Košarka

'Smo šele na pol poti, a prednost dveh zmag je lepa'

Dallas, 10. 06. 2024 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan, STA
Komentarji
2

Košarkarji ekipe Boston Celtics so na drugi tekmi finala lige NBA s 105:98 dosegli še drugo zmago proti Dallas Mavericksom. Za goste iz Teksasa je trojni dvojček z 32 točkami, 11 skoki in 11 podajami dosegel Luka Dončić, kar pa je bilo premalo ob kolektivno razpoloženi domači vrsti. "Bili smo ekipa, to je odločilo," v en glas sporočajo iz tabora Bostona, kjer se zavedajo, da so šele na pol poti do končnega uspeha. Finalna serija se sedaj seli v Dallas.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odločilna je bil tretja četrtina, v kateri so si domačini po bolj ali manj izenačene pol ure igre v nekaj minutah z nizom 10:0 priigrali vodstvo z dvomestnim številom točk. Tega v nadaljevanju niso več izpustili iz rok kljub najboljšim poskusom Luke Dončića. "Bila je to ekipna zmaga. Boston je to ekipa, ki ves čas diha homogeno," je sprva dejal strateg Bostona Joe Mazzulla, ki je bil vesel, da je tekma od začetka šla v smer, kamor so želeli. 

Boston vs Dallas (druga tekma)
Boston vs Dallas (druga tekma) FOTO: Sofascore.com

"Imeli smo strategijo in dobro se je obnesla. Seveda, vsa čast igralcem, oni so vse skupaj kazali na parketu. Bili smo na pravih obratih," je še dejal trener ekipe, ki j v finalni seriji povedla z 2:0 v zmagah in je na pol poti do laskavega uspeha.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je sicer s strelsko razpoloženim 25-letnim slovenskim asom Luko Dončićem na začetku tekme narekoval tempo. Dončić, ki je bil pred tekmo pod vprašajem zaradi več poškodb, na ogrevanje je prišel z ledenimi obkladki po več delih telesa, ob že dlje časa trajajočih težavah s kolenom in gležnjem ga je po udarcu na prvi tekmi bolel tudi prsni koš, je tekmo začel strelsko vroč in v prvem polčasu dosegel kar 23 točk.

Na drugi strani Boston ni bil pri metu kot na prvi tekmi. Domačini so zgrešili prvih osem poskusov za tri točke, v igri v napadu jih je držal predvsem izjemni Jrue Holiday, ki pa je večino točk dosegel s prodori in iz hitrih protinapadov. Holiday je večino tekme držal strelski korak z Dončićem, tekmo je zaključil s 26 točkami. "Dobro smo zaustavili njihova najmočnejša orožja. predvsem pa smo jih s kolektivno obrambo ves čas utrujali," je videl Mazzulla.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugem polčasu je Boston nad Dončićem okrepil obrambo, velikokrat ga je podvajal, pri Dallasu pa se ni našel drugi v napadu razpoložen košarkar. Kyrie Irving je sicer dosegel 16 točk, a ob manj kot 40-odstotnem metu iz igre.

Manjkal je predvsem drugi igralec Dallasa, ki bi lahko ob večji obrambni osredotočenosti Bostona zadel z razdalje. Irving, P.J. Washington, Derrick Jones in Josh Green so tako zadeli le enega od 14 poskusov za tri točke. Tudi sicer gostje niso izkoriščali svojih priložnosti, zgrešili so kar osem od 24 prostih metov, izgubili pa so tudi 15 žog (Boston jih je 10), od tega Dončić osem.

Jaylen Brown
Jaylen Brown FOTO: AP

Za Boston je Brown dosegel 21 točk, Tatum in White pa oba po 18. Holiday je ob tem pobral še 11 skokov, Tatum pa je ob sicer manj razpoloženem metu prispeval 12 podaj in devet skokov. "Vsaka tekma je drugačna. Vedeli smo, da bo Dallas prišel lačen zmage in da bo želel na vsak način serijo izenačiti, toda mi smo bili pripravljeni, ob tem pa smo odlično delovali tudi v ključnih trenutkih. Tekma je bila vnovič fizična, a to je pač finale, kjer vsi od sebe dajejo vse kar imajo," je za ESPN po drugi zaporedni zmagi dejal eden ključnih mož Bostona Derrick White. 

Možje v zeleno-belem so po oceni njihovega trenerja Joeja Mazzulle znova dokazali, da igrajo predvsem kolektivno košarko in se tako odzval tudi na razpravo pred drugo tekmo, ki so jo sprožile besede trenerja Dallasa Jasona Kidda o tem, kdo je najboljši igralec v ekipi Bostona. 

Luka Dončić vs Boston (druga tekma)
Luka Dončić vs Boston (druga tekma) FOTO: Sofascore.com

"Govorice o enem ali drugem ali tretjem igralcu me utrujajo, prav tako poskusi, da bi se osredotočali na kar koli drugega, kot igranje naše igre. Vsi, ki so danes stopili na parket, so opravili svoje delo, tako v napadu kot v obrambi," je dejal Mazzula, ki pa umirja morebitno evforijo. "Na pol poti smo. Vedno je najtežje zaključiti serijo, zato v Teksas potujemo z miselnostjo, da še nič ni odločenega. Je pa prednost dveh zmag prijetna, to pa priznam." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serija med letošnjima finalistoma lige NBA se sedaj seli v Dallas, kjer bo tretja tekma na sporedu v noči s srede na četrtek, z začetkom ob 2.30 po slovenskem času.

Izid, 2. tekma:
Boston Celtics - Dallas Mavericks    105:98 (25:28, 29:23, 29:23, 22:24)
(Luka Dončić 32 točk, 12:21 iz igre, 4:9 za tri, prosti meti 4:8, 11 skokov in 11 podaj v 42.18 minute za Dallas)

(Boston vodi z 2:0 v zmagah)

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Waflhulkin
10. 06. 2024 09.36
+4
Ne gre to tako, če pa igra samo Luka :P 1/14 kot je omenjeno zgoraj iz meta za tri pike...tudi Luka 8 izgubljenih žog...katastrofa, bodo pa mogoče po čistem sweepu, ki je skoraj da neizbežen, dejansko treniral mete itd, ne da se na treningih zajebavajo z meti iz 40 metrov in takšne fore. To lahko delaš v regularni sezoni, ne pa v finalsih.
motorist_mb
10. 06. 2024 08.24
+5
Bolši so nimaš kaj tak da Luka drugo leto...