Košarka

EP: Na Poljskem največ Realovih košarkarjev

Varšava, 06. 09. 2009 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na evropskem košarkarskem prvenstvu na Poljskem bo nastopilo 16 reprezentanc in skupno 192 igralcev, vključujoč tudi izbrano vrsto Slovenije.

Jorge Garbajosa
Jorge Garbajosa FOTO: Reuters

Največ domačih košarkarjev na EP bodo imeli Rusi, branilci zlatega odličja iz prvenstva v Španiji. Celotna izbrana vrsta namreč igra v državnem prvenstvu, izjema pa je le ameriški selektor David Blatt . Drugo mesto v omenjeni kategoriji zasedajo Turki, ki imajo deset igralcev turškega prvenstva, dva pa igrata na tujem (Hedo Türgoglu in Ersan Ilyasova). Zadnji v omenjeni kategoriji smo Slovenci, ki imamo vsega enega igralca, ki si kruh služi v domačem prvenstvu (Jaka Klobučar).

Od udeležencev prvenstva stare celine si največ igralcev kruh služi v španski ligi ACB (30), liga NLB 'daje' skupno sedem košarkarskih reprezentantov, rusko prvenstvo enaindvajset, tri manj pa liga NBA. Sicer pa je klub z največ predstavniki na Eurobasketu Real Madrid.

Kar šest igralcev košarkarskih Galaktikov bo namreč igralo na Poljskem (Sergio Llull, Jorge Garbajosa, Felipe Reyes – Španija, Novica Veličković – Srbija, Darius Lavrinovič – Litva, Jeremiah Massey – Makedonija).

