Šport

Kranjec kronal planiški vikend

Planica, 19. 03. 2006 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na poletih je Kranjec osvojil odlično tretje mesto in s tem po letu 1998 Sloveniji znova prinesel planiško medaljo.

Zmagovalci nedeljskih poletov v Planici
Zmagovalci nedeljskih poletov v Planici FOTO: Reuters

Robert Kranjec je v dolini pod Poncami na zadnji tekmi sezone v Planici poskrbel za novo slovensko kolajno, prvo po letu 1998, ko je na stari Bloudkovi velikanki srebro osvojil naš najuspešnejši skakalec vseh časov Primož Peterka. Leto pred tem pa je bil Peterka drugi na letalnici bratov Gorišek, kjer je 14.000 gledalcev tudi danes ob sončnem vremenu spremljalo lepe polete smučarjev skakalcev.

Zmagal je Finec Janne Happonen pred Avstrijcem Martinom Kochom, Kranjec pa je obdržal tretje mesto po prvi seriji in se veselil svojih in slovenskih tretjih stopničk v sezoni. Med dobitnike točk so se na nedeljskem finalu svetovnega pokala prebili še Jernej Damjan s 24., Bine Zupan s 25. in Rok Urbanc s 27. mestom.

Zelo sem zadovoljen z današnjim dnem, vse, kar se je dogajalo okrog Planice, je najlepše. Malo pa sem razočaran zaradi včerajšnjega dne. Zadovoljen sem, da se je vse skupaj končalo tako, kot se je, ker sem se na to pripravljal 14 dni in sem dokazal, da se lahko hitro vrnem med najboljše, če vse poteka tako, kot je treba. Lepo je s takim uspehom končati sezono, saj ti da ta zagon za naprej in samozaupanje. Robert Kranjec

Lahko bi rekli, da je Kranjec sezono končal na enak način, kot jo je začel: na stopničkah. Odločitev, da se je umaknil iz svetovnega pokala, izpustil skandinavsko turnejo in se v Bischofshofnu v miru pripravljal na sklepno dejanje sezone, se je izkazala za posrečeno. "Leteči Kranjec" je Sloveniji v tej sezoni - po zmagi in tretjem mestu na uvodu v Kuusamu - priskakal še tretje stopničke in poskrbel za navdušenje domačih navijačev.

24-letni Kranjčan je še poudaril, da je bil "umik v samoto" pravi način. "Potreboval sem malo miru, moral sem se oddaljiti od vsega direndaja po olimpijskih igrah in se 'sestaviti' skupaj. Malo več sproščenosti in veliko skokov mi je prišlo še kako prav," je razlagal Kranjec, ki se bo po štirinajstdnevnem premoru, v katerem se bo posvetil predvsem prijateljem, spet začel pripravljati na novo sezono: "Za prihodnjo sezono si želim, da bi našel nekaj vmesnega: to zimo sem dobro začel in končal, rad pa bi bil ves čas med najboljšimi, da ne bi bilo vmes takšne krize."

Za naslednjo sezono si želim predvsem, da bi bilo v mojem skakanju manj nihanj. Pa da bi sezono pričakal s podobno konstantno formo, kot sem jo našel proti koncu, ko se vse od tekme v Zakopanah z izjemo Lahtija uvrščam med dobitnike točk. Vesel sem, da je sezone konec. Vendar menim, da sem se veliko naučil in tudi uvrstitev med 25 ob koncu ni nobena katastrofa. Jernej Damjan

Jernej Damjan je že pred planiškim vikendom dejal, da je za njim čudna sezona in da si vsaj za konec želi lep konec tedna, da bo šel z lažjim srcem na premor. "Res je, vikend je bil miren, morda bi bili skoki lahko malo boljši, a v celoti gledano sem zadovoljen, morda z včerajšnjim dnem malo bolj," je dejal 23-letni Ljubljančan, za katerim je šele druga sezona v svetovnem pokalu.

"Zelo sem zadovoljen. To je pika na i sezoni, v kateri sem imel veliko težav s poškodbo noge. Kljub temu mi bo ostala v lepem spominu," pa je svoje nastope v Planici komentiral 21-letni Bine Zupan, ki se je po daljši odsotnosti zaradi poškodbe noge prav doma uspešno vrnil med najboljše. Zdaj ga čaka nekaj premora, nato pa bo skušal dodobra sanirati poškodbo: "Najprej bom skušal do začetka poletne sezone koleno okrepiti, če pa ne bo šlo, mi ne bo preostalo drugega, kot da grem spet pod nož."

