Košarka

Grčija in Španija izkoristili domači parket, v Rigi slavila Brazilija

Ljubljana, 07. 07. 2024 22.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znani so trije od zadnjih štirih potnikov na olimpijski turnir v košarki. S kvalifikacijskega turnirja v Pireju je to Grčija, ki je bila v finalu boljša od Hrvaške z 80:69, v Valencii je prednost domačega terena unovčila tudi Španija, ki je ugnala Bahame s 86:78, v Rigi pa je domačo reprezentance Latvije presenetila Brazilija s 94:69.

Grki, ki so bili v polfinalu boljši od izbrane vrste Slovenije, so bili premočni tudi za Hrvaško. Niso jo nadigrali tako kot zasedbo Aleksandra Sekulića, vseeno pa so si zmago več ali manj zagotovili že pred zadnjo četrtino, ki so jo začeli s 13 točkami naskoka.

Giannis Antetokounmpo je dosegel 23 točk, Georgios Papajanis jih je dodal 19, Nik Kalates pa je zbral 14 točk in 11 podaj. Pri Hrvaški sta bila najbolj učinkovita Ivica Zubac (19 točk, 12 skokov) in Dario Šarić (14 točk, 12 skokov), novi soigralec Vlatka Čančarja pri Denver Nuggets.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Španija je imela najtežjo tekmo v finalu. Pred tem je premagala Libanon, Angolo in v polfinalu Finsko. Odpor Bahamov s tremi igralci iz lige NBA (Deandre Ayton, Eric Gordon, Buddy Hield) je strla šele v zadnjih minutah. Za Špance je največ točk dosegel Lorenzo Brown (18), za Bahame pa član Philadelphie 76-ers Hield (19).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Največje presenečenje olimpijskih kvalifikacij je pripravila Brazilija, ki jo vodi hrvaški strateg Aleksander Petrović in ki se je na poti v Pariz pred desetimi dnevi na prijateljski tekmi ustavila tudi v Sloveniji. Pred polno dvorano domačih navijačev v Rigi je uvodno četrtino dobila s 34:11 in se sprehodila do zmage.

Pri Braziliji sta izstopala Bruno Caboclo, igralec beograjskega Partizana, z 21 točkami in Leonardo Meindl, ki si kruh služi v Tokiu, z 20 točkami. Pri gostiteljih turnirja, ki so pogrešali prvega zvezdnika Kristapsa Porzingisa, je Rihards Lomazs dosegel 15 točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mesto v Parizu so si že prej zagotovile Francija, ZDA, Srbija, Nemčija, Kanada, Japonska, Avstralija in Južni Sudan.

Skupine predtekmovanja olimpijskega turnirja, ki se bo začel 27. julija, so Avstralija, Grčija, Kanada in Španija, Francija, Nemčija, Japonska ter Brazilija in Srbija, Južni Sudan, ZDA ter zmagovalec turnirja v San Juanu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
08. 07. 2024 12.17
Grški center 19 pik, Slovenski pa 6 pik. Razlika je očitna, ne jokat zdaj
športnik66
08. 07. 2024 09.44
+2
Grčija ni bila nepremagljiva, a ekipa rabi imeti dober dan z meti za 3 točke, dober skok pod košema, uigran tim, ki igra s srcem. Hrvati so se kar borili, naši pa...obup...da izgubijo z obema za + 30 točk razlike...sramota. Ker imamo samo Dončića, ostalo pa res reven izbor, mislim, da bomo v krizi naslednih 5-6 let - nimamo pravega izbora igralcev. Žal. Tudi v klubih naše lige je slaba izbira. Slo košarka je padla v krizo in prej, kot si bomo to priznali, bolje bo. KZS mora nekaj narediti po tem vprašanju, ne pa da v Dallas tekme hodi gledat... Delo jo čaka v SLO in tu se ne dela zadosti!