Košarka

Nov vrhunski večer Dončića je Mavericksom zagotovil igranje v končnici

Cleveland, 31. 03. 2022 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
12

Luka Dončić, ki je dosegel 35 točk, je v zadnjih minutah tekme v Clevelandu vidno utrujen še bolj upočasnil svoj že tako ne ravno bliskovit napad. Poznalo se je igranje drugi večer zapored, poznal se je izbruh v tretji četrtini, ko je dosegel 20 točk, le dve manj kot vsi Cavaliersi skupaj. A pred mnogimi slovenskimi navijači je Dallas popeljal do nove zmage (120:112), s katero so zapečatili uvrstitev v končnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V mestu, ki velja za slovensko prestolnico v ZDA, Dončić (35 točk, 13 podaj, 9 skokov) še posebej rad igra. "Vem, da tukaj živi veliko Slovencev, največ v ZDA, zato je vedno prijetno nastopiti pred njimi, krasno je občutiti njihovo podporo. Če te pridejo gledat ljudje od doma, se zanje vedno želiš še dodatno potruditi." In moral se je potruditi, saj so jim Cavaliersi, ki se borijo za šesto mesto na vzhodu, v prvem polčasu nasuli krepkih 67 točk in vodili za šest. 

Po pogovoru v garderobi – "trener nam je rekel, da moramo bolje igrati v obrambi in bolje skakati v napadu," je Dorian Finney-Smith povzel bistvo – so v tretji četrtini strnili obrambne vrste, v napadu pa na krilih Dončića preobrnili potek srečanja. "Na letalu smo se pogovarjali, da je v Clevelandu veliko slovenskih navijačev. Hotel je pokazati dobro predstavo. Ne le predstavo, prišel je v službo, to počne že vsak dan. Le en skok mu je manjkal do zaporednega trojnega dvojčka. Ve, kdaj podati in kdaj napasti, trenutno igra na zelo visoki ravni in to potrebujemo," je bil trener Jason Kidd zadovoljen s svojim prvim zvezdnikom.

Dobro je šlo tudi Finneyju-Smithu (28 točk, 3 podaje, 2 skoka), ki ni bil le drugi strelec moštva, ampak je zbral rekordno število točk v karieri. "Ko si v zagonu, ne razmišljaš o tem. Hvala Luki, ves čas me je iskal s podajami, vsi so mi dovolili metati. Ampak tako gre to, zadnjič je bil Reggiejev večer, nocoj je bil moj. Obramba se mora odločiti, koga se bo lotila in koga pustila, mene ali njega," je Dodo, kot ga kličejo soigralci, opisal neprijetno izbiro za tekmece.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cavaliersi so očitno izbirali drugega ostrostrelca Reggieja Bullocka (9 točk, 3 podaje, 4 skoki), kar je odprlo vrata Finneyju-Smithu. Pohvalil ga je tudi Kidd. "Ni metal le iz kotov, ampak je preigraval proti obroču. Pogovarjamo se, naj razširi svojo igro, naj ne igra le obrambe in meče trojk, ampak kdaj tudi prevzame vodenje žoge. Nocoj je to opravil zelo dobro." Metanje od daleč je eden od ključev za uspeh Dallasa; če bosta začela zadevati tudi Maxi Kleber (6 točk, 6 skokov, zadel je dva od sedmih metov izza črte za tri) in Dāvis Bertāns (3 točke, zadel je eno trojko v teh poskusih), bodo izjemno nevarno moštvo.

