Košarka

Recept za poraz? 'Premalo energije in preveč individualnih rešitev'

Ljubljana, 13. 10. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
3

Košarkarji Cedevita Olimpije so v novo sezono evropskega pokala vstopili z domačim porazom proti lanskemu finalistu Bursasporju (73:81). V napeti končnici je tehtnico na stran gostov prevesil razpoloženi Anthony Clemmons. Jurici Golemcu je bilo po tekmi žal zapravljene priložnosti. Poraz je bil, kot je povedal, povsem zaslužen zaradi manka energije, potožil pa je tudi nad zdravstvenimi težavami svojih varovancev.

"Čestitke Bursi za zmago. Vseh 40 minut so bili boljši, bili so bolj fizični. Mi pa nismo igrali, kot bi si želeli. Nismo bili dovolj agresivni, tudi žoga ni dovolj krožila," je po porazu z osmimi točkami razlike prve misli zbral Jurica Golemac

Cedevito Olimpijo je na prvih treh uradnih tekmah nove sezone krasil odličen met z razdalje, tokrat pa zmaji v napadu niso ujeli pravega ritma, za tri so metali 28-odstotno (10/35). "Mislim, da v napadu nismo imeli pravih idej. A to je sedaj glavna stvar, zaradi katere bomo jutri prišli na trening, da vidimo, kaj je šlo narobe," je po tekmi povedal z 11 točkami drugi strelec Olimpije Amar Alibegović, eno več je zmogel le Yogi Ferrel.

Po trojki Marka Jeremića je bilo še sredi zadnje četrtine izenačeno, potem pa so se košarkarji Bursasporja na krilih razpoloženega Anthonyja Clemmonsa odlepili. Američan, ki sicer brani barve Kazahstana, je bil najboljši strelec tekme z 21 točkami. Dosegel je štiri trojke, tudi dve ključni v zadnjih minutah, po katerih se zmaji niso uspeli več vrniti. 

Golemac je glede skromne predstave v napadu dodal: "Naši ostrostrelci niso bili razpoloženi, ker v napadu nismo iskali dovolj dobrih rešitev. Nismo dovolj tekli, nismo bili dovolj fizični. V napadu je bilo premalo prodorov in preveč iskanja individualnih rešitev."

"Sploh v Stožicah smo navajeni velikega števila točk, tokrat temu ni bilo tako. V napadu nismo bili nič posebnega. Na koncu smo jim dovolili nekaj lahkih trojk. To je bila verjetno naša najslabša predstava v tej sezoni. Že v nedeljo nas čaka Crvena zvezda. Smo nova ekipa, zato se moramo iz tekme v tekmo učiti," pa je črto pod neuspešnim uvodom v Eurocup potegnil kapetan zmajev Edo Murić.

Yogi Ferrel je proti Bursasporju dosegel 12 točk. Amar Alibegović jih je dodal 11, dvomesten pa je pri Cedeviti Olimpiji bil le še Edo Murić z desetimi.
Yogi Ferrel je proti Bursasporju dosegel 12 točk. Amar Alibegović jih je dodal 11, dvomesten pa je pri Cedeviti Olimpiji bil le še Edo Murić z desetimi. FOTO: Luka Kotnik

Zdravstvene težave pod košem, Radović še ni povsem nared

V drugi četrtini je igro Olimpije lepo poživil rekonvalescent Rok Radović, v manj kot petih minutah dosegel sedem točk, v drugem polčasu pa ga na parketu nismo več videli. Golemac je glede 21-letnika povedal, da je sam prosil za menjavo, ker pred tem zaradi poškodbe kar 20 dni ni normalno vadil. Radović pa še zdaleč ni edini, ki ima v taboru državnih prvakov zdravstvene težave. 

