Košarka

Nika Barić: Medalja bo že preboj iz skupinskega dela EP

Trbovlje, 29. 04. 2019 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Kapetanka slovenske košarkarske reprezentance Nika Barić je na športni poti zaključila poglavje, imenovano Jekaterinburg. Ponosna, da se lahko pohvali s tremi evroligaškimi naslovi prvakinj. V naslednjem klubu želi v prvi vrsti več igrati.

Z Jekaterinburgom vam je uspelo veliko in še več. Se s slovesom od kluba, dokončno poslavljate tudi od Rusije?
"Iskreno povedano, ne vem. Moj agent je že v akciji, išče primerne klube in verjamem, da bo našel nekaj, kar je ta hip najboljše zame."

Imate kakšen poseben pogoj, ko gre za izbor novega delodajalca?
"Edini pogoj je igranje evrolige in ambicioznost kluba."

Že pred letom dni ste poudarjali, da razmišljate o slovesu od ruskega velikana, saj ne igrate toliko, kot bi želeli. Ste zaradi tega veliko izgubili, ko gre za vašo formo?
"Nisem izgubila. Hitro se vrnem na želeno kakovostno raven. Verjamem, da bom v reprezentanci potrebovala nekaj tekem in potem bom spet igrala tako, kot znam in zmorem."

Nika Barić bo tudi na letošnjem evropskem prvenstvu motor slovenske reprezentance.
Nika Barić bo tudi na letošnjem evropskem prvenstvu motor slovenske reprezentance. FOTO: Miro Majcen

Trikrat ste se s klubom veselili naslova zmagovalk evrolige. Dosežek, s katerim se lahko pohvalijo redke košarkarice. Je to tisto, zaradi česar ste sploh odšli v tako velik klub?
"Brez dvoma. Takoj, ko je prišla ponudba, sem videla na eni strani veliko priložnost za napredek, po drugi pa klub, s katerim lahko naredim velike stvari. Rekla sem si: enkrat biti najboljši v evroligi, je nekaj izjemnega, nam pa je to uspelo trikrat. Mislim, da je zdaj pravi čas za spremembo."

Z izjemnimi dosežki in neprecenljivimi izkušnjami prihajate na reprezentančni zbor. Kot zasedba leto dni izkušenejši, je morda napočil trenutek, ko ste sposobni morda poseči celo po medalji?
"Zame bo medalja že, če naredimo naslednji korak v primerjavi z evropskim prvenstvom v Pragi, torej da se prebijemo iz skupine. Potem pademo med same zelo kakovostne reprezentance. Se borimo s tekmicami, ki so premagljive, a vsaj toliko kakovostne, kot je Slovenija. Vsekakor pa se medalje ne bi nihče branil, ampak kot pravim, medalja bi bil že preboj iz skupinskega dela tekmovanja."

Komaj čaka, da se sreča z reprezentančnimi kolegicami, kot je denimo Eva Lisec (levo).
Komaj čaka, da se sreča z reprezentančnimi kolegicami, kot je denimo Eva Lisec (levo). FOTO: Miro Majcen

Selektor Damir Grgić je vaš velik zaupnik. V preteklosti je skrbel za vaš napredek, oba prihajata iz Trbovelj, pogosto se v poletnih mesecih pridružite pripravam celjskega kluba, kjer deluje. Ste ga že obvestili, da se poslavljate od Jekaterinburga?
"Nisva se še slišala. Se bova pa zagotovo v kratkem, da slišim, kakšne načrte ima z nami v reprezentanci, kakšen je plan dela, kaj vse nas čaka. Verjamem, da bom znova od njega dobila tiste prave nasvete in po najboljših močeh na evropskem prvenstvu pomagala reprezentanci."

Slovenske košarkarice bodo skupinski del evropskega prvenstva med 27. in 30. junijem odigrale v Nišu. Slovenke bodo prvo tekmo odigral 27. junija, ob 16. uri, ko se bodo pomerile z Madžarkami. Tekmo drugega kola proti Turčiji bodo igrale ob 16. uri (28. 6.), po dnevu premora pa se bodo na tretji tekmi (30. 6.) ob 18.30 pomerile še z Italijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.