Košarka

Victor Wembanyama: 221 cm visoki 'vesoljec', ki je obnorel Američane

Henderson, 09. 10. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
41

18-letni čudežni deček iz Francije Victor Wembanyama je po dveh tekmah v Ameriki popolnoma obnorel tamkajšnje ljubitelje košarke. A ne zgolj navijače, ki upajo, da bo njihovo moštvo naslednje leto lahko izbralo prav njega na naboru, ampak tudi strokovnjake, novinarje in predvsem košarkarje. Vsi skupaj že komaj čakajo, da bo 'vesoljec', kot ga je poimenoval LeBron James, zaigral v ligi NBA.

Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Patrick Ewing, Hakeem Olajuwon, Chris Webber, Kevin Garnett, Yao Ming ... Seznam visokih košarkarjev, ki so še pred vstopom v ligo NBA navduševali ljubitelje košarke v Ameriki, je dolg. Ne pozabimo na Michaela Jordana, Kobeja Bryanta, LeBrona Jamesa, Kevina Duranta in Ziona Williamsona. Vsak je na svoj način, še preden je odigral eno minuto v najmočnejši košarkarski ligi, navduševal strokovnjake in navijače. Zdaj pa hitro pozabite na vse prej omenjene zvezde, saj jih je vse že eno leto pred potencialnim nastopom v ligi NBA zasenčil visoki Francoski 18-letnik Victor Wembanyama. Vsaj če vprašate vsakogar, ki je na kakršen koli način povezan z ameriškimi športnimi mediji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O tem fantu analitiki košarke govorijo sicer že leta, a Američani seveda zares ne verjamejo ničemur in nikomur, dokler ga ne vidijo v živo, na svojih svetih tleh. Zato sta bili tekmi med Wembanyamino ekipo Metropolitans 92 in ameriškim moštvom razvojne NBA lige G League Ignite, ki sta bili napovedani že lep čas, toliko pomembni. Nasprotnik Wembanyame na obeh tekmah je bil Scoot Henderson, 18-letnik, ki bi katero koli drugo leto verjetno bil nesporni prvi izbor na naboru lige NBA, a leta 2023 zagotovo ne bo tako. Že pred tekmama je bilo jasno, da bo Wembanyama številka ena, zdaj pa je po mnenju vseh ameriških novinarjev, ki vsaj bežno spremljajo košarko, jasno, da bo najboljši košarkar vseh časov. V to so prepričani eden za drugim, skoraj vsi. Če se vam zdi, da sem kot avtor tega članka sarkastičen, ali pa pretiravam, vam zagotavljam, da temu ni tako. Lahko bi se reklo, da je Victor Wembanyama s svojim nastopom Američane obnorel skoraj toliko kot skupina The Beatles leta 1964.

Victor Wembanyama je na prvi tekmi proti G League Ignite dosegel 37 točk, pet blokad in sedem trojk. Na drugi je dosegel 36 točk, 11 skokov, štiri podaje in štiri blokade. Prvo tekmo je zmagalo Wembanyamino moštvo Metropolitans 92 (112:106), drugo pa Ignite (122-115).

"Vsi so v zadnjih letih bili 'samorogi' (edinstven talent op.a.), on je bolj vesoljec," je o mladeniču iz Nanterra dejal super zvezdnik LeBron James. "Nihče še ni videl nekoga, ki bi bil tako visok in bi se vseeno tudi tako graciozno premikal po parketu. Spreten je z žogo, dobro meče iz obrata, meče trojke iz koraka in po podaji, blokira mete. Zagotovo je generacijski talent in upam, da bo ostal zdrav," je dodal navdušeni James. Prav on je redek primer košarkarja, ki je neverjetno visoka pričakovanja pred začetkom svoje profesionalne kariere celo presegel. Če kdo razume pritisk, ki ga bo v prihodnjih letih čutil Wembanyama, je to prav igralec, ki je davnega leta 2003 postal prvi srednješolski košarkar, ki se je znašel na naslovnici ameriške revije Sports Illustrated, in svojo celotno kariero posluša primerjave z najboljšim vseh časov Michaelom Jordanom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Pripraviti se moramo na tega fanta'

"Je 225 centimetrov visok Durant, ki blokira mete. Poleg tega trenutno ni niti približno toliko dober, kot bo v prihodnosti," je Wembanyamo za ESPN opisal neimenovan športni direktor moštva v ligi NBA. Nehote je izdal še eno od edinstvenih lastnosti ameriških televizijskih voditeljev in športnih novinarjev. Dejstvo je, da Wembanyama ni visok 226 centimetrov, ampak malo bolj skromnih, kljub temu pa še vedno zavidanja vrednih 221 centimetrov. To je po številnih namigovanjih o njegovi resnični višini za ESPN moral potrditi tudi Wembanyama, ki pa je dodal: "Pravzaprav svoje višine nikoli nisem meril z obutimi čevlji. Po mojem sem v čevljih visok bolj 223 ali 226 centimetrov."

