Košarka

Kdaj bo Olimpija zmagala v evropskem pokalu? 'Težave so strukturne'

Ljubljana, 01. 11. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nov poraz v evropskem pokalu, še peti zapored, je košarkarje Cedevite Olimpije verjetno bolel, a ta občutek jim je na žalost že preveč znan. Tokrat je v Stožicah bila močnejša litovska ekipa Wolves Vilnus z rezultatom 86:78. Trener in košarkarji pa vedno znova težko najdejo rešitev za težavo, ki je iz tekme v tekmo vse večja.

Pogled na statistiko tekme priča o izenačeni tekmi, ki pa je to bila zgolj v delih prve in zadnje četrtine. Res je, da so se Ljubljančani nekajkrat v zadnjih minutah približali na koš ali dva zaostanka po 16 točkah vodstva gostov, a vendar je celotno tekmo končni rezultat deloval neizogiben. Igralci prepogosto delujejo nepovezano, ker preprosto so nepovezani in en drugemu neznani. Moštvo, ki ga je sestavilo novo vodstvo in je napolnjeno z igralci, ki v neizprosnem ritmu tekem nimajo veliko priložnosti, da bi se uigrali, ima na tej ravni zelo malo možnosti za zmago, kar se vedno znova dokazuje.

Statistike tekme Cedevita Olimpija - Wolves Vilnus
Statistike tekme Cedevita Olimpija - Wolves Vilnus FOTO: Sofascore.com

"V ključnih trenutkih smo nadzirali tekmo in zasluge za to gredo našim branilcem," je po tekmi dejal trener gostov Kestutis Kemzura. Deloval je kot trener moštva, ki v svoj uspeh ni dvomilo niti sekundo, izpostavil pa je eno od dveh ključnih slabosti v postavi Cedevite Olimpije. Pravega organizatorja igre Ljubljančani preprosto nimajo, zato je popolnoma smiselno in pričakovano, da bodo branilci nasprotnih moštev v ključnih trenutkih bolj mirni in uspešni. Zaradi poškodbe Justina Cobbsa je Klemen Prepelič prisiljen v igro na neznanem položaju organizatorja igre in na koncu tekme njegovih sedem izgubljenih žog na žalost ni več presenetljivih.

"Celo tekmo smo igrali slabo. Preveč je bilo odprtih metov. Preveč je bilo izgubljenih žog in nervoze, predvsem z moje strani," je po drugem porazu na treh tekmah od svojega povratka v klub priznal Prepelič.

"Igrali smo solidno, glede na naš položaj. Brez organizatorja igre in z igralci, ki skupaj igrajo sedem dni, v katerih so odigrali tri tekme. Težava je v 18 izgubljenih žogah. Med njimi jih je bilo vsaj šest ali sedem popolnoma neizsiljenih. Zato imamo težave s tempom in organizacijo igre v napadu. Seveda tako tudi omogočimo nasprotnikom doseganje prevelikega števila točk," je po tekmi glavno težavo izpostavil pomočnik trenerja Olimpije Andrea Turchetto

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Tudi, ko smo se približali na dve točki zaostanka, nismo uspeli skupaj spraviti dve ali tri dobre akcije zapored. Če želimo biti dovolj dobri, da zmagamo na taki tekmi, moramo skupaj sestaviti eno, dve, tri, pet dobrih akcij. Zmanjšati zaostanek in mogoče celo povesti. Zaradi teh napak nam to ni uspelo. Pomanjkanje pravega organizatorja igre je verjetno glavni razlog za tako visoko število izgubljenih žog,"  je dodal namestnik še vedno odsotnega Simoneja Pianigianija.

"Tu smo zato, da igramo dobro, cilj profesionalnega športa pa je seveda tudi zmagovati na tekmah, ampak v našem moštvu ne vidim težav v odnosu. Ne vidim ekipe, ki se je predala in ne kaže borbenega duha. Našo analizo rezultata in predstave ter učnega procesa moramo ločiti. Mislim, da so naše predstave iz dneva v dan boljše. Na žalost pa moram reči, da nismo dovolj dobri, da bi tekme zmagali. A ekipe, ki so se predale in se ne trudijo, se ne morejo vrniti po zaostanku petnajstih točk. Vsak dan jih gledam na treningih. Zelo se trudijo," je kljub slabim rezultatom s pristopom svojih (začasnih) varovancev zadovoljen Turchetto.

Na koncu razlogov za številne neuspehe v tej sezoni ni iskal pri košarkarjih na parketu. "Ujeti smo v kozarcu vode, ampak naše težave so strukturne in včasih je take težave zelo težko premostiti,"  je v času, ko je v košarkarskem klubu Olimpija težko najti razloge za optimizem zaključil pomočnik glavnega trenerja.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
01. 11. 2023 13.23
+3
Težave niso strukture ampak so težave ker ne znajo igrati košarke.
energetik10
01. 11. 2023 13.07
+4
še par starih, odpisanih in preplačanih naj pripeljejo
JAZsemTI
01. 11. 2023 11.36
+1
Ni vizije, ni strukture, ni uspehov…
Amor Fati
01. 11. 2023 11.08
+7
Nekam dolgo se že uigravajo. Očitno potrebujejo še več časa. Do konca zime bodo pravi =)
TITO 50
01. 11. 2023 10.04
+5
Takrat, ko bo Klub zaradi športa ne pa za pranje denarja.
cmonBruh
01. 11. 2023 09.48
-1
Do decembra bodo pravi ™️
Lima33
01. 11. 2023 09.45
+4
Jah, če vsako leto štartajo od začetka in šparajo povsod je pač tako kot je... Da ti rečejo, da igralec nemore dati otroku trening majice, ker nimajo potem je frka... Res pa je tudi, da imajo par košarkašev poškodovanih, ki bi lahko kaj prispevali v igri...
zmerni pesimist
01. 11. 2023 09.16
+4
Za mal dnarja mal muzike
iskriv
01. 11. 2023 09.12
+11
Kdaj bo Olimpija zmagala v evropskem pokalu? Takrat , ko bo igrala sama s seboj !
Razmisljajoc
01. 11. 2023 08.38
+3
Kdaj ? Nikoli !
mikica247
01. 11. 2023 08.37
-3
Napake trenerskega štaba se kar vrstijo. Najprej odženejo Zokija, zdaj pripeljejo Prleta itd... Kaj je veste trenerji, da Blažič najbolje igra z Dimcem. Pripeljite Dimca za dream team Olimpija.