Košarka

Slovenski košarkarji bodo olimpijski kvalifikacijski turnir začeli proti Hrvatom

Pirej, 01. 07. 2024 16.00 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
12

Slovenska košarkarska reprezentanca se v Pireju že pripravlja na olimpijski kvalifikacijski turnir, kjer jo že v torek zvečer čaka obračun s Hrvaško. Dario Šarić, Mario Hezonja, Ivica Zubac, Jaleen Smith in ostali košarkarji hrvaške reprezentance bodo za Slovence, ki so dobili dve izmed treh pripravljalnih tekem, prvi pravi test.

Slovenija bo drugič zapored nastopila na kvalifikacijskem turnirju za OI, skupno pa četrtič v zgodovini. Za razliko od Kaunasa 2021 pa jo tokrat v Grčiji čaka neprimerno težja naloga. V Kaunasu je Slovenija tekmece premagala s povprečno 31 točkami razlike, na vsaki tekmi pa je dosegla prek 95 točk. V skupinskem delu je premagala Angolo (118:68) in Poljsko (112:77), v polfinalu je bila boljša od Venezuele (98:70), v finalu pa je na krilih trojnega dvojčka Luke Dončića (31 točk, 13 podaj, 11 skokov) ugnala še Litvo s 96:85.

Slovenska košarkarska reprezentanca z olimpijsko vstopnico za OI 2021 v Tokiu
Slovenska košarkarska reprezentanca z olimpijsko vstopnico za OI 2021 v Tokiu FOTO: Fiba

Kvalifikacijska skupina v Pireju je bila že ob žrebu upravičeno poimenovana skupina smrti. Nedaleč stran od Aten so trije izraziti favoriti, kar pomeni, da bo treba za pot v Pariz premagati vsaj dva močna tekmeca, saj si bosta poleg Slovenije olimpijsko vstopnico poskusila zagotoviti še Hrvaška z dvema igralcema iz lige NBA in gostiteljica Grčija z Giannisom Antetokounmpom. Preostale tri reprezentance, ki se bodo merile v Pireju so Dominikanska republika, Nova Zelandija in Egipt.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski igralci se zavedajo, da jih letos čaka neprimerno težje delo kot za mesto v Tokiu, a so hkrati prepričani, da jim lahko z Dončićem na čelu uspe nov podvig.

"Res je, da imajo oni nekaj odličnih posameznikov, ki so na prijateljskih tekmah pokazali dobre igre, a mi imamo močnejšo in bolj povezano ekipo," poudarja Klemen Prepelič, Edo Murić pa nadaljuje: "Hrvaška ima visoke in močne igralce pod košema, a tudi mi imamo letos precej čvrstih fantov, ki se bodo lahko borili z njimi. Zagotovo bo hud boj za zmago, obljubljam pa, da bomo dali vse od sebe, da uspešno začnemo turnir."

Novinarska konferenca slovenske košarkarske reprezentance pred odhodom v Pirej
Novinarska konferenca slovenske košarkarske reprezentance pred odhodom v Pirej FOTO: 24ur.com

Medtem ko bo Slovenija drugo tekmo proti Novi Zelandiji igrala v četrtek, Hrvaško naslednji dvoboj čaka že v sredo popoldan.

Selektor Hrvaške Josip Sesar pravi, da jim razpored ni pisan na kožo. "Sprijazniti se moramo s sistemom tekmovanja in razmišljati, da je vsaka tekma zgodba zase. Slovenija z enim od najboljših igralcev na svetu bo pravi izziv. Luka Dončić ima za seboj izvrstno sezono, napreduje iz leta v leto, vendar igrali bomo tekmo pet na pet, zato nas ne sme biti strah, saj imamo košarkarje, ki igrajo na ravni ostalih reprezentanc."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaški selektor je o Dončiću še dodal: "Nastopiti proti takšnemu igralcu, kot je Luka Dončić, je izjemna priložnost za osebno dokazovanje. Zavedamo se, da bo Luka zaključil približno 80 odstotkov vseh napadov Slovenije, zato imamo zanj pripravljenih več opcij. V vsakem primeru moramo omejiti njegov učinek." 

