Šport

Kramnik povedel proti računalniku

Manama, 07. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V šahovskem dvoboju med svetovnim prvakom Vladimirjem Kramnikom in računalniškim programom "Deep Fritz" po dveh partijah z vodi ruski velemojster.

Po dveh partijah z 1,5:0,5 vodi ruski velemojster, ki je po remiju v prvem krogu v drugem po petih urah in pol slavil z zmagovito 57. potezo.

Dvoboj med Kramnikom in računalnikom
Dvoboj med Kramnikom in računalnikom FOTO: Reuters

Bahrajnski kralj Hamad bin Isa Al Halifa je za omenjeni dvoboj v prestolnici Manami namenil milijon ameriških dolarjev nagrade. V primeru Kramnikovega uspeha si bo denar prilastil šahist, če bo izid neodločen, bo prejel 800.000 dolarjev, tudi v primeru zmage pa bo Rus bogatejši za 600.000 dolarjev. Kramnik je moral na začetek tekmovanja čakati kar leto dni, saj je bilo zaradi terorističnih napadov na ZDA 11. septembra lani kar dvakrat preloženo.

Tekmovanje poteka v zalivski državi Bahrajn.

Milijoni šahovskih privržencev iz vseh kontinentov preko medmrežja v živo spremljajo poteze spektakularnega šahovskega dvoboja. Na slovesnem odprtju je predsednik organizacijskega komiteja Šejk Mohamed bin Isa Al Halifa predstavil še druge načrte države na področju športa. Arabci namreč že gradijo moderno dirkališče, ki naj bi že leta 2004 gostilo najboljše voznike formule 1. V načrtih imajo tudi tekmovalne uspehe svojih športnikov, saj so na azijskih igrah, ki pravkar potekajo v korejskem Busanu, osvojili svoje prvo zlato odličje. V kategoriji do 90 kilogramov je v bodybuildingu slavil Tarik Farsani.