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burek100
07. 09. 2009 15.29
jan95 se strinjam s tabo razen s tem o zdoucu še 2-3 leta u olimpiji če bo ostou tok doug bo nastou iz olimpije en drek kje bodo nastal mladi igralci?? pr njemu ziher ne a si vidu kaj je iz sarajlije naredu NČ! američani zdej itq usi k pridejo so za en drek. zakaj je dou robinsona stran a?? on je biu eden najbolših američanou u olimpiji zadnjih let. zdej so pa od američanou sami ala green walsh....
wrfff
07. 09. 2009 15.22
@matej Hvala za informacijo, nisem bil ziher...
matej442
06. 09. 2009 21.36
Vidmar otrok Janč! Kasneje pripeljan v Slovan!
gricko1
06. 09. 2009 20.26
Jan95: Glede trenerjov se popolnoma strinjam da je bedarija jih menjati vsako leto...igralce se pa toliko menja ker je en slabši kot drug...in zato vseskozi iščejo nov skriti talent kar jim pa zadnje čase ne ratuje kaj dosti...
Nad.oblaki
06. 09. 2009 19.39
Jan95: vse je res, kar si napisal (tudi za Vidmarja sem bil že sam v dvomih)... teko je klub, ki je že tako v dolgovih (te naj bi bili kmalu sanirani) voditi ob stalnih porazih, ker sponzorji niso za ukras in zahtevajo zmage... in tako sedaj v klubu hitijo ves čas, ker nimajo časa 2-3 leta za uigravanje (na žalost)... Krka bi bila zelo dobrodošla, da bi se malo dvignila za konkurenco. :)
_rooney_
06. 09. 2009 18.14
JAN popolnoma se strinjam s tvojim postom...........zakaj vedno olimpija.........raje vidim da je krka drzavni prvak se 10 let zapored ali pa kako lasko............se igralci vsaj bol trudijo v drzavnem prvenstvu in evropi kot pa olimpijini.......... drugace pa sem tole novico nasel na uradni strani evropskega prvenstva na poljskem.za veliko britanijo naj bi zaigral tudi naturalizirani britanc ki igra za HUSTON ROCKETS POPS MENSAH BONSU....pise se pa tudi da obstaja sicer majhna moznost da zaigra tudi BEN GORDON ki igra za chicago bullse(dosega okoli 25 tock na tekmo)...za pops mensaha so ze placali odskodnino HUSTON ROCKETSOM, pri bullsih pa je bol trdo in je majhna moznost zaenkrat...... 05 September 2009 Great Britain coach Chris Finch has included late arrival Pops Mensah-Bonsu in his 12-man squad for the EuroBasket. Mensah-Bonsu only recently signed for the Houston Rockets and British Basketball had to obtain proper insurance for the power forward/center before he could join the squad in training this week.
wrfff
06. 09. 2009 18.03
-Asgard- Majhno napako sem našel v tvojem tekstu. Vidmar nikoli ni zaigral za Olimpijo, vsaj v članski konkurenci ne, za mlajše generacije pa ne bi vedel, mislim pa, da je bil Vidmar otrok Slovana. Drugače pa se strinjam s tabo na nek način, vendar v vsem pa ne. Zakaj pa vedno Olimpija? Olimpija je bila dobra, sedaj pa vedno, vedno bolj pada v dolgove. Zakaj pa ne novomeška Krka? Slovenci imamo že od nekdaj predstavo, da pomeni uspešna Olimpija, uspešna Slovenska košarka. Saj Olimpija je bila, ampak glej kam tone, vsako leto globje in globje zaradi nesposobnega vodstva. Če trener ni uspešen ga zamenjajo po parih odigranih tekmah, igralce menjavajo vsako leto pa še med sezono jih mečejo ven, kako lahko potem takšna ekipa pride nekam na dolgi rok? Zakaj so mogli menjati Bečiroviča za trenerja ko je iz malega Heliosa naredil državnega prvaka? Vsako leto si zastavljajo ne vem kake cilje, ki jih pa nato niti malo ne uresničijo. Mahoriča in Sagadina so že ne vem kolikokrat nagnali pa sta reševala nemogoče. Olimpija dela cel čas na kratki rok! Naj ostane sedaj Zdovc trener, še kake 2-3 leta, ker bo ziher več skup spravo, kot pa če bi se 10 trenerjov menjalo med seboj. Naj naredijo ekipo iz kakovostnih 6-7 slovencev, 2 igralcema iz bivše Juge, in pa še kake Američani in pa Evropejce. Z njimi podpišejo dolgoročne pogodbe (3-4 leta) in s to ekipo shajajo 3-4 leta, nato pa če bodo rezultati, podpišejo nadaljne pogodbe, ali pa jih prodajo, pa že imajo dobiček. Ne pa da menjavajo igralce in trenerje kot na kaki kitajski tržnici. Tako pa bi bili rezultati!
Nad.oblaki
06. 09. 2009 15.17
gricko1: sponzorji že so samo ni usposobljenega vodstva in klubskih managerjev... tako vodijo Olimpijo (in tudi ostale klube) pri nas jih vodi večinoma folk, ki nima pojma o športu in niso za to sploh dovolj usposobljeni. To je problem.
gricko1
06. 09. 2009 14.23
-Asgard- tako bo tudi ostalo ker je denar je sveta vladar....slovenija je pa veliko premajhna da bi kdo investiral kaj v našo košarko...če bi obveljal Jelinčičov zemljevid bi mogoče kšn evro več padu...
Nad.oblaki
06. 09. 2009 13.54
Olimpija nekoč spoštovan klub v Evropi, ki je bil glavni promotor Slovenije, je danes na robu stečaja! Klub ki je služil, kot odskočna deska za mnoge Slovence za preboj v prestižne klube Evrope in NBA: D. Lorbek, Primož brezec, Beno Udrih, Boštjan Nachbar, Goran Dragić, Samo Udrih, Jurica Golemac, Erazem Lorbek... pa tudi Marko Milić, Rašo Nesterović, Sandi Bečirović, Klobučar, Vidmar,... Pa če malo pogledamo v zgodovino Olimpije: Ivo Daneu, Albegović, Gorenc,Kotnik,Vilfan,Maravić,...in navsezadnje tudi sam trener Jure Zdovc... to se je malo za zamislit ja!
wrfff
06. 09. 2009 10.18
Seveda ko pa je naša klubska košarka totalno pod nivojom!