Košarka

Luka Dončić je drugi alfa samec lige NBA, pred njim je le trikratni MVP

New York, 26. 09. 2024 12.25 | Posodobljeno pred 52 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova sezona lige NBA je vse bližje, vse pogostejši pa so tudi razni seznami, ki ekipe in igralce (včasih provokativno) razvrščajo po pomembnosti v številnih kategorijah. Luka Dončić je med posamezniki venomer pri samem vrhu omenjenih seznamov in tudi najnovejša umetnina spletnega portala Yahoo sports ni izjema.

Avtor na omenjenem portalu je tokrat košarkarje poskušal razvrstiti glede na njihovo pomembnost in vpliv v njihovih ekipah. Po njegovi teoriji naj bi vsako uspešno moštvo moralo imeti jasno določenega vodjo ali alfa samca, ki mu ostali v ekipi sledijo. Nato so na vrsti druga, tretja in četrta možnost ter peti član začetne peterke. 

"On je alfa samec v ekipi, pogosto zaradi svoje osebnosti, vedno pa zaradi svojih sposobnosti. Idealno je, če se vsi v ekipi zavedajo, da je on vodja ekipe. Njegovi soigralci mu sledijo, nasprotniki pa se najbolj osredotočajo nanj. Odločilne akcije gredo najpogosteje skozi roke tvoje prve opcije. Pomiri te, ko se moštvo znajde v negativni serji in te reši, ko akcije propadejo. Zaveda se, kdo je in kaj je," vodjo moštva opisuje avtor članka na Yahoo sports.

Najprej se je lotil seznama alfa samcev in določil pet najbolj vplivnih vodij ekip. Z izborom prvega ni presenetil in na prestol posadil Nikolo Jokića, ki je po koncu minule sezone osvojil že svoj tretji naziv najkoristnejšega košarkarja rednega dela sezone (MVP), v predlanski sezoni pa je svoj Denver popeljal do naslova prvaka lige NBA.

Luka Dončić v finalu proti Bostonu
Luka Dončić v finalu proti Bostonu FOTO: Sofascore.com

Nato je prišel na vrsto slovenski reprezentant, ki zgolj v svoji prvi sezoni v ligi NBA ni bil izbran v idealno peterko rednega dela sezone lige NBA. V celotni zgodovini lige se je zgolj še Kevinu Durantu in Timu Duncanu petkrat zapored uspelo uvrstiti v idealno peterko sezone pred svojim 26. rojstnim dnevom. Petkrat je nastopil na All Star tekmi, v minuli sezoni pa je prvič sezono zaključil z najboljšim povprečjem točk v ligi. Lansko sezono je z Dallasom zaključil šele v finalu, ko je klonil proti Bostonu. Dončić pa v novo sezono vstopa kot glavni favorit stavnic za osvojitev svojega prvega naziva MVP-ja rednega dela. 

"Dončić je tovarna za doseganje točk. Redko kateri igralec, če sploh kdo, je bolj nevaren z žogo v svojih rokah in nihče nima žoge v svojih rokah več od Dončića. V zadnjih štirih letih je ustvaril 13.926 točk, približno toliko jih je v svoji celotni karieri dosegel Kawhi Leonard. To so absurdne številke. Mavericksi se v minuli sezoni ne bi smeli uvrstiti v finale. Njihov 188 centimetrov visoki drugi najboljši igralec je uničil svoje zadnje tri franšize. Njihov najboljši branilec je bil igralec, ki se redno seli od moštva do moštva na minimalni plači. Njihov center novinec je imel pomembno vlogo v moštvu, ampak imeli so Dončića, ki je dvignil svoje soigralce. Minula sezona nas je naučila, da razlika med Jokićem in ostalimi ni tako velika, ker obstaja Dončić. Zdaj pa si predstavljajte, da na priprave pred novo sezono pride v najboljši fizični pripravljenosti v svojem življenju," je razloge za izbor Dončića na drugem mestu naštel avtor članka.

Dončiću so sledili Giannis Antetokounmpo, Jayson Tatum in Shai Gilgeous-Alexander. Na šesto mesto je postavil Stephena Curryja, na sedmem se je presenetljivo znašel mladi Victor Wembanyama, osmi je bil Anthony Edwards, deveti Joel Embiid, 10. Kevin Durant, 11. pa Dončićev nekdanji soigralec Jalen Brunson.

Med najboljšimi drugimi opcijami v svojih moštvih se je na prvem mestu znašel Anthony Davis, Dallasov Kyrie Irving pa je zasedel sedmo mesto. Tretji najboljši igralec Dallasa je po mnenju Yahooja novi igralec Mavericksov Klay Thompson, ki je zasedel 19. mesto v tej kategoriji.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JustMee
26. 09. 2024 13.00
-2
Sami nevoščljivi komenatrji. Luka je en boljših mogoče najboljši košarkar na svetu!!
Amor Fati
26. 09. 2024 13.02
+1
Vsi se strinjamo s tabo. Nihče od nas ni nevoščljiv. Luka je vendarle vrhunski v obrambi in v zadrževanju žoge v napadu. Svetovna klasa 😂
mareee5
26. 09. 2024 13.11
Amor Fati
26. 09. 2024 12.55
+0
Zanč mi je s paštete ven pogledu. Prisežem 😂
red12
26. 09. 2024 12.53
+2
Aha bliža se sezona in je že potrebno povzdigovat Luka ! Mislim da ga preveč poveličujete. Sej je dober ampak ni vrhunski kot ste ga že tukaj primerjali z Jordanom.
NobenVečNePleše
26. 09. 2024 12.52
+2
Kok je blo lepo dele, ko je bil mir pred njim. Sem ze pozabil, da sploh obstaja.
Roadkill
26. 09. 2024 12.46
+1
Alfa samica bo težko glede na to da gre za moško košarko
wsharky
26. 09. 2024 12.45
+4
alfa samec je igor miklič, a sedaj bo spet vsak dan nekaj o lukecu?
METKA102
26. 09. 2024 12.44
+5
Imate res bujno Domisljijo. Prej je razvajen otrok
Roadkill
26. 09. 2024 12.40
+2