Košarka

Seznam za olimpijske kvalifikacije: Dončić, Čančar, Murić ...

Ljubljana, 05. 06. 2024 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Selektor slovenskih košarkarjev Aleksander Sekulić je na reprezentančni seznam kandidatov za nastop na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Pireju zaenkrat uvrstil šestnajst košarkarjev. Med njimi so tudi Luka Dončić, Vlatko Čančar in Edo Murić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reprezentanca bo s pripravami začela v ponedeljek in uvodni teden preživela v Zrečah ter se nato preselila v Ljubljano. Košarkarji iz lige NBA se reprezentančnim zasedbam lahko pridružijo 17. junija.

Strokovni štab reprezentance na čelu s selektorjem Aleksandrom Sekulićem je na seznam za olimpijski kvalifikacijski turnir v Pireju zaenkrat uvrstil šestnajst košarkarjev. Po odsotnosti zaradi poškodbe se v izbrano vrsto vračata Edo Murić in Vlatko Čančar, sicer pa na seznamu najdemo stare znance. Tudi Luko Dončića, ki v teh dneh z Dallasom začenja veliki finale lige NBA proti Bostonu. Prvič bo del članske reprezentance Miha Cerkvenik.

Aleksander Sekulić
Aleksander Sekulić FOTO: Damjan Žibert

Četa selektorja Aleksandra Sekulića bo med pripravami na olimpijske kvalifikacije odigrala tri pripravljalne dvoboje. Za uvod bo 23. junija gostovala v litovski prestolnici Vilni, dvakrat pa se bo v Stožicah predstavila domačim navijačem. 

Slovenija bo drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre med 2. in 7. julijem lovila v grškem Pireju. Kvalifikacijski turnirji bodo sicer potekali še v španski Valencii, latvijski Rigi in portoriškem San Juanu. Na olimpijske igre se bodo uvrstili le zmagovalci z vsakega prizorišča.

Na slovenski praznik Dan državnosti 25. junija se bo še drugič pomerila z Litvo, 28. junija pa še z Brazilijo. "Po uspešni februarski reprezentančni akciji je pred nami z olimpijskimi kvalifikacijami vrhunec letošnjega koledarskega leta. Znova nas spremlja nekaj negotovosti in izzivov, saj še ne vemo povsem, kdaj bomo zbrani v polni zasedbi. Poleg tega bodo igralci na priprave prišli v različnih formah ter z različno igralno kilometrino. Nekateri bodo bolj sveži, drugi utrujeni. A s tem že imamo izkušnje in upam, da bomo tudi tokrat našli pravo ravnovesje in način, kako vse okoliščine združiti v delujočo celoto. Verjamem, da bodo reprezentanti izjemno motivirani in nas bo ob odličnem vzdušju spremljala zelo delovna vnema. Le tako bomo v Grčijo odpotovali optimalno pripravljeni," je bil v izjavi za uradno spletno stran KZS izčrpen selektor Sekulić.

Luka Dončić in Vlatko Čančar
Luka Dončić in Vlatko Čančar FOTO: AP

Kako na OI?
Slovenija bo v Grčiji nastopila v skupini A, prvo tekmo pa bo igrala v torek, 2. julija, ob 21. uri po lokalnem času proti Hrvaški. Po dnevu premora 3. julija, ko se bosta med seboj pomerili Hrvaška in Nova Zelandija, pa se bo v četrtek, 4. julija, ob 17.30 po grškem času pomerila še z Novo Zelandijo.  V skupini B bosta poleg domačinov Grkov igrala Egipt in Dominikanska republika. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine ter prostem dnevu 5. julija bosta v soboto, 6. julija, na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), v nedeljo, 7. julija, pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

Jaka Blažič
Jaka Blažič FOTO: Fiba

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance bodo prišle z omenjenih kvalifikacijskih turnirjev. Če se bo slovenskim košarkarjem drugič zapored uspelo uvrstiti na olimpijado, bodo v Franciji igrali v skupini A skupaj z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Španiji.

