Košarka

Cedevita Olimpija je kljub obetavni igri Prepeliča še enkrat znova izgubila

Ljubljana, 25. 10. 2023 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
9

Cedevit Olimpija to sezono ni začela dobro, a prihod Klemna Prepeliča je pred novo evropsko tekmo vlil novo upanje. Slovenski reprezentant je prvo priložnost za dokazovanje ob povratku dobil v domačih Stožicah proti ukrajinskem klubu Prometej. Tekme ni začel v prvi peterki, Olimpija pa je po začetno obetavni predstavi izgubila še četrto zaporedno tekmo v tem tekmovanju z izidom 90:83.

Ljubljančani so v obračun z gosti iz Ukrajine vstopili z ničlo po prvih treh tekmah in porazih proti Bešiktašu, Joventutu in Hapoelu iz Tel Aviva. Nedeljski poraz proti Igokei v ABA ligi je vtrl dodatno sol na že tako veliko rano, a prihod Klemna Prepeliča, ki je podpisal kratkotrajno pogodbo, naj bi blagodejno vplival na počutje njegovih novih soigralcev in letos bolj malo številčnih navijačev v Stožicah.

Drugi najboljši strelec Slovenije na minulem svetovnem prvenstvu tekme razumljivo ni začel v prvi peterki, v igro pa je ob aplavzu ljubljanske publike vstopil po dobrih treh minutah igre. Sprva ni bil agresiven in ni grozil s svojim najmočnejšim orožjem, metom z razdalje. Kljub temu pa je s prodori in podajami soigralcem skrbel za to, da je igra v napadu (več ali manj) tekla po načrtih Ljubljančanov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prisotnost Prepeliča na igrišču pa je dodatno izpostavila odsotnost ključnega člana kluba ob igrišči. Trener Olimpije Simone Pianigiani je bil odsoten zaradi zdravstvenih težav, zaradi katerih je bila tudi odpovedana novinarka konferenca pred tekmo. Njegovo vlogo je začasno prevzel zelo energičen pomočnik glavnega trenerja Andrea Turchetto. Prepelič je svoj prvi koš v novem poglavju v dresu Olimpije dosegel minuto in pol pred koncem prve četrtine, malo pozneje pa je po treh uspešno izvedenih prostih metih svoje novo/staro moštvo popeljal do vodstva 24:15. Prvi del so domači zaključili s prednostjo 26:18. Prepelič je s petimi točkami, takoj za Karlom Matkovićem (10) bil drugi najboljši strelec zmajev v tem delu igre.

Druga četrtina je bila bolj napeta, saj so Ljubljančani nekoliko popustili, po petih minutah igre pa so se Ukrajinci približali na 32:29. Prepelič je ves čas bil zelo aktiven v komunikaciji z novimi soigralci in sodniki. Prav komunikacija s slednjimi ga je štiri minute pred koncem prvega polčasa pripeljala v težave, saj je po prigovorih zaradi nedosojenega prekrška prejel tehnično napako. Kljub temu je njegova namera bila jasna, poleg vloge motivacijskega vodje sila nesamozavestnega moštva, je prevzel tudi vlogo organizatorja igre. V to ga je prisilila tudi "odsotnost" Justina Cobbsa, ki je v prvem polčasu v zgolj treh minutah zgrešil edini met iz igre in zaradi poškodbe preostanek tekme spremljal z roba igrišča. Kljub njegovem trudu so domači na odmor med polčasoma odšli z zaostankom 45:47.

Domačim so veliko težav povzročali visoki igralci iz nasprotnega moštva, ki so bili zelo agresivni, s svojim pristopom pa so v prvem polčasu pobrali kar devet skokov več od Ljubljančanov, kar 15 v napadu. Na začetku drugega polčasa je gostujoče moštvo stopilo na plin in po slabih petih minutah igre vodilo že z desetimi točkami prednosti (61:51), a domači so hitro odgovorili in znižali na 61:55. A grožnja preobratov ni trajala dolgo in dve minuti pred koncem tretje četrtine so gostje vodili 72:60, njihova premoč v skokih pa se je nadaljevala. 

Statistika tekme Cedevita Olimpija- Prometej
Statistika tekme Cedevita Olimpija- Prometej FOTO: Sofascore.com

V zadnjo četrtino sta moštvi vstopili ob prednosti gostov 72:65, vse bolj pa je bilo jasno, da se Prepeliču daljše obdobje brez tekem pozna na njegovi fizični pripravljenosti, kar je popolnoma razumljivo glede na to, da je zadnjo uradno tekmo odigral sedmega septembra v dresu slovenske reprezentance. Kljub temu je poleg Matkovića bil najboljši posameznik Olimpije, zadnjih deset minut igre pa so košarkarji Olimpije začeli bolje in po dveh minutah zaostajali 72:70. Že nekaj minut pozneje so igralci ukrajinskega moštva po delnem izidu 8:0 znova pobegnili na bolj udobnih 80:72 in vse bolj jasno je bilo, da Prepelič še ni nared za to, da odigra celotno tekmo. Najboljši pokazatelj tega so bile vse pogostejše izgubljene žoge, ki so jih gostje s pridom izkoriščali. Sledile so minute neučinkovite igre na obeh straneh.

Sekunde in minute so minevale, Olimpija pa je tiho ter brez občutnega odpora po na žalost vse bolj znanem scenariju izgubila še četrtič zapored v evropskem pokalu. Zgolj Klemen Prepelič ne bo dovolj ... 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAKOSAKO
25. 10. 2023 21.54
+1
Tujci igrajo samo za denar!!! Nobene pripadnosti klubu!!!
Uporabnik1536341
25. 10. 2023 21.38
+4
Olimpija takšna kot je,nima nobene prihodnosti.Namesto,da bi vložili denar v enega vrhunskega Američana,so kupili 4 povprečne ali slabe.S takšno ekipo ne moreš zmagovat,predvsem pa zatiraš mlade...
blef
25. 10. 2023 21.28
+3
Prepelič je pokazal, da je dober in da so ostali zanič. Žal.
Šumsko voče
25. 10. 2023 20.52
+2
Luzeri žabarski
Desno
25. 10. 2023 20.44
+3
Svine nesposobne ste mi odnesle 30€
Uporabnik1536341
25. 10. 2023 21.34
-1
Amor Fati
25. 10. 2023 20.43
+3
Nekam dolgo se že uigravajo. Očitno potrebujejo več časa. =)
ANDRO2004
25. 10. 2023 19.26
+3
Ko bodo domov poslali polovico američanov in italjana. Prepelič ne bo dovolj. Mogoče z Dragičem in Omičem.
JOSEPH HAYDN
25. 10. 2023 19.11
+2
Lahko ga je sram, samo išče neke navidezne prekrške ob nemogočih metih