Košarka

Mavericksi niso bili kos izvrstni obrambi Utaha

Salt Lake City, 26. 02. 2022 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
3

Pomembna tekma za četrto mesto v zahodni konferenci je postregla z lepo košarko, ki jo je kronala izvrstna obramba Rudyja Goberta. Francoz je pomagal ustaviti Luko Dončića (23 točk), sedem trojk Donovana Mitchella (33 točk) pa je pomagalo zapečatiti zmago za domače moštvo (114:109). Nad srečanjem je visela temna senca iz Evrope. "Košarka je zadnja stvar, o kateri želim govoriti," je na rusko divjanje v Ukrajini spomnil Latvijec Davis Bertans.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poraz Dallasa niti ni preveliko presenečenje, to je že deseta zaporedna tekma, ki so jo izgubili v Salt Lake Cityju. Srečanje je še dve minuti pred koncem izenačeno, nato je Rudy Gobert (14 točk, 2 podaji, 17 skokov, 3 blokade) blokiral polaganje Dončića (23 točkam je dodal 11 podaj, 7 skokov in ukradeno žogo), Bojan Bogdanović (18 točk, podaja, 2 skoka) je s trojko domače popeljal v vodstvo. Slovenec je zgrešil dva zaporedna meta za tri točke, vmes je Gobert lepo podajo Mika Conleyja (15 točk, 5 podaj, 6 skokov, 3 ukradene žoge) potisnil v obroč in Utah je imel neulovljivih pet točk naskoka. 

Gostje iz Teksasa tokrat niso blesteli v obrambi, ta bi po besedah trenerja Jasona Kidda morala biti precej bolj trdna: "Sploh cona nocoj ni bila posebno dobra, a to se včasih zgodi pa premoru za tekmo zvezdnikov." Po dobrem prvem polčasu, sploh drugi četrtini, so v nadaljevanju Mitchellu dopustili, da se je razigral in Jazzi so v tretji četrtini z izvrstno obrambo izničili prednost Dallasa. Po trdi borbi v zadnji četrtini so odločile nianse in odlična igra najboljšega obrambnega igralca minule sezone. "Ob spremembah obrambnih igralcev so upali, da bo Gobert Luko obdržal pred sabo ali mu močno otežil met," je Kidd opisal taktiko Utaha, ki je uspešno upočasnila eno najboljših ofenzivnih orožij v NBA.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Dončić je po srečanju dejal, da mu je bilo soočenje s Francozem čisto pogodu, a sodnik ni dosodil vsaj dveh prekrškov nad njim. "Tega sodnika že poznam, vem, da ne bo sodil prekrška." Ko so ga vprašali, za katerega sodnika gre, se je le nasmehnil: "Nočem dobiti kazni." Tudi Dwight Powell (22 točk, 7 skokov, ukradena žoga) je menil: "Ena na ena proti Luku je vedno dober položaj za nas, kdor koli mu stoji nasproti. A nocoj nekaj metov ni šlo v obroč."

Center Dallasa je imel odličen večer, zadel je devet od dvanajstih metov, manj uspešen je bil pri skokih, saj so jih Jazzi zbrali ducat več (48 proti 36 Mavericksov). Domačine je poneslo tudi vedno bučno občinstvo. "Vzdušje je tu vedno zelo razgreto, gledalci so blizu igrišča in vedno zelo glasni," ga je opisal Powell. Eden od njih v prvi vrsti si je za tarčo izbral Slovenca in ga je glasno dražil. "Govoril je zelo grde stvari. Dejal sem mu: "Hvala, ker si plačal, da me gledaš." To bo odslej moj odgovor na vsaki tekmi," je opisal njun dvogovor in novinarje v smeh spravil s pripombo: "In to je morala biti zelo draga karta ..."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do smeha ni bilo Bertansu (17 točk, 3 skoki) kljub temu, da sta s Spencerjem Dinwiddiejem (20 točk, 2 podaji, 2 skoka, ukradena žoga) imela izvrsten večer s klopi in odhod Kristapsa Porzingisa postavila v povsem novo luč. "Ob tem, kar se dogaja v Ukrajini, je košarka zadnja stvar, o kateri želim govoriti. Na igrišču se osredotočim na igro in pozabim na skrbi, toda moja država je že bila v tem položaju in se lahko hitro spet znajde v njem. Zato upam, da bo Ukrajina ostala trdna, saj so obrambna linija tudi za vse nas na Baltiku," je razpravo o glorificirani telovadbi na parketu presekal s krvavo vojno v Evropi. 

"Upam, da jim bo cel svet pomagal. Upam, da bo Ukrajina ostala svobodna država. Moje sporočilo zanje je, ostanite močni. Za zdaj se držijo odlično proti precej bolj močnemu nasprotniku – proti ruskim vojakom, ki ne vedo, zakaj so vdrli v tujo državo." Latvijec je dejal, da vsak dan pozorno spremlja dogajanje in je pripravljen, da družino umakne iz Baltika, če bo potrebno. "Če je poraz na tekmah najslabše, kar se bo zgodilo v teh tednih, bomo lahko vsi zelo srečni."

Statistika Luke Dončića
Statistika Luke Dončića FOTO: Sofascore.com