Seznam reprezentančnih kandidatov:
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Miha Cerkvenik (Krka), Vlatko Čanćar (Denver Nuggets, ZDA), Žiga Dimec (Anwil Wloclawek, Poljska), Luka Dončić (Dallas Mavericks, ZDA), Zoran Dragić (Cedevita Olimpija), Gregor Hrovat (JDA Dijon, Francija), Alekse Nikolić (ES Chalon, Francija), Tinor Mirtić (Kansai Helios Domžale), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Bine Prepelič (Spirou Basket Charleroi, Belgija), Klemen Prepelič (Galatasaray, Turčija), Leon Stergar (Krka), Luka Ščula (Cedevita Olimpija), Jan Špan (Krka) in Mike Tobey (Crvena zvezda, Srbija).

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
12. 06. 2024 10.32
+1
Prihaja čas, ko bo potrebna menjava generacij. Pol ekipe je že krepko nad 30 let. So izkušeni in če so v formi, so še presneto dobri. Ampak, na takih tekmovanjih, kjer si tekme sledijo ena drugi, pa leta že pokažejo svoje zobe. Potem so tu še preverjeni igralci med 25 in 30 leti, Nikolič, Hrovat..., ki so že tudi pokazali, da se na njih lahko zanesemo. Sploh pa Čančar in Dončić. Mladih, ki bi ta trenutek lahko prevzeli večjo odgovornost, razen morda Samarja, pa ne vidim. To sezono sem precej spremljal tekme slovenske košarkarske lige in je nekaj perspektivnih igralcev, ki bi v bodočnosti lahko vlekli reprezentančni voz naprej. Trije so uvrščeni v reprezentaco, Stergar, Cerkvenik in Mirtič. So mladi in perspektivni in so po moje pripravljeni, da zaigrajo na kakšnem višjem nivoju, saj potrebujejo take izkušnje. Oba igralca iz Krke, sta hitra, dobra strelca in ko se jima utrga, sta nezaustavljiva. Potrebujeta samo še konstantnost. Mirtič je velik borec, zelo inteligenten igralec, dobro čita igro, zna lepo podati žogo, je rojen vodja, kar je v Heliosu velikokrat dokazal. Dobro se postavlja, pobere zelo veliko žeg in se pod košem zelo dobro znajde. Edina hiba je trenutno samo met iz razdalje in pol razdalje. Ne dvomim pa, da bo z doslednim treningom meta to odpravil. Ko bo ugotovil, da je ključ hitrejši izmet, brez razmišljanja, bo storil velik korak naprej. Zelo perspektivni so še Domen Petrovič, Čibej, Žiga Daneu, Sergej Macura. Najbrž sem še koga pozabil. Opažam tudi, da fantje, ki igrajo na položaju centra, ne premorejo dovolj dobre centerske tehnike, ki je pogoj, da pod košem lahko uspešno igraš. Trenerji bi morali temu segmentu posvečati več pozornosti!
yanay
12. 06. 2024 09.58
+1
Ali naj Dončić igra za reprezentanco ali pa naj sanira te težke poškodbe, s katerimi s stisnjenimi zobmi igra v končnici lige NBA, to je sedaj vprašanje. Sam se zelo nagibam k zdravljenju poškodb in se zelo strinjam z nekaterimi, ki pravijo, da bi zaradi tega lahko predčasno končal kariero. Menim tudi, da bi morali v NBA resno razmisliti, da bi zmanjšali število tekem v rednem delu na 70 tekem. Tako se ne bi dogajalo, da si tekme sledijo v roku 24 ur. Z zmanjšanjem števila tekem bi bilo določevanje urnika tekem lažje uskladiti in čas počitka bi bil vsaj 48 ur in sem prepričan, da bi to igralci z veseljem sprejeli. Seveda so profesionalci, pa vendar mnogi po končanju kariere nosijo s seboj posledice težkih tekmovanj, s premalo vmesnega počitka. Sindikat igralcev v NBA bi moral stremeti k sprejemu takšnega pravilnika, ki bi bolje zaščitil njihovo zdravje.
borjac
11. 06. 2024 10.41
+1