Vesel je bil tudi njegov vrstnik Rok Urbanc, ki je na tekmi dobil priložnost namesto Peterke in jo dobro izkoristil: z novimi točkami svetovnega pokala: "To sezono sem dobro končal, s točkami, z mislimi pa sem že pri naslednji. Najprej pa seveda potrebujem malo počitka, nujno." Urbanc, ki je to zimo uspešno nastopal zlasti v celinskem pokalu, priznava, da je med pokaloma ogromen razkorak: "Precej težje je v svetovnem pokalu, saj je v celinskem že samo vzdušje precej bolj sproščeno. Tu te spremlja veliko ljudi, veliko je kamer, pa tudi konkurenca je močnejša. Ampak to seveda spada zraven."

S planiškim vikendom smo lahko zelo zadovoljni, saj smo se na koncu spet 'sestavili', strnili moči in se vrnili med najboljše. Skakanje smo dvignili na vrhunsko raven in se razveselili novih stopničk Robija, ki je spet dokazal, da je izvrsten letalec. glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan

Na današnji tekmi je povsem na vrhu komaj drugič v karieri pristal 21-letni Happonen, ki je na letalnici bratov Gorišek krepko izboljšal osebni rekord: iz 203 kar na 226,5 metra, kar je pomenilo najboljšo daljavo današnjega dne. Sam takšen napredek pripisuje dobri formi v zadnjih treh tednih. "Nekaj časa že zelo dobro skačem in v letenju zelo uživam. Planica je brez dvoma eno najboljših tekmovanj v svetovnem pokalu, vzdušje je prekrasno, veliko ljudi nas pride spodbujat in zelo sem užival," je dejal finski skakalec, ki meni, da je v tako dobri formi, da je glavni favorit na državnem prvenstvu prihodnji teden, po tem pa si želi, da bi si končno kupil motor in na njem odkrival lepote svoje domovine.

Skupno zmago v olimpijski sezoni 2005/06 in s tem veliki kristalni globus je že včeraj osvojil varovanec slovenskega trenerja Vasje Bajca, Jakub Janda, ki je v 70 letih svetovnega pokala postal prvi Čeh s to prestižno lovoriko. "Zelo sem vesel, to je zame velik uspeh, vendar sva z Jannejem bila boj skoraj do zadnje tekme," je po prespani noči dejal Janda, ki se v nedeljo ni povzpel na zaletišče planiške letalnice. "Že pred današnjim dnem sem poudaril, da bom skakal le, če bodo razmere optimalne, saj z letalnicami ni šale. Ko sem prispel v Planico in videl, kako vetrovno je, sem se ustrašil nastopa in odločil, da je bilo sezone zame konec že včeraj."

Po nekaj obveznostih do domačih medijev in pokroviteljev se bo češki zvezdnik odpravil na daljše počitnice, presenetil pa je z izjavo, da ciljev za prihodnjo sezono še nima: "Vse bo znano do konca maja. Težko mi je, ker je Vasja napovedal svoj odhod, sam si želim, da bi si premislil in nadaljeval z nami."

Bolj odločen je - to zimo njegov največji tekmec - finski šampion Janne Ahonen, ki za prihodnjo sezono obljublja, da bo močnejši kot kdajkoli doslej: "Drugi del sezone je bil zame precej naporen in vesel sem, da je vsega konec. Do olimpijskih iger sem dobro skakal, nato pa so se začele težave. Vendar sem tudi z drugim mestom ob koncu sezone zelo zadovoljen."

V pokalu narodov so se zmage veselili Avstrijci pred Norvežani in Finci, Slovenci so sezono končali na osmem mestu.

Izidi:

||1. Janne Happonen (Fin)| 452,9 (225,5/226,5)
2. Martin Koch (Avt)| 443,0 (222,5/222,5)
3. Robert Kranjec (Slo)| 442,6 (220,0/223,0)
4. Tommy Ingebrigtsen (Nor)| 441,1 (217,5/225,5)
5. Bjoern Einar Romeren (Nor)| 440,9 (219,5/225,0)
6. Andreas Widhoelzl (Avt)| 431,1 (211,5/221,5)
7. Andreas Kofler (Avt)| 429,4 (215,5/216,5)
8. Adam Malysz (Pol)| 426,7 (215,0/216,0)
9. Roar Ljoekelsoey (Nor)| 421,4 (209,5/217,5)
10. Janne Ahonen (Fin)| 415,8 (204,0/217,5)
...|
24. Jernej Damjan (Slo)| 372,0 (193,5/199,0)
25. Bine Zupan (Slo)| 366,9 (187,5/199,5)
27. Rok Urbanc (Slo)| 359,3 (188,0/193,5)||

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
19. 03. 2006 16.06
bravo robi, drgač si pa celo sezono zajebu
caroll
19. 03. 2006 13.51
bravo Robi!!!Škoda da je konec sezone!!!Na koncu si vedno najboljši !!!
ursyka72@hotmail.com
19. 03. 2006 12.45
too bravo Kranjec