Košarka

Mladi Slovenci bronasti na EP

Ljubljana, 04. 08. 2024 22.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenci do 18 let so si po napetem dvoboju z vrhunsko igro priigrali tretje mesto na košarkarskem EP ter se tako v Slovenijo vračajo z bronastimi medaljami. To je, po doseženem naslovu evropskih podprvakov Slovencev do 20 let, že druga medalja mlajših starostnih kategorij letos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V prvih minutah tekme so povedli košarkarji izraelske reprezentance, a so jih Slovenci do 4. minute tekme ujeli ter prevzeli vodstvo. S kolektivno igro so prednost do konca četrtine povečali na 8 točk razlike. V drugi četrtini so nasprotniki močneje zaigrali v obrambi, v dveh minutah razliko zmanjšali za pet točk in se Slovencem približali na le tri točke zaostanka. Tudi po minuti odmora so vztrajno lovili slovensko reprezentanco in minuto pred koncem prvega polčasa izenačili rezultat. Slovenci so z zadetim metom za dve točki ponovno prevzeli vodstvo in tako drugo četrtino končali z rezultatom 40:38.

Naši reprezentanti so v drug polčas stopili bolj suvereno ter ponovno utrdili prednost. Tretjo četrtino so dobili z delnim rezultatom 23:13 in se v zadnji del tekme podali z 8 točkami razlike. Sredi zadnje četrtine so se jim nasprotniki nekoliko približali, a jim Slovenci niso dopustili, da bi prevzeli vodstvo. Dvoboj se je tako zaključil z rezultatom 84:70 v prid slovenski reprezentanci. S tem so svoji domovini priborili že druge letošnje medalje v mlajših starostnih kategorijah.

 

Na odločilni tekmi evropskega prvenstva je med Slovenci s 24 točkami, 4 skoki in 3 podajami izstopal Vit Hribar. Prav tako se je izkazal Žak Smrekar, ki je dosegel 21 točk, 9 skokov in 7 podaj.  

Slovenci so si priborili mesto na svetovnem prvenstvu do 19 let, ki bo naslednje leto potekalo v Švici. V preteklosti so se Slovenci do 19 let svetovnega prvenstva udeležili že dvakrat, v letu 2003 in 2023. "Čestitke fantom in celotnemu strokovnemu štabu za osvojeno 3.mesto na evropskem prvenstvu. Šest zmag in en poraz na celotnem turnirju pomeni, da smo nekaj dobro delali. Mislim, da smo igrali najbolj povezano in najlepšo košarko na prvenstvu, kljub temu, da nismo imeli ekstremne višine pod košem. Od prvega dneva priprav smo verjeli v to, da lahko posežemo visoko. Bilo je potrebno ekipo povezati, igralcem dati prave vloge in jim vcepiti zmagovalno mentaliteto. Vse to je nam uspelo in rezultat je tu. To so fantje, ki so neverjetno lepo vzgojeni, spoštljivi do vsakega, imajo prave delovne navade in poleg tega tudi zelo talentirani. Sem neizmerno ponosen na njih! Rad pa bi poudaril in eno veliko zahvalo podelil svojemu štabu, ki je bil zelo predan pri svojem delu in brez njih tega uspeha ne bi bilo. Ob tej priložnosti pa še ena velika hvala Košarkarski zvezi Slovenije za to priložnost," je po prvenstvu povedal selektor reprezentance Danijel Radosavljević.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
05. 08. 2024 08.52
+3
Res je, igra naših fantov je bila za to starostno obdobje, zelo zrela. V obrambi so garali, pa tudi v napadu so imeli boljši dan, kot proti Nemcem. Malce nam je šlo na roko tudi dejstvo, da so Izraelci imeli težko polfinalno tekmo proti Srbom, z dvema podaljškoma. Dejstvo pa je tudi, da so bili naši fantje dobro vodeni, igrali so zelo disciplinirano, le v drugem polčasu proti Nemcem, je ta disciplina malo popustila. Generacija U20 je bila srebrna, ta generacija, U18 pa bronasta, kar govori v prid dejstvu, da imamo talentirane generacije. Zanima me samo še, kaj bo z EP U16, ki se začne ta konec tedna. Imamo res nekaj fantov, za katere trdim, da bodo v prihodnosti še nekaj naredlili. Hrabar, Kroflič, Smrekar, Padjen, Morano Mahmutović, Ivičić, pa še kdo kar nekaj obetajo. V svojih klubih morajo sedaj dobivati več priložnosti za igro. Zanimiv je tudi Menič, ki je 1. julija napolnil šele 17 let, ima pa višino 209 cm. Vidi se mu, da mu primanjkuje izkušenj, vendar se je zgledno boril za reprezentanco. Malce ima težav s koordinacijo, saj najbrž še raste, drugače pa je kar gibljiv, zna tudi dobro podati, le žoge mu prevečkrat letijo iz rok. Do naslednjega leta, ko bo SP U19 v Švici, bi se mu morali trenerji bolj posvetiti, da bo osvojil tudi centersko tehniko, intenzivno bo moral delati na metu, seveda pa bo moral dobiti mnogo več igralnega časa za pridobivanje izkušenj. To se je dobro videlo pri Žigi Daneu, ki je v drugi polovici pretekle sezone v Heliosu dobival veliko več priložnosti in je skozi težke tekme evidentno rastel.
Maxx365
05. 08. 2024 08.34
+3
Do 18 let bronasti, do 20 srebrni, res se nam ni za bat za slovensko košarko. Le čimprej v tujino v kakšne resne klube, da dozorijo kot je treba. Čestitke.
sloZebra
05. 08. 2024 08.31
+3
Fant je tako izstopal, da si ni zaslužil niti tega, da njegovo ime prav napišete ... Vit Hrabar je .... Čestitke ekipi, s tašno ekipo je prihodnost slovenske košarke svetla
G. Papež
05. 08. 2024 08.25
+1
Bravo fantje👍