 "Prišli bodo trenutki, ki jim pravimo veliko tveganje, ko nam tekmeci dovolijo metati trojke. Če jih veliko zgrešimo, je to nagrada zanje. Tako smo izgubili v Minnesoti. Če pa nam gredo v obroč, pomeni to zanje tveganje, da jih odpihnemo z igrišča. Ko se osredotočijo na Luka in ta podaja, drugi pa zadevajo, smo najboljši, najnevarnejši," je Kidd opisal kockanje za tekmece Teksašanov.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: Sofascore.com

Pet tekem pred koncem je ugibanje o razpletu rednega dela sezone na vrhuncu. Zmaga v Clevelandu in poraz Minnesote sta zagotovila, da Dallas ne more biti slabši od šestega mesta, lahko pa se povzpne na tretje. "Ne ukvarjamo se s tem, kaj se dogaja z drugimi klubi, ampak samo s tem, kar je pred nami. Nocoj je bil Cleveland, v petek bo Washington. Počasi se bomo začeli pogovarjati o prednosti domačega igrišča v končnici, to lahko nadzorujemo. Ne moremo pa še razmišljati o tekmecu in se ubadati s tem, kdo zmaguje in kdo izgublja," se je Kidd skušal otresti tovrstnih ugibanj. 

Finney-Smith je priznal, da se je težko upreti skušnjavi. "Skušamo prezreti dogajanje, a smo ljudje, vsi pogledajo (rezultate). Predvsem želimo sezono zaključiti na pravi način, pripravljeni pa bomo na vsakogar, s komer se bomo merili (v prvem krogu končnice)." Skoraj enako je ponovil Dončić: "Letos igramo precej bolje v obrambi in verjamem v moštvo, ne glede na to, kdo bo naš tekmec v končnici."

Luka Dončić in Isaac Okoro.
Luka Dončić in Isaac Okoro. FOTO: AP

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kol5
01. 04. 2022 14.59
+0
pozdravljeni To da sta Dončič in Dragič odlična košarkarja je res a to da sta za to mastno plačana pa tudi, me pa prav moti da vsako jutro na slovenskem radiu ob cca. sedmih zjutraj sledi poročilo o Dončiču koliko košev, skokov, podaj in še kaj glih tolko da ne navedejo kolikokrat je prdnil med tekmo
HARI deloc
31. 03. 2022 20.21
+1
BRAVO LUKA VSI SMO PONOSNI NA TEBE ŽELIM SI DA BI Z DALASOM OSVOJILI NASLOV NBA LI GE PO,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..............................,...............................................................................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
bohinj je zakon
31. 03. 2022 17.07
+2
Vsak čas bo največji.........vseh časov.
PSIHOTERAPEVT
31. 03. 2022 12.27
+9
Optimisty
31. 03. 2022 10.31
+16
majstr vzema življenje s šeflo, kapo dol....naj živi svoje sanje še naprej...užitek ga je gledati...naš ponos💪🍻
Sentis
31. 03. 2022 13.55
+5
tmj
31. 03. 2022 13.56
+5
se pridružujem čestitkam..pogledam vse njegove koše REDNO! bravo luka
DJ-Pero
31. 03. 2022 08.49
+17
Bravo Dončić! Go-go-go... :)
Maxx365
31. 03. 2022 08.27
+16
Super zmaga, kljub back-to-back tekmi. Mislim, da znajo zadržati 3.mesto, glede na razpored preostalih tekem. Zdaj pa najprej proti Porzingisu.
Anže Štilec
31. 03. 2022 11.09
+3
Milwaukee je neugoden, ostale tekme pa so na papirju dokaj lahke, vendar ne smemo pozabiti, da se je dallas letos že velikokrat opekel pri na papirju mnogo slabših ekipah. "Boljše" od sebe pa je večinoma premagoval ali pa bil zelo zelo blizu.
Maxx365
31. 03. 2022 12.04
+7
Drži. Upam, da bodo 100% resno odigrali še teh zadnjih pet tekem. Skrbijo pa poškodbe Hardawaya, Burka in Dinwiddija, če bodo sploh pripravljeni za končnico.
tmj
31. 03. 2022 13.57
brez hardawaya igrajo skor bolš se mi zdi..ker se rotira več igralcev na njegovo minutažo