Košarka

'Ponos za to državo nas je prisilil v to, da damo vse od sebe'

Pirej, 05. 07. 2024 10.16 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski košarkarji so s prepričljivo zmago proti Novi Zelandiji popravili bled vtis s prve tekme proti Hrvaški, polfinale kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre proti Grčiji v soboto pa bo razkril domet reprezentance z Luko Dončićem na čelu.

Slovenija za drugo zaporedno uvrstitev na olimpijske igre potrebuje še dve zmagi. Najprej bo morala premagati gostitelje turnirja z Giannisom Antetokounmpom na čelu, nato pa potencialno v finalu verjetno še Hrvaško, ki ima do finala precej lažjo pot, saj jo v soboto zvečer v polfinalu čaka Dominikanska republika.

Grčija je vse od začetka turnirja prvi favorit za edino olimpijsko vozovnico iz Pireja. Uvodni dve tekmi v bistveno lažji skupini, kot je bila slovenska, to zgolj potrjujeta. Zasedba, ki jo vodi zdaj že legendarni Vasilis Spanulis, se je sprehodila čez predtekmovanje; Dominikansko republiko je premagala s 27 točkami razlike, Egipt pa s 93:71.

Giannis Antetokounmpo in Luka Dončić se bosta v soboto borila za olimpijsko vozovnico.
Giannis Antetokounmpo in Luka Dončić se bosta v soboto borila za olimpijsko vozovnico. FOTO: AP

Prvi zvezdnik Grčije Antetokounmpo, prvak lige NBA 2021 z Milwaukeejem in dvakratni MVP najmočnejše lige na svetu, je igral le na prvi tekmi, na kateri je ob 100-odstotnem metu iz igre dosegel 32 točk.

Slovenski igralci so po zmagi proti Novi Zelandiji, na kateri so imeli v zadnjem napadu dva meta za tri točke, da bi slavili z 29 točkami razlike in osvojili prvo mesto ter se v polfinalu izognili Grčiji, poudarili, da je treba za pot v Pariz premagati vse tekmece v Pireju, hkrati pa priznali, da jih v soboto čaka zelo težko delo.

Luka Dončić je dejal, da je zmaga dosegljiva le ob popolni predstavi, saj Grčija ni zgolj Antetokounmpo, ampak ima še kopico izjemnih posameznikov; Nika Kalatesa na mestu organizatorja igre, v bližini košev Kostasa Papanikolaja, kot naturaliziranega igralca branilca Thomasa Walkupa in pod košema 217 centimetrov visokega Georgiosa Papajanisa ter Konstantinosa Mitogluja (210 cm). Zgolj dva igralca Grčije nista člana evroligaških klubov.

Selektor Aleksander Sekulić se zaveda izziva, ki je pred slovensko reprezentanco. Optimizem lahko črpa iz borbene predstave proti Novi Zelandiji, izkušenj s prejšnjega olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu, kjer si je Slovenija izborila pot v Tokiu z zmago v finalu proti gostiteljem Litovcem, ter predvsem dejstva, da ima v svoji zasedbi enega najboljših posameznikov na svetu.

"Veselimo so dvoboja z Grčijo. To bo poslastica za košarkarske sladokusce. Obe ekipi imata enak cilj, to je uvrstitev na olimpijske igre. Resda so Grki pred 10.000-glavo množico glasnih navijačev v prednosti, vendar tudi mi imamo svoje načrte, ki jih lahko dosežemo, če bomo pokazali pravi obraz," je na novinarski konferenci dejal Sekulić.

Njegov kolega na grški klopi Vasilis Spanulis pa je povedal: "Luka Dončić je v prvi vrsti izjemna oseba, ki je vzor mladim po celem svetu, hkrati pa eden od najboljših košarkarjev na svetu. Vsi vemo, česa je sposoben, zato bo naša naloga, da ga ustavimo z ekipno obrambo, tako da ne bo mogel razigravati soigralcev, ki so lahko zelo nevarni, če nisi pozoren in zbran."

Proti Giannisu in druščini bo pomembno vlogo pod obema košema odigral tudi novinec v moštvu Josh Nebo. "Bila je zelo fizična tekma. Sodniki niso dosodili veliko prekrškov. Bilo je težko, ampak vesel sem, da smo uspeli zmagati. Ja, počutim se del ekipe, ki me je odlično sprejela in mi dala vedeti, da sem spadam. Očitno je, da ni lahko, ko prvič prideš v novo moštvo in poskušaš dojeti vse, ampak moštvo se je res potrudilo, da me sprejme," je po obračunu dejal Nebo, ki je proti Novozelandcem igral veliko bolje kot proti Hrvaški, saj je tekmo zaključil z 20 točkami in 12 skoki na svojem računu.

Leon Stergar je obračun s Hrvaško večinoma spremljal s klopi za rezerviste, Novozelandcem pa se je Sekulić zoperstavil z njim v prvi peterki. Na koncu je v 15 minutah igre prispeval šest točk, tri skoke, predvsem pa ogromno energije in želje, ki je bila ključna po anemični predstavi celotnega moštva na prvem obračunu. "Mislim, da je to moja vloga in to je vse, kar lahko dam ekipi. Tega sem se zavedal in vedel sem, da če bom z neko energijo šel v tekmo, bodo tudi drugi igralci sledili in rezultat je tukaj. Ponos za to državo in vse skupaj nas je prisilil v to, da damo vse od sebe zato, da si na koncu ne moremo nič očitati," je svoj doprinos pri ključni zmagi opisal košarkar Krke.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mekenzi
05. 07. 2024 16.00
Grki bodo, doma pretrd oreh, 🙄🙄🙄🙄🤪🇸🇮🇸🇮
franc1972slo
05. 07. 2024 11.53
-1
Giannis doseže 32 pik ob 100% metu, Donko pa ob 14% 😂
Ivar The Boneless
05. 07. 2024 12.04
+1
? Dončič ima blizu 50% met in je organizator. Giannis pa bazena izven rakete ne zadane.
yanay
05. 07. 2024 11.38
+0
Za Stergarja se ne strinjam, da ni materijal za reprezentanco. Rabi samo izkušnje na reprezentančnem nivoju. Je zelo hiter, eksploziven, ima dober met. V obrambi zna zelo dobro odigrati. Na klubski ravni je dal kar nekaj lepih partij, v naslednji sezoni pričakujem, da bo pridobil na stalnosti dobrih iger. Kar se pa tiče Grkov, imajo zastrašujočo centersko linijo, ki je kljub višini zelo gibljiva in zaradi tega tudi zelo neugodna. Dva centra tudi zelo dobro mečeta trojke. Tudi na ostalih položajih so zelo dobro pokriti, tako, da bomo jutri potrebovali ne samo perfektno, ampak celo čudežno igro.
ddolores
05. 07. 2024 11.28
+5
Jaz sem pa mislil, da je samoumevno, da dajo vse od sebe! A to pomeni, da ne dajo zmerom vse od sebe in zakaj ne?
morjeblata
05. 07. 2024 11.25
+3
Dragića in Stergarja ven, igrata na nivoju gimnazijske košarke ali pa še to ne. Sekulić - kaj čmo, je kar je, upam da pokaže več... Prejšnjo tekmo sem gledal na Š1. Komentatorja, bog pomagaj - bi rekel, bom rekel, bi povedal , bom reku/povedal, pač, pač, pač... Pa kje so najdl ta dva bimbota?