Košarka

Ženski Eurobasket v Ljubljani po besedah Fibe najboljši v zgodovini

Ljubljana, 26. 06. 2023 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z zmago Belgije se je končalo 39. evropsko prvenstvo za košarkarice, ki sta ga skupaj organizirala Slovenija in Izrael. Zaključne boje v Stožicah si je ogledalo manj ljudi od pričakovanih, vseeno pa je Fiba prvenstvo ocenila za najbolje organizirano doslej, je potrdil direktor organizacijskega odbora Eurobasketa Emir Haskić.

"Izjemno sem ponosen in zadovoljen z opravljenim delom, predvsem pa s pohvalami, ki prihajajo z vseh strani. Mednarodna košarkarska zveza Fiba je dejala, da je bilo to najbolje organizirano evropsko prvenstvo doslej," je povedal Emir Haskić.

"Dejstvo je, da nam je organizacija evropskega prvenstva za moške pred desetimi leti služila kot vodilo, saj je Eurobasket 2013 postal neke vrste model za organizacijo največjih tekmovanj v Sloveniji. V celotnem obdobju nismo imeli niti enega večjega zapleta, kar zgovorno priča, da smo postavili pravilne temelje in se celovito lotili organizacije," je za STA dodal direktor lokalnega organizacijskega odbora.

"Edina stvar, ki bi jo želel izboljšati, je obisk gledalcev. Zavedamo se, da občinstvo spremlja domačo reprezentanco, žal pa se naša letos ni odrezala, kot smo od nje pričakovali. Če bi #rakete dalj časa ostale na prvenstvu, bi bil tudi obisk gledalcev večji. A to so zadeve, na katere nimamo vpliva, tako kot nismo mogli pomagati Belgijcem, ki so hoteli v velikem številu priti na finale, vendar niso imeli dovolj čarterskih prevozov. Tako je v Belgiji ostalo skoraj 500 ljubiteljev košarke, ki so želeli obiskati Ljubljano," pravi Haskić.

Zmagovalke finala ženskega Eurobasketa v Ljubljani so bile Belgijke
Zmagovalke finala ženskega Eurobasketa v Ljubljani so bile Belgijke FOTO: Luka Kotnik

S podelitvijo pokala in medalj se za organizacijski odbor prvenstvo še ni končalo. Kot pravi direktor Eurobasketa 2023, je treba najprej goste varno pospremiti domov, nato pa se lotiti analiz in finančnih poročil. "Ocenjujem, da smo blizu osnovnemu cilju, ki je bil pripraviti prvenstvo brez finančne izgube oziroma s pozitivno ničlo," je še dodal Emir Haskić.

Ob robu EP, ki ga je Slovenija končala na 15. mestu, so v Ljubljani potekale številne aktivnosti, povezane s košarko, najpomembnejša je bila zagotovo seja izvršnega odbora Fiba Evrope. To je bilo prvo delovno srečanje novega odbora in predsednika Jorgeja Garbajose po izvolitvi 20. maja.

Novi podpredsednik Fiba Evrope je postal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, v posamezne komisije pa so bili izbrani še Rašo Nesterović (tekmovalna komisija), Aleš Križnar (finančna komisija), Samo Logar (pravna komisija) in Uroš Ivanovič (komisija tehničnih komisarjev).

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

punkracij
27. 06. 2023 09.31
+1
Jaz pa sem prepičan,da so tukaj velike rdeče številke,brez publike in igranja domače ekipe v izloč.ilnih bojih ni pozitivnega rezultata.Za popularizacijo zenskega športa na visokem nivoju se je naredilo kaj malo.Je pa tudi res,da ministrstvo za šport ne more biti del gospodarsko turistčnega.
vojko46
26. 06. 2023 17.06
Dober so se popredalčkal ko šmira navijače. Dajmo Slovenci🇸🇮🇸🇮🇸🇮
mamma mia
26. 06. 2023 17.02
+2
A zdej vam je jasno zakaj smo potrebovali to prvenstvo?Da smo jim kupili nove funkcije pri FIBI!