Res ne vem kaj dela selektor in predsednik KZS ?? delajo neumnosti, sedaj bodo pritiskali na ubogega Dončiča, ste ga videli ? ves prevezan z ledenimi oblogami, poln protibolečinskih injekcij, ..... upam da mu bo klub prepovedal nastop za reprezentanco zaradi zdravstvenega stanja, sicer se bo tako poškodoval da bo lahko tudi zaključil z kariero, kar pa se tiče Selektorja, popolnoma zanemaril je odnos in uporabo mladih talentov Slovenske košarke, imeli smo nosilce v mladi reprezentanci, ki sedaj izginjajo v nič, on pa bi gradil samo na Dončiču ??? nesposobna bedaka Erjavec in Sekulić, ali so Hokejisti gradili samo na Kopitarju ?? za katerega so vedeli, da če igra v končnici Stanleyjevega pokala ne more igrati za reprezentanco, zgradili so ekipo brez njega in se uvrstili v A skupino, če bo mogel pa bo Kopitar prišel in igral,
tomaz.hren@siol.net
05. 06. 2024 21.40
+1
Ta seznam je res čuden. Zakaj sta na seznamu Muric (celo sezono ni igral) in Mike (celo sezono presedel pri Zvezdi). Pa tudi Dragič in Dimec nista ravno briljantni izbiri. Selektor očitno ne spremlja vseh igralce, ki bi lahko igrali za reprezentanco, ampak, žal, deluje po nekih navodilih. Kje so ostali mladi, ki bi morali biti na spisku???
AimBotkin
05. 06. 2024 19.55
-1
Eeee moj Donke. Namesto, da bi imel malo počitka, da se ti malo pozdravi to koleno in še ostale stvari, ne on bo šel igrat za reprezentanco. Če bo takole nadeljeval, mu dam še ene 5,6 let preden ga poškodbe prisilijo v upokojitev od profesionalne košarke.
Gasper4690
05. 06. 2024 20.02
+0
Al gre al pa ne mi olkmpijskih vidl ne bomo
fs fdf
05. 06. 2024 18.56
-1
*Aleksej Nikolić
fs fdf
05. 06. 2024 18.55
+0
*Tibor Mirtić
fs fdf
05. 06. 2024 18.52
+0
Pa Tinor ste napisal namesto Tibor.
StAnalitik
05. 06. 2024 18.38
-2
DRAGIČ je tko šalabajzer.Dodik mu je celo priznanje podelil,vi pa ga imate za slovenca.Se žena je raje šla kot.gledala.tega hipokrata
Gasper4690
05. 06. 2024 19.45
-3
Glede na to da je sprejel pravoslavmo vero vsi vemo za koga se je opredelil..
fs fdf
05. 06. 2024 18.31
+1
Zatipkal ste se. Luke se Ščuka piše ne Ščula.
Gasper4690
05. 06. 2024 14.28
-16
Off the topic..ste vi vidl posnetek gorana dragica za srpski portal sportal.rs..pravi da je sicer rojen v ljubljani ampak je Sr.bin lol..s kom se mi iddntificiramo..kaj mislte kaj je doncicu zdej blizje srbija al slo..poje vidov dan pa 3 prste lol..mi se lohk identificiramo z pogacarjem,kopitarjem,prevcem s tema dvema katera seveda nimata kosarkarske gene in mentalitete po mamah ..vemo da brez srpske krvi mi doncica nismo sposobni narest..srbi pac..ker ni to ne njihov ne prvi ne zadnji
alenkinabratovscina
05. 06. 2024 14.47
+11
alenkinabratovscina
05. 06. 2024 14.48
+11
Amor Fati
05. 06. 2024 15.13
+7
Kaj bi rad dosegel? Kaj misliš, da nam košarkarskim navdušencem ni jasno, da je za slovenske medije ponosni Slovenec, za Srbske pa ponosni Srb? Sej imamo IQ višji od sobne temperature.
Prosim Donald Prosim
05. 06. 2024 17.52
+6
Večkrat je prav on poudaril, da se ima za Slovenca. To soti Srbi spet nekaj zmontirali 🤣.
Gasper4690
05. 06. 2024 19.32
-1
Mhm ja valda ne bo reku slo medijem da je srb loool..kasni be..aki
Gasper4690
05. 06. 2024 19.47
-3
Noro..ja slo medijem bo sel on razlagat da je srb..ti pa nisi glih bister..on je sprejel pravoslavno vero in s tem jasno pokazal za kero nacijo se je opredelil..
Amor Fati
05. 06. 2024 20.57
+1
