Košarka

Mladi Slovenci na neverjeten način izsilili podaljšek in četrtfinale

Ljubljana, 31. 07. 2024 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenci do 18 let so se v osmini finala pomerili z Latvijo. Z borbeno igro so sekundo pred koncem rednega dela po pravi drami izenačili rezultat in izsilili podaljšek, v katerem so si priigrali mesto v četrtfinalu evropskega prvenstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenci do 18 let so v skupinskem delu košarkarskega EP po zmagah nad Španijo, Litvo in Finsko prepričljivo osvojili prvo mesto. Sledila je tekma osmine finala z Latvijo, ki jo je zaznamoval dramatičen zaključek rednega dela. 

Slovenska reprezentanca je v prvi četrtini suvereno stopila na igrišče in si priigrala pet točk prednosti. V nadaljevanju so nekoliko popustili, kar je Latvija izkoristila ter prevzela vodstvo. 

Kljub temu, da so Slovenci 10 sekund pred koncem tekme zaostajali za šest točk, so z nepopustljivo borbenostjo in dvema zadetima trojkama izsilili podaljšek. Z izjemno predstavo so si v zadnjem delu tekme priigrali prednost in jo ohranili vse do konca dvoboja (91:85).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na igrišču sta izstopala Urban Kroflič s 27 točkami, devetimi skoki in štirimi podajami ter Žak Smrekar s 23 točkami, sedmimi skoki in osmimi podajami. Prav omenjena košarkarja sta slovensko reprezentanco z zadetima trojkama popeljala do podaljška.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenci se bodo v četrtfinalu srečali z reprezentanco Švedske, ki je v osmini finala izločila Hrvaško. Tekma bo na sporedu v četrtek, ob 15. uri.

Seznam reprezentantov:
Vit Hrabar (Baskonia)
Lovro Lapajne (Cedevita Olimpija)  
Leon Jereb (Postojna)  
Leon Ivičić (Slovan)  
Mark Morano Mahmutovič (Cedevita Olimpija)  
Aljaž Menič (Tolmin)  
Blaž Perko (Triglav)  
Leon Zdravković (Cedevita Olimpija)  
Filip Petkovski (Triglav)  
Mark Padjen (Ilirija)  
Urban Kroflič (KK Mega MIS)
Žak Smrekar (Krka) 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
31. 07. 2024 20.37
+3
Čestitke fantom, v igrah se je treba boriti do konca tekme. Šele ko se odpiska konec je konec tekme.
yanay
31. 07. 2024 19.53
+7
Gledal sem tekmo in sem postal še bolj siv. Nisem verjel, da se bodo naši fantje izvlekli iz brezna 6-tih točk zaostanka. Pa so se. Kroflič je 10 sekund pred koncem znižal razliko na -3, Smrekar je slabi dve sekundi pred koncem izkoristil osvojeno žogo, jo poslal skozi obroč in izenačil rezultat. V podaljšku pa naši fantje niso dovolili presenečenja. Skozi vso tekmo so v obrambi igrali zelo dobro, v napadu pa tokrat niso bili tako natančni in je rezultat precej nihal. Sedaj nas v četrtfinalu čakajo Švedi, ki na prvenstvu igrajo zelo dobro. Izgubili so samo s prvimi favoriti, Francozi, z Grki, Danci in Hrvati pa so zmagali dokaj suvereno. Imajo 7 temnopoltih fantov, za katere vemo, da so odlični atleti. V povprečju imajo več kot 40 skokov na tekmo in naši fantje bodo morali krepko garati v obrambi in jih dobro zapirati v raketi. Verjamem, da bo to dobra tekma, ki se jo bo splačalo ogledati.
brezcasni
31. 07. 2024 19.20
+2
Bravo fantje ,bravo trener Dani in vsi kosarkarji
tolovajmataj
31. 07. 2024 19.12
+2
super so se izvlekli, kar dokazuje kvliteto in nepopustljivost. Vendar: Če na začetku podcenjuješ nasprotnika, se težko pobereš! Tokrat jim je uspelo!
SREBRNIBREG.
31. 07. 2024 18.53
+2
Bravo in čestitke za izjemno borbo. Samo tako naprej.
mahar123
31. 07. 2024 18.50
+3
ko pride nov selektor naj pomladi člansko
yanay
31. 07. 2024 10.51
+9
Tekme gledam na spletni strani FIBA, kjer prenašajo prav vse tekme. Navdušen sem nad igro naših mladcev. Me spominja na igro naše reprezentance U20, ki je osvojila srebrno kolajno na Poljskem pred dobrim tednom in pol. Igrajo hitro, z jasnim konceptom. Predvsem pa sem zadovoljen z njihovo nepopustljivo igro v obrambi. Sploh zadnja proti Finski je bila za anale. 48 košev razlike je plod nepopustljive igre od začetka do konca. Upam, da bo šlo tako čimdlje. Do sedaj so največ pokazale reprezentance, ki so zmagale v svojih skupinah, Nemčija, Srbija Francija in Slovenija. Zadnjič sem kritiziral KZS, da se premalo posveča vzgoji mladih, ampak vse kaže, da se po tihem vseeno dogaja nekaj pozitivnega. V avgustu bo potekalo še EP U16 in takrat bo bolj jasno, kakšno perspektivo ima naša košarka.
brezcasni
31. 07. 2024 19.23
+1
Pri u16 zal nomamo visokih centrov ...le enega ,vsi ostali ki bi lahko igrali in pozicijo 4 in pomagali 5 pa so poskodovani.....igrajo pa dober......na turnirju prejsnji vikend v Bassanu so premagali tako Italujo kot Grcijo in Finsko
Castrum
31. 07. 2024 09.28
+10
Dejmo fantje, tako kot U20 - do finala in še dlje....
tekač
31. 07. 2024 09.20
+12
Bravo kadeti, izgleda,da imamo kar obetaven podmladek...