Košarka

Še nikoli videno: kar trije Francozi med prvimi šestimi na naboru NBA

New York, 27. 06. 2024 11.34 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Žan T. Urbanija
Komentarji
0

Francoz Zaccharie Risacher je postal prvi izbor letošnjega nabora severnoameriške košarkarske lige NBA, izbrala ga je ekipa Atlanta Hawks. To je že drugi zaporedni francoski košarkar, ki je bil izbran kot številka ena; lani je to dosegel Victor Wembanyama, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francoski košarkarji so bili na letošnjem naboru zelo uspešni – med prvo šesterico so se uvrstili kar trije, kar predstavlja nov rekord lige glede na število tujih igralcev v prvi deseterici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaccharie Risacher je v sezoni 2023/24 igral za Bourg en Bresse, ki se je v finalu evropskega pokala pomeril s Parizom. V evropskem pokalu je prejel nagrado za najboljšega mladega igralca, podobno priznanje pa je dobil tudi v francoski ligi, kjer je povprečno dosegal 10,1 točke in 3,8 skoka na tekmo.

Komisijonar lige NBA Adam Silver s prvim izborom lige NBA Zaccharijem Risacherjem, ki ga je izbrala Atlanta Hawks.
Komisijonar lige NBA Adam Silver s prvim izborom lige NBA Zaccharijem Risacherjem, ki ga je izbrala Atlanta Hawks. FOTO: AP

Zaccharie Risacher je sin Stephana Risacherja, bivšega francoskega reprezentanta, ki je s francosko reprezentanco osvojil srebrno medaljo na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000. Risacher je tudi del hiše slavnih v francoski košarkarski ligi.

"To je pravi blagoslov, nekaj posebnega. Tri leta sem čakal na to, zdaj me prevevajo različna čustva. Ne vem, kaj naj rečem, a vsekakor je to zelo poseben trenutek," je takoj po izboru dejal 206 centimetrov visok 19-letnik.

Drugi izbor je bil njegov rojak, 213 centimetrov visok center Alexandre Sarr, ki ga je izbrala ekipa Washington Wizards. Zadnjo sezono je igral za avstralski Perth. Njegov starejši brat Olivier Sarr že igra v NBA za Oklahoma City Thunder.

Izbor dveh Francozov pomeni tudi, da sta bila na naboru NBA šele tretjič doslej na vrhu igralca, ki nimata izkušenj z ameriško študentsko košarko.

Najbolj perspektivni košarkarji letošnjega nabora lige NBA.
Najbolj perspektivni košarkarji letošnjega nabora lige NBA. FOTO: AP

Tretji na naboru je bil Američan Reed Sheppard, ki prihaja z univerze Kentucky, izbral ga je Houston. Četrti je bil Stephon Castle, ki ga je izbral San Antonio, peti je bil Ron Holland, ki ga je izbral Detroit, šesti pa Francoz Tidjane Salaun, ki je zadnjo sezono igral za domači Cholet, v NBA pa bo igral za Charlotte.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas Mavericks ima na letošnjem naboru na voljo le en izbor, in sicer bo izbiral kot zadnji, 58. po vrsti. Jasno je, da bo Dallas poskušal menjati svojega, še pred dobrim letom zelo pomembnega člana ekipe, Tima Hardawaya Jr. Za najbolj potencialnega parterja pri menjavi se trenutno omenja Washington Wizardse.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.