Košarka

Vlatko Čančar toplo sprejet v domačem Kopru

Koper, 27. 06. 2023 21.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ž.K., STA
Komentarji
13

Ne zgodi se pogosto, da slovenski košarkar postane prvak lige NBA. A letos se je to zgodilo, saj se je s prstanom, ki ga prejmejo zmagovalci najprestižnejše košarkarske okitil član moštva Denver Nuggets Vlatko Čančar. Po izjemnem sprejemu v glavnem mestu ameriške zvezne države Colorado, je bil slovenski reprezentant deležen še sprejema v domačem Kopru.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sprejem šampiona Lige NBA Vlatka Čančarja
    02:42
    Iz 24UR: Sprejem šampiona Lige NBA Vlatka Čančarja
  • Vtisi Vlatka Čančarja ob sprejemu v Kopru
    01:29
    Vtisi Vlatka Čančarja ob sprejemu v Kopru

Vlatko Čančar je bučno proslavil uspeh z navijači domačega mesta. Šestindvajsetletnega košarkarja je v Taverni v centru mesta sprejelo več sto domačinov, ki so se poveselili njegovega uspeha v najmočnejši ligi na svetu. Ob tem je priznal, da se mu zdi dejstvo, da je postal četrti Slovenec po Rašu Nesteroviću, Benu Udrihu in Saši Vujačiču s šampionskim prstanom NBA še vedno kot prizor iz sanj.

"Če bi mi nekdo takrat, ko sem igral na betonskih igriščih pred blokom v Kopru, dejal da bom prvak v ligi NBA, se bi mu verjetno smejal, še posebej, ker sem takrat raje igral nogomet," je dejal novinarjem o velikem uspehu.

Sprejem Vlatka Čančarja v Kopru
Sprejem Vlatka Čančarja v Kopru FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je dodal, so se mu sanje izpolnile že z vstopom v najmočnejšo ligo na svetu. V njej mu priložnosti za igro sicer niha, a je v pretekli sezoni s 60 odigranimi tekmami v rednem delu in skoraj 15 odigranimi minutami na tekmo dobil največ priložnosti doslej. To je izkoristil in dosegel povprečje pet točk na tekmo ter poskrbel tudi za nekaj odmevnih in atraktivnih potez.

Med drugim se je po zmagi Denverja v finalu proti Miamiju zapisal tudi s čustvenim proslavljanjem na paradi v Denverju, kjer se je po ocenah lokalnih medijev zbralo med 700.000 in milijon ljudi. O pokalu Larryja O'Briana za zmagovalce lige NBA pa je Koprčan danes razkril, da je veliko težji, kot si je predstavljal.

"Prvi občutki so bili, da je res težek pokal. Kocine so mi šle pokonci. Vse skupaj je bilo res neverjetno in tako hitro se je dogajalo. Zdaj, ko sem si doma pogledal posnetek tega, sem podoživel te občutke in še kar je neverjetno," je opisal dogajanje po zmagi na peti tekmi finala.

Vlatko Čančar je na Denverji paradi ponosno pokazal tudi slovensko zastavo
Vlatko Čančar je na Denverji paradi ponosno pokazal tudi slovensko zastavo FOTO: AP

Na vprašanje o tem, kako je igrati z dvakratnim najkoristnejšim igralcem lige in najboljšim igralcem letošnjega finala Srbom Nikolom Jokićem, je bil z velikim nasmeškom kratek in jedrnat: "Lažjega dela še nisem imel."

Na vrsti po sprejemu z veliko torto in tudi posebno poslikavo njegove podobe na eni izmed transformatorskih postaj ob koprskem potniškem ladijskem terminalu so kratke počitnice za Čančarja. Te bodo krajše kot ponavadi, saj sledijo priprave s slovensko reprezentanco pred svetovnim prvenstvom. Kot igralec NBA se bo reprezentanci pridružil konec julija.

Sprejem Vlatka Čančarja v Kopru
Sprejem Vlatka Čančarja v Kopru FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem je priznal, da pred reprezentančno akcijo čuti nekaj nestrpnosti. "Glede na to, kako se je končal lansko evropsko prvenstvo, je sigurno nekaj več motivacije," je dejal o nenadejanem slovenskem izpadu v četrtfinalu proti Poljski v Nemčiji lani.

Kljub motivaciji se ne želi spuščati v drzne napovedi o slovenskih možnostih na turnirju v treh azijskih državah. "Najpomembnejše je, da odigramo, tako kot znamo. Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," je dejal. O formatu tekmovanja, kjer bodo najboljše reprezentance po dveh skupinskih delih napredovale neposredno v četrtfinale, pa je dodal: "Nekega preračunavanja tu ne bo, na vsaki tekmi moramo na zmago."

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
28. 06. 2023 13.26
Nism vedu da je Koperčan. Bi reku da je z Velenja če bi ugibal
Amor Fati
28. 06. 2023 11.57
+1
Ljudje, v NBA pogodbah dobro piše koliko minut na tekmo lahko igralec odigra, in kakšna je sploh njegova vloga v moštvu. To je javno znano. Zato imajo določeni košarkarji prednost pred ostalimi košarkarji. Vlatko je bolj ali manj ujet med drugo in tretjo peterko. Drugic bo bolje. Precej bolje. Lahko mu le čestitamo.
olimpijaolimpija
28. 06. 2023 11.48
Od vseh štirih naštetih je samo Beno Udrih Slovenec... ampak vseeno, ko zmagujejo smo tko vsi Slovenci, čim začnejo izgubljati smo pa ne-Slovenci :)))
2fast4m3
28. 06. 2023 09.53
+2
indigokid
28. 06. 2023 09.20
+0
boljši kot luka, nedvomno ...
mackon08
28. 06. 2023 10.55
+1
indigokid napiši na katerih substancah si, da se jih bom izogibal.
Top Gun
28. 06. 2023 08.32
-14
Slepar, ki ni nič od njega je dobil prstan, ja res hudo ha haaa🤮🤮🤮
juventina10
28. 06. 2023 09.11
+9
hja,vedno je v ozadju ekipa,ali si njen del pa vse šiba ali pa ekipa ni del tebe in potem s prstanom ni nič.nekateri v njegovi ekipi so dali še manj od sebe,ampak amere to ne moti,prstan je prstan,ne vem zakaj moti tebe.pa še v reprezentanci igra,kar za sašota in bena ne moremo ravno reč.
Giannis
28. 06. 2023 10.16
+5
res te ne razumem, igra za šampione NBA in tja ne pride vsak, sicer bi že tebe vzeli.
Chaparral
28. 06. 2023 10.41
+6
Hudo je, da taki komentatorji živijo med nami, žalostno, provokator ....
jodr
28. 06. 2023 08.19
+10
Čestitka Vlatku in še veliko uspehov v NBA, kot tudi z slovensko reprezentanco.