Wembanyama je na vprašanje novinarjev o predvidenem drugem izboru na naboru naslednje leto Scootu Hendersonu brez zadržkov dejal: "Resnično je dober igralec, če se jaz ne bi rodil, bi on verjetno bil prvi izbor na naboru."

O njem je spregovoril tudi aktualni MVP finala NBA Stephen Curry: "On je kot igralec, ki ga ustvariš v računalniški igri NBA 2K, kot vsak organizator igre, ki želi biti visok 218 centimetrov." Sledil je dvakratni MVP lige NBA in enkratni zmagovalec lige Giannis Antetokounmpo. "Že lani sem imel priložnost, da si ogledam eno njegovih tekem. Moj brat Kostas je igral za ASVEL in je bil njegov soigralec. Neverjeten je. Ima priložnost postati eden najboljših. Ne v svoji starostni skupini ne v Evropi, ampak eden najboljših košarkarjev vseh časov. Nikoli še nismo videli nekoga, kot je on. Pripraviti se moramo na tega fanta, veste? Zelo dober bo," je NBA ligo opozoril Giannis.

"Evolucija naše igre nas je pripeljala do te točke. Imamo igralce, ki so visoki 226 centimetrov in lahko počnejo vse na parketu. Če imaš rad košarko, ti taka nadarjenost in sposobnost na obraz narišeta nasmeh," svojega navdušenja ni mogel skriti dvakratni MVP finala lige NBA in dvakratni prvak lige Kevin Durant. Nato je tudi on opozoril vse NBA igralce in dejal, da bo "liga zares v težavah, ko pride on."

'Ne želim, da kdor koli izgublja tekme zaradi Victorja Wembanyame'

Liga NBA na svoj posebni način 'nagrajuje' moštva z največ porazi na koncu vsake sezone. Žreb določi, katero moštvo bo izbiralo prvo na vsakoletnem naboru, največ možnosti pa ima moštvo, ki je minulo sezono končalo na zadnjem mestu. Posledično so moštva, ki niso verjela, da ima njihova ekipa dobre možnosti za uspeh, že od začetka sezone namerno izgubljala čim več tekem v upanju, da bodo na naboru naslednje leto uvrščena čim višje. 

Športni direktorji moštev opozarjajo, da naj bi se vrednost franšize, ki bo na naboru izbrala Victorja Wembanyamo čez noč dvignila za približno 500 milijonov evrov vrednosti.

Liga je odgovorila s spremenjenim postopkom žreba, ki je zmanjšal možnosti, da ima prvi izbor prav najslabše moštvo. Kljub temu se je že lani začela 'dirka na dno'. Oklahoma City Thunder, Houston Rockets, San Antonio Spurs in Utah Jazz trenutno najbolj očitno lovijo poraze. Med sezono pa bo vsako moštvo, ki po 20 tekmah ne bo izpolnilo pričakovanj, hitro začelo razmišljati o tem, koliko jim je zares v interesu zmagovati. "Ne želim, da kdor koli izgublja tekme zaradi Victorja Wembanyame," je dejal komisar lige Adam Silver, čeprav njegove želje verjetno ne bodo uslišane. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Tik pred svojim prihodom (v Ameriko) smo se srečali s svojim zdravnikom in pripravili bomo načrt za naslednja dva meseca in povečali vse, kar počne izven parketa zato, da še bolj ojača svoje telo. Poleg tega zelo previdno nadzorujemo, koliko časa trenira, ker ne želimo pretiravati. Želimo čim bolj omejiti tveganje (za poškodbo op.a.)," je o svojem varovancu dejal trener moštva Metropolitans 92 Vincent Collet.

Njegov klubski trener je tudi selektor francoske članske reprezentance. Posledično vpoklic mladeniča v reprezentanco za prihajajoči tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023 ne preseneča. Bosta pa tekmi proti Bosni in Hercegovini in Litvi novi priložnosti, da 18-letnik še bolj poveča pričakovanja vseh v ligi, ki že komaj čaka, da se ji pridruži.

