Košarka

James se brani kritik: Nisem jaz sestavljal ekipe

Los Angeles, 12. 04. 2022 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za Los Angeles Lakersi je zgodovinsko slaba sezona. Potem ko so jih mnogi videli v ožjem krogu favoritov za naslov, so na 82 tekmah zmogli vsega 33 zmag, kar ni bilo dovolj niti za play-in turnir za uvrstitev v končnico. Eden od tragičnih junakov Russell Westbrook je pred dnevi dejal, da mu pri Jezernikih niso omogočili, da bi lahko razvil svoj potencial. LeBron James pa se brani očitkov, da je imel prste vmes pri sestavi več kot očitno nefunkcionalne ekipe.

Russell Westbrook ni upravičil zaupanja Jezernikov.
Russell Westbrook ni upravičil zaupanja Jezernikov. FOTO: AP

Pri Lakersih so se lansko poletje odločili, da bodo vse stavili na veterane. Prišla sta Russell Westbrook in Carmelo Anthony, odšel pa je Kyle Kuzma, še zadnji od falange mladih košarkarjev, na katere so v mestu Jezernikov stavili pred prihodom LeBrona Jamesa. Kmalu po začetku sezone pa je bilo jasno, da je v moštvu preveč igralcev, ki se med seboj nikakor ne ujamejo. Navijači so za prvo "gnilo jabolko" označili Westbrooka, a dejstvo je, da tudi ostali zvezdniki, tu velja izpostaviti Anthonyja Davisa, niso dodali svojega. 

LeBron James je redni del sezone sicer sklenil kot drugi strelec lige s povprečjem 30,6 točke na tekmo, a številni mu očitajo, da je prav on glavni krivec za neuspeh franšize, ker naj bi imel prste vmes pri več kot očitno neposrečenem rekrutiranju poletnih okrepitev. "To niso moje odločitve," se je na uradni novinarski konferenci po koncu sezone branil "Kralj", kot so ga okronali navijači.

"Ni moja dolžnost, da pridem v pisarno in povem, koga bi morali in koga ne bi smeli imeti. Ta odločitev je v rokah vodstva. Seveda me lahko vprašajo za mnenje, a konec dneva so oni tisti, ki se odločajo, ne jaz."  James kljub temu očitno še naprej verjame v trenutno vodstvo na čelu z generalnim direktorjem Robom Pelinko. "Verjamem, da bodo naredili vse, kar je treba, da franšizo vrnejo, kjer je že bila. Izrazil bom svoje mnenje, če me bodo za to vprašali, a odločali se bodo oni." 

Ali bo James tudi v naslednji sezoni ostal član Jezernikov, še ni znano. Zgodovina nas uči, da je 37-letnik ekipe najpogosteje menjal po štirih sezonah. Letošnja je bila zanj četrta v dresu velikana iz Los Angelesa, Pelinka pa verjame, da bo prihodnja peta: "Je igralec, ki je na vrhu svojega športa. Narediti moramo vse, da okoli njega zgradimo zmagovito ekipo. To smo si želeli že lani, a nam več kot očitno ni uspelo. Ampak med nami vlada veliko zaupanja, zato moramo poskrbeti, da bomo to poletje kadrovali bolje." 

Po debaklu v tej sezoni je trenersko službo pričakovano izgubil Frank Vogel, ki je z Jezerniki pred dvema letoma slavil naslov prvaka v mehurčku na Floridi. "Spoštujem ga kot moža in trenerja. Ne vem, kaj se bo zgodilo z njim, ampak ga zelo spoštujem," je o zdaj že bivšem trenerju, tik preden so ga odpustili, povedal James. 

V odgovoru na vprašanje, ali se še naprej vidi v ekipi z Westbrookom, pa je bil zelo diplomatski: "Stvar, ki jo pri njem zelo spoštujem, je njegova tekmovalnost. V športu, kjer je toliko poškodb, zelo cenim, če imam soigralca, na katerega se lahko zanesem vsak večer. Ampak, saj veste, ne bom se jaz odločal. To je v rokah vodstva franšize." 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RokoG
12. 04. 2022 21.04
+1
Pa kaj zdej vsak drug dan clanek o tem nadutezu. Nobenga ne zanima a je sestavil ekipo sam al ne. Vazno da ga ni v playoffu da ga ne rabmo vec gledat.
JOSEPH HAYDN
12. 04. 2022 20.03
+3
Uradno morda ne, neuradno pa vemo kar si primadona zaželi mora dobiti
yokerxdinterfan
12. 04. 2022 19.53
+1
a toj ta k se je kitajcem prodal..
Pokahontas1980
12. 04. 2022 19.37
+2
Kir važič je ta James.. misli da se svet vrti okoli njega!!👎🏿
ochi
12. 04. 2022 20.43