Alen Omić je pred tekmo staknil trebušno virozo, a je kljub temu stisnil zobe in odigral dobrih 27 minut. "Včeraj ga ni bilo na treningu, pred tekmo je bruhal. Dobil je infuzijo, nimamo mu kaj zameriti, lahko mu samo čestitamo, da je bil pripravljen igrati," je svojega prvega centra pohvalil Golemac. 

Drugega visokega košarkarja Karla Matkovića ponovno ni bilo na parketu, potem ko je minuli petek v Splitu v 12 minutah dosegel osem točk. Trener zmajev je razkril, da nadarjenega Hrvata ne bo niti proti Crveni zvezdi, pod vprašajem pa je tudi Marko Radovanović, ki se je poškodoval v drugem polčasu sredinega obračuna. "Nimamo kaj, moramo biti potrpežljivi, sezona je dolga," je glede nič kaj rožnatega zdravstvenega kartona še zaključil Golemac. 

Jurica Golemac in Dušan Alimpijević
Jurica Golemac in Dušan Alimpijević FOTO: Luka Kotnik

Alimpijević poln hvale na račun Golemca, Olimpijo vidi kot veliko konkurentko

Bistveno bolj zadovoljen je bil njegov stanovski kolega in veliki prijatelj na klopi Burse Dušan Alimpijević. "Obe ekipi sta imeli vzpone in padce. Če bi Olimpija zmagala, bi bilo povsem zasluženo. Morda smo imeli malce več sreče in koncentracije, vse ostalo pa je bilo zelo izenačeno," je razplet komentiral 36-letni trener iz Lazarevca. 

Že aprila, ko je z varovanci v Stožicah slavil v četrtfinalu Eurocupa, je medije – pa tudi navijače – navdušil z zelo korektnim odnosom. Nič drugače ni bilo tudi tokrat, ko je Golemcu in njegovim varovancem zaželel obilo dobrega v nadaljevanju sezone. "S Cedevito Olimpijo imamo zelo dober odnos, zato klubu želim vso srečo – tako v Eurocupu kot v Aba ligi. Obojni smo pogrešali nekaj pomembnih igralcev, a to je šport in nekaj, na kar se moramo privaditi. Vedno je lepo sezono začeti z zmago."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede favoritov za krono v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju je Alimpijević, ki je bil v lanski sezoni proglašen za najboljšega trenerja Eurocupa, izpostavil tri moštva. Med zasledovalci pa omenil tudi ljubljanski klub. 

"To ekipo (Cedevito Olimpijo, op. a.) vidim kot veliko konkurentko. Joventut je po imenih zagotovo prvi favorit. V drugi skupini je Gran Canaria favoritinja. Pri nas je tu še Venezia, to so trije glavni kandidati za naslov. Vsi ostali pa imajo možnosti za visoko uvrstitev, nikogar ne bi odpisal, denimo Promitheasa, ki je sestavil odličen kader, čeprav ga ne uvrščajo med favorite. Trener Golemac je tu že vrsto let, ima svoj sistem, sestavil je kvalitetno ekipo z domačimi košarkarji. Številni glavni igralci so ostali – Edo Murić, Yogi Ferrell, Alen Omić. Tudi Zoran Dragić se kmalu vrača. Tu je še kar nekaj sijajnih strelcev – Josh Adams, Aaron Harrison. V Aba ligi so že v prvih dveh tekmah pokazali, da lahko igrajo fantastično košarko."

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uros Mlinar
13. 10. 2022 13.17
+1
JOSEPH HAYDN
13. 10. 2022 11.01
+3
Tekač se povsem strinjam, letošnja Olimpija je mnogo mnogo slabša od lanske in kar so pripeljali je sama žalost. Ali odsluženi igralci ali pa nekvalitetni. Bodo morali navijači in klub znižat apetite, ker bodo kmalu odleteli
tekač
13. 10. 2022 08.12
+3
Slaba Olimpija. Slabe okrepitve, res preveč individualnih akcij. Igralci so se šli promocijo in se prodajajo. To ni klub to je tržnica...