič, Todorovska 2, Portjanko 1, Oholanha, Borisenko, Boeva
Sedemmetrovke: Krim Mercator 4 (4), Kometal Skopje 6 (5)
Izključitve: Krim Mercator 18, Kometal Skopje 12 minut
Rdeč karton: Oder (60.)

____________________________________________

Izjavi po tekmi:

Tone Tiselj, trener Krima: "Tekma z eno najmočnejših evropskih ekip je bila zelo trda, moja ekipa pa je znova pokazala, da jo krasi izjemen duh. Obe tekmi z Viborgom in Kometalom sta bili pravi preizkušnji za moje varovanke, najbolj pa me veseli, da smo se navzlic zdravstvenim problemom in kar dolgemu premoru zaradi reprezentančnih obveznosti uvrstili v veliki finale."

Gana Sjukalo, igralka Krima: "V naši igri s Kometalom je morda občasno tudi nekoliko zaškripalo, toda vse minuse smo nadoknadile z borbenostjo in veliko željo po zmagi. V finalu nam ne bo lahko, toda igrali bomo na zmago."

__________________________________________

Leipzig – Slagelse 33:20 (17:11)

Rokometašice nemškega Leipziga so v prvi tekmi drugega dne klubskega evropskega prvenstva (skupina A) na domačem igrišču premagale danski Slagelse s 33:20 (17:11). Danska ekipa, branilka prvega mesta v ligi prvakinj, najbolj imenitnem evropskem klubskem tekmovanju, se je v torkovih izdajah nemških časnikov znašla na udaru kritik. Nemški novinarji, pridružile so se jim tudi nastopajoče ekipe na klubskem evropskem prvenstvu, vključno z delegacijo Krima, so ogorčeni z odločitvijo Slagelseja, ki je v Leipzig poslal ekipo B. Nemški mediji, udeleženci turnirja in organizatorji bi odsotnost obeh danskih reprezentantk Rikke Schmidt in Rikke Hoerlikke zaradi nedavnega nastopa na evropskem prvenstvu na Madžarskem še nekako razumeli, z odsotnostjo vseh drugih najboljših igralk (Ausre Fridrikas, Rugile Kliukaite, Irine Poltoratskaje, Valentine Radulovič, Bojane Petrovič, Maje Savič) pa se nikakor ne morejo sprijazniti.

Slovita danska ekipa je z drugorazrednimi igralkami, ki bržkone nikoli ne bodo kandidirale niti za mesto v ekipi A, seveda povsem nekonkurenčna v tej izostreni konkurenci, po ponedeljkovem porazu z avstrijskim Hypom s 23:42 pa je v torkovem drugem dvoboju z domačo ekipo pred okoli tri tisoč gledalci znova visoko izgubila z 20:33.

Za Lepzig so gole dosegle Danilovič 12, Soerlie-Lybekk 9, Radzeviciute 4, Pietzsch 3, Albert 2, Van der Koelen, Reiche in Woerz po 1, za Slagelse pa Kroeyer 5, Moeller in Hoepfner po 4, S. Rajovič in Soerensen po 2, Hovgaard, Blach in Kristensen po 1.