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big_foot
12. 10. 2022 17.00
Predeoben je poškodbe bojo kot po tekočem traku.
N0EL
09. 10. 2022 16.34
+2
Uf, razen za basket je takšen človek neuporaben.
JJ11
09. 10. 2022 15.10
Pač škoda ga je za centra
JJ11
09. 10. 2022 15.10
+4
Tale fant, če bo pridobil 10kg, bo morda še na nivoju ki ga prikazuje, 15-20kg kolikor mu manjka bo pa velik problem, ne bo tako gibljiv, občutno večja verjetnost poškodb itd... za moje pojme naj bo na isti kilaži in naj igra svojo igro torej od 1-4, ker center žal ni opcija zanj.
Borza
09. 10. 2022 14.36
+0
Zion bi lahko dal Wembanyami manjkajoče kilograme pa bi jih imel Zion še vedno preveč.
testosteron
09. 10. 2022 14.31
+5
V NBA ga bodo zlamali - ni telesno pripravljen za to ligo !...spomnite se kaj so govorili za Ziona - da bo delal dr-mr,...pa še ni pokazal nič kaj vznemirljivega,...Shaq je bil pa zgodba zase - zaradi njega je morala liga ojačati vse koše,konstrukcijo,..vse je pokvaril in zlamal, ...še pravila igre so spremenili,...
jakec1575
09. 10. 2022 14.30
-3
Talent brez delovne etike izveni v par letih. Drazen Petrovic je bil talent in imel etiko. 500 šutov po vsaki tekmi. Doncic se ima se kaj nauciti.
User2231652
09. 10. 2022 11.53
+5
Noro gibljiv in spreten za svojo visino. Trenerji ze vedo, da vo za NBA potrebno okrepiti sklepe in telo. Ce mu ob tem uspe zadrzati spretnost in natancnost, bo res vesoljec v NBA.
cekinar
09. 10. 2022 13.32
+2
To že ,ampak upam da pri klubih ,ki kotirajo na zadnja mesta v ligi ,oz. imajo slabe možnost za končnico ne bo prišlo do prevelikega"tankanja".
Synchro
09. 10. 2022 11.50
+8
Razvit pa je kot dopisnica. :)
brezcasni
09. 10. 2022 13.28
-3
ocitno dovolj da mu Doncic,Jokic in ostali ne bodo predstavljali nekih strasnih ovir medtem ko jim bo on ogromne......pa so govorili za Doncica kot cudeznega,proti njemu je Doncic cist navaden igralec
titomeni
09. 10. 2022 14.00
+2
Tine123455
09. 10. 2022 14.31
+0
pomlad14
09. 10. 2022 11.13
+2
Speg neki čudežni dečki in vesoljci. Manjka vam psihiater.
09. 10. 2022 11.09
+4
Dokaz da so vesoljci že mes nami.
rcarlos
09. 10. 2022 11.00
+13
Samo upam, da ne bo šel po poti Porzingisa ali Cheta Holmgrena, ki se je še pred prvo uradno tekmo v ligi NBA poškodoval in bo out celo sezono... Lahko pa da šokira, ampak glede na tradicijo imajo suheci kar težave, kot npr. Porizingis in Holmgren, je pa tako tudi pri drugačnih ekstremih, npr. Zion, ki je bil kar pretežek, Luka je pa vedno nekje na meji in s tem nikoli ne veš kaj bo z njegovim gležnjem :) ... Privoščim pa vsem, da jim rata, najbolj pa Čančarju, da končno malo zablesti in se mu met odpre že na teh pripravljalnih tekmah :)
Inred
09. 10. 2022 10.52
+1
Uf, tale je pa preveč Dončiča gledal.
Nelevonedesnosamonaravnost
09. 10. 2022 10.29
+6
Upam da mu kolena zdržijo v NBA zna okusiti realnost
Boris JahBoris Hribljan
09. 10. 2022 10.05
+12
Ne mi govorit, da vse skupaj ni pretiravanje! Za Deni Avdijo se je tudi govorilo, da je naslednji Dončić, za Ziona se je tudi govorilo, da je najbolj opevani vseh časov..., sedaj pa se ta model!? Da se že sedaj govori, da bo najboljši vseh časov!! Dajte no mir! Bodite realni! Sicer se pa za Dončiča tudi govori in piše ter dela razne analize, ki govorijo in kažejo, da bo najboljši vseh časov! Ne vem a se norca delajo iz vseh skupaj ali kaj!?
tolovajmataj
10. 10. 2022 10.19
+1
Drži! pa še nekaj, če pogledate na seznam reprezentanov v mlajših kategorijah Francije na minulem prvenstvu, ga ni bilo nikjer!
Ni nam vseeno
09. 10. 2022 10.03
+3
Pa saj so pred Dončičem bili vsi vesoljci iz univerzitetnih in G-lig...če pa bo tako nadaljeval, bo nekdo iz Evrope zapolnil še zadnje mesto v prvi peterki NBA
Wolfman
09. 10. 2022 09.58
+8
Zgleda pa kot da je iz keramike!
arapayma
09. 10. 2022 09.41
+14
Proti Dončiču si bo zavozlal noge...🤣🤣
JJ11
09. 10. 2022 09.18
+15
Podobno kot Porzingis...ena poškodba pri takem igralcu in se bo kot domina nadeljevalo.
zoki36
09. 10. 2022 09.12
+14
Upam,da ga Jokič pelje v Srbijo, da uživa v hrani
disorderliness
09. 10. 2022 13.40
+4
Ne bo šlo. Najbrž je musliman, pa mu prasetina ne diši.