Na letošnji košarkarski olimpijski turnir v košarkarski so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. V kolikor se Slovenija uvrsti na OI, bo v skupini A igrala z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Valencii. Vzporedno s turnirjem v Kaunasu in Valencii bosta potekala tudi kvalifikacijska turnirja v Rigi in Portoriku.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Križman
02. 07. 2024 12.47
Tezka bo ker bo spet vse odvisn od Doncica
Samo-ne-rdeci
01. 07. 2024 19.17
+1
Pa bojo kocke šli žalostno ajat.
DAEMONIUM
01. 07. 2024 19.01
+4
Za vse tiste ki ste slabšalno pisali o Luki še enkrat njegove besede a bo nastopal za reprezentanco? "Igral bom za slovensko reprezentanco dokler bom lahko hodil!"
PetindvajsetUR
01. 07. 2024 18.38
+1
Ni lahkega nasprotnika.....ampak, vse je odvisno od nas samih.
levnuh, ne svecko
01. 07. 2024 17.59
+1
Sam Dončič? Jutri se bo videlo, kje smo in koliko veljamo. Strinjam pa se s spodaj zapisanim komentarjem, če se Slovenija ne uvrsti na OI, da Sekulič takoj spoka in ga naslednjih 10 let niti 100 m blizu KZS ja ne spustijo. To je glavna odgovornost, ki leži nad glavo Erjavca!
VikiKrema
01. 07. 2024 17.37
Sak veste. Ne jim pustit.
mišelin
01. 07. 2024 17.36
+2
aja tut ce nam nerata velik poklon LUKATU ki je vsem bodcim zvezdam ter zvedam pokazu kaj pomeni ponos do domovine MWP MWP NAJ SE SLISI
mišelin
01. 07. 2024 17.33
+0
dejstvo je da je vse na lukatu ce on igra imamo lepe sanse mislim da z lahkoto rezarviramo lahko let za francijo na olimpijske lukatu pa tko kapo dol prekurjen od sezone ki je bla brutalna ki bi marsigdo gladko zavrnu vpoklic ampak nas LUKA ne uglavnm da skrajsam zaradI TEGA SE NE RABMO SIKIRAT SAJ LUKA GRE NA ZMAGO tko da zmaga je zagotovljena LUKA MWP KRALJ KOSARKE kapo dol respect
zasavski hribovc
01. 07. 2024 17.21
+1
Noben od novinarjev nima jajc direktno vprašati Sekuliča kaj je cilj turnirja. Če je cilj uvrstitev na OI in predvidevam da je, ali morebitna neuvrstitev pomeni neuspeh za katerega je potrebno prevzeti odgovornost in podati nepreklicen odstop kot selektor? Ali pa bomo zopet deležni kopice izgovorov kot ponavadi, v smislu slab dan, utrujenost Dončiča, slabša dnevna forma, nekorektno sojenje... Da ne bo pomote, srčno navijam za naše vse do konca, toda ob morebitnem neuspehu je pač potrebno prevzeti odgovornost in odstopiti. In ne čakati kaj bo rekel Erjavec. Pika.
M_teoretik
01. 07. 2024 17.14
+4
Luko lahko ustavi le Luka sam, če ima slab dan. Drugače se gz ne da zaustavit nobena druga opcija!?
Amor Fati
01. 07. 2024 16.17
+8
Res ne vem kaj vam gre v nos ker se stalno omenja Lukata. Pa on je ja najboljši posameznik te ekipe. Naš kapetan, naš vodja, naš odrešenik. Zasluži si, da ga omenijo še preden omenijo ostale fante, ki so zraven. Kdo od njih pa je njegove ravni, kdo od njih pa ima njegovo kvaliteto, njegove izkušnje? Dajte mu mir, zagotovo bo razbil Hrvate.