Košarka

Zgodovinski met Grahama za redko zmago New Orleansa

, 16. 12. 2021 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minuli večer v ligi NBA je najbolj zaznamovala tekma zadnjeuvrščenih ekip v zahodni konferenci. New Orleans Pelicansi so po najdaljšem odločilnem zadetem metu v zgodovini lige premagali Oklahoma City Thunderje in zmagali šele devetič v letošnji sezoni. Junak tekme je bil Devonte' Graham.

Obe moštvi letos ne računata na uvrstitev v končnico. Vsaj po njunem začetku sezone sodeč, saj sta pred tekmo skupaj zmagali manj tekem od četrtega moštva na zahodu Memphis Grizzliesov. Pri New Orleansu že od začetka sezone ne morejo računati na prvega zvezdnika Ziona Williamsona, ki je znova poškodovan. 

Oklahoma City pa po odhodih Kevina Duranta, Jamesa Hardena, Paula Georga in Russella Westbrooka odkrito prenavlja svoje mlado moštvo in vsaj letos še ne pričakuje visokega števila zmag. Njihov edini zvezdnik Shai Gilgeus-Alexander (povprečje 21 točk, 4,6 skoka in 4,9 podaje) po podpisu maksimalne pogodbe pred začetkom sezone letos ne blesti. 

Kljub temu je 23-letni organizator igre, ki se je v začetku svoje kariere veliko naučil od slavnega Chrisa Paula, 1,6 sekunde pred iztekom časa z odličnim metom za tri točke tekmo na videz poslal v podaljške (110:110). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S tem scenarijem se ni strinjal Devonte' Graham, ki je po izvedenem avtu žogo neusmiljeno zalučal proti nasprotnikovem košu. Celotna dvorana v Oklahomi je obmolknila za 2,5 sekundi, kolikor je žoga potrebovala, da je pripotovala na svoj cilj. Tam je mreža njen padec usmiljeno ublažila in sledilo je veliko veselje igralcev New Orleansa. Graham je žogo iz svojih rok vrgel na razdalji 19,8 metra od nasprotnikovega koša. To pomeni, da se je vpisal v zgodovino lige, saj je njegov poskus postal najdaljši odločilni met v zgodovini lige NBA.

Slavje Devonteja Grahama (sredina)
Slavje Devonteja Grahama (sredina) FOTO: AP

Že videno

Čeprav Američani kaj takega na svojih tleh še niso videli, se na naših prostorih verjetno mnogi še spomnijo koša Dušana Kecmana v finalu Jadranske lige leta 2010. Scenarij je bil zelo podoben tistemu v Oklahomi, tekma pa veliko bolj pomembna. Bojan Bogdanović je z zadetim metom za tri točke Cibono 0,6 sekunde pred koncem popeljal v vodstvo 72:71. Dvorana v Zagrebu je norela, navijači in igralci Cibone so brez zadržkov slavili veliko zmago tudi na igrišču. Medtem pa je organizator igre Partizana Dušan Kecman svojemu soigralcu, ki je izvajal avt Aleksandru Rašiću, vzklikal: "Daj mi, daj mi, daj mi, da jo samo "opalim" (vržem)."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žoga je prišla do Kecmana, ki je med slavjem okoli sebe ostal popolnoma miren in žogo z velike razdalje poslal naravnost v obroč nasprotnika. Glasnemu slavju domačih je sledila tišina, potem žvižgi. Partizan je postal prvak Jadranske lige, Kecmanov met pa je ESPN pozneje uvrstil na seznam desetih najbolj dramatičnih zaključkov v zgodovini športa.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mcurry
16. 12. 2021 14.56
+1
Kaj pa doncicev dalas🤣🤣
Mcmrtfg
16. 12. 2021 12.43
+8
kecman kralj🤣🤣🤣🤣