Hotel sem reci le, da Goran slovenskim medijem govori, da je Slovenec, Srbskim pa, da je Srb. Kar je v bistvu logično, če upoštevamo njegov karakter in oba njegova porekla . Glede poslovilne je pa tako, da jo je že zdavnaj imel, in, da se je že zdavnaj poslovil. Nove ne rabi, ampak jo bo vseeno izpeljal le in zgolj za pomembneže.
Slovenc0202
05. 06. 2024 14.11
-1
Nevem zakaj je se Dragic vedno v ekipi
Amor Fati
05. 06. 2024 14.20
+9
Tudi, če ga nočeš, je vedno zraven. 😂
gullit
05. 06. 2024 14.11
+13
Vidim da ni na seznamu novopečenega Slovenca Neboja. A to samo talamo državljanstva kot bombone?
XVXC
05. 06. 2024 14.09
+20
Luka ni samo vrhunski igralec, je tudi predvsem atraktiven in zato še kako zanimljiv gledalcem. Takih igralcev kot je on v NBA ni. So vrhunski atleti, stroji za doseganje točk, Luka je pa košarkarski umetnik, pri njem ni videti sile, giblje se graciozno in lahkotno. Poleg tega pa vedno ponudi dodatno atrakcijo. Užitek za gledalca. Če je kdo garal in še gara od mladih let je to Luka. Nihče ni postal tako dober brez stalnega garanja - treningov, tekem, treniral od jutra do večera. Dejstvo! Ko je bil star 13 let, je sam odšel v Španijo, deželo kjer ni poznal nikogar in katere jezika ni govoril. Si sploh lahko predstavljate, kako se je počutil? Starše je videl za konec tedna. Luka vsi Slovenci ti privoščimo novo pogodbo, pa še več, dober si kot igralec, dober si kot človek, vsaj obnašaš se bistveno drugače kot 98% tistih, ki jim je stopila slava v glavo. Kar pogumno naprej, novim zmagam naproti, pa zasluži svojo prvo milijardo. Pravi Slovenci se veselimo uspehov vseh Slovenskih športnikov, ker so vsi fenomeni in so vsi naši. Nevoščljivci, fovšljivci in hinavci pa zadržte svoje primitivne pomisleke za sebe!
NisteResni
05. 06. 2024 20.59
Cez 5 min bos pa pisu da je nogomet prevara, kako lahko gledamo da vlecejo miljone, k za zogo tecejo.... bols sportniki, kot politiki
NietzscheF
05. 06. 2024 14.07
-20
Navijamo za Jugoslavijo
Rudar
05. 06. 2024 14.34
+12
30 let prepozno. Jugoslavije ni več, jutri je nov dan.....
Gasper4690
05. 06. 2024 13.57
-24
Sej valda ne pricakujete uvrstitev na OI z iztrosenim Doncicem..vecina ekipe je 2 razredna evr kosarka..tako slabe ekipe ne vem ce smo ze kdaj imeli razen na dan osamosvojitve..potihima upam da nas hrvaska spusti na realna tla ker ce povprecnega jandza sedaj uprasas smo itak boljsi od njih a povprecen janez seveda ne ve da so hrvatje poimensko zelo mocni..in bi znali oni it na OI
Prosim Donald Prosim
05. 06. 2024 17.49
+2
Gasper4690
05. 06. 2024 19.33
-1
Lol a ..kasen zaslepljenec..zarad zakih be ov prou upam da nas hrvatje nabijejo
Waflhulkin
05. 06. 2024 13.48
-7
Prosim, pustite Dimca in Dragića doma, ker drugače se nam slabo piše.
messiKing10
05. 06. 2024 14.00
+5
Imamo boljsega centra kot je Dimec trenutno v Sloveniji? mislim da ne Dimec je edina izbira.
Primula1
05. 06. 2024 14.11
+9
Macura? Če bi bil bolj angažiran, bi bil vrhunski.
Gasper4690
05. 06. 2024 15.55
-7
Hahahahah vrhunski je napisu..pa kje vi folk zvite
JOSEPH HAYDN
05. 06. 2024 13.29
-1
Sekulić imej toliko ponosa in počasi že odstopi, ker nisi sposoben za vodenje reprezentance
Gasper4690
05. 06. 2024 15.56
+5
Aja zdej je sekulic kriv ker ima ma razpolago 2 razredne kosarkarje in enega totalno iztrosenega genija
XVXC
05. 06. 2024 13.28
+25
Slovenija 👍
King Ofkings
05. 06. 2024 13.23
-13
Pa kaj tega levaka murica sploh vlece sabo, še ve ne kaj je ž kaj šele žoga no..
Schala Baiser
05. 06. 2024 13.26
+5
King Ofkings
05. 06. 2024 14.43
-5