Košarka

Favorizirani Panathinaikos boljši od Olimpije, Turki premagali Bavarce

Ljubljana, 06. 09. 2024 20.04 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ž.Ž., S.V.
Komentarji
11

Košarkaši Cedevite Olimpije so v Tivoliju doživeli poraz proti grškemu velikanu Panathinaikos. Prvo četrtino so dobili domači, v ostalih pa so slavili gostje iz Aten, vendar so zmaji vse do zadnjega dobro držali korak z aktualnimi prvaki Evrolige, ki so na koncu slavili s petimi točkami prednosti (76:81). S petimi točkami prednosti (82:77) pa je bil od munchenskega Bayerna boljši turški Anadolu Efes, ki se bo v nedeljo ob 15.40 v finalu pomeril s Panathinaikosom.

Več videovsebin
  • Pogovor z Emiliem Kovačićem
    02:44
    Pogovor z Emiliem Kovačićem
  • Pogovor s trenerjem Panathinaikosa Erginom Atamanom
    03:36
    Pogovor s trenerjem Panathinaikosa Erginom Atamanom
  • Iz 24UR: Favorizirani Panathinaikos boljši od Olimpije
    02:17
    Iz 24UR: Favorizirani Panathinaikos boljši od Olimpije
  • Aleksej Nikolić po tekmi s Panathinaikosom
    01:41
    Aleksej Nikolić po tekmi s Panathinaikosom
  • Trojka Alekseja Nikolića
    00:15
    Trojka Alekseja Nikolića
  • Trojka Lorenza Browna
    00:20
    Trojka Lorenza Browna
  • Pogovor s Sanijem Bečirovićem
    02:16
    Pogovor s Sanijem Bečirovićem

Najboljši strelec tekme je bil Panathinaikosov Konstantinos Mitoglou z 19 točkami. Pri Cedeviti Olimpiji je bil najboljši Dewayne Stewart mlajši s 14 točkami, enajst pa so jih prispevali Aleksej Nikolić, Brynton Lemar in Devante Jones.

Statistika Cedevita Olimpija - Panathinaikos
Statistika Cedevita Olimpija - Panathinaikos FOTO: Sofascore.com

Olimpija vodila v prvi četrtini

Grki so začeli udarno, že takoj na začetku tekme so bili uspešni za tri točke. Prvi napad Ljubljančanov se ni izšel, so pa v drugem s trojko izid izenačili. Košarkaši Panathinaikosa so nato zadeli za tri, a zmaji so uspeli odgovoriti. Po podaji Nikolića je bil najprej natančen Rok Radović, nato pa je za tri zadel Lemar in Olimpija je prvič na tekmi povedla proti favoriziranim Grkom. 

V drugi polovici prve četrtine so košarkaši Cedevite Olimpije povedli že za pet točk, najboljši strelec pri Ljubljančanih pa je bil Lemar, ki je že v prvih minutah uvodne četrtine bil kar trikrat uspešen za tri. Dobri dve minuti pred koncem so Grki uspeli izenačiti, a zmaji so odgovorili in v sklepnih trenutkih prve četrtine znova prevzeli vodstvo ter se Atenčanom odlepili na šest točk. Prvo četrtino so domači dobili s 23:16.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po polovici tekme v prednosti Grki

Prvih pet minut so košarkaši Cedevite Olimpije Grke držali na razdalji petih ali šestih točk, a so gostje v drugi polovici četrtine po zgrešenem strelu Devina Robinsona so imeli  priložnost za izenačenje, ki so jo tudi izkoristili. Zmajem je s prostimi meti dve točki prednosti pristreljal Devante Jones, Dewayne Stewart pa je razliko povišal na štiri. 

A Grkom je v zadnjih minutah četrtine uspel preobrat. Z dvema uspešno izvedenima napadoma pa so Grki znova izenačili, izid je na 38 poravnal Juancho Hernangomez. Nato je prosta meta uspešno izvedel Marius Grigonis in svoji ekipi pristreljal točko prednosti. Zadel je tudi Robinson in Olimpijo znova vrnil v vodstvo, za Panathinaikos pa je bil uspešen Mitoglou, ki je postavil izid prvega polčasa 43:44.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi po treh četrtinah spredaj Panathinaikos

V tretji četrtini pa so Grki začeli udarno in prednost iz prvega polčasa takoj povišali na štiri točke. Po neuspešnem napadu Olimpije so imeli gostje priložnost prednost še povišati, a so Ljubljančani dobro odigrali v obrambi in Robinson je z atraktivnim zabijanjem domače približal na dve točki. 

Grki so nato znova prišli do izdatnejše prednosti, ki pa jo je po nešportni napaki Mitoglouja stopil Derek Ogbeide in Cedevito Olimpijo vodil do izenačenja. Domači so za kratek čas povedli, vendar so gostje kmalu prevzeli pobudo in povedli s 53:52. V naslednjih minutah sta se ekipi izmenjevali v vodstvu, Atenci so imeli nekaj več vendar so Ljubljančani držali korak s favoriziranimi Grki. Ti so jim večkrat ušli tudi že na pet točk prednosti, vendar so se košarkaši Cedevite Olimpije vedno znova uspeli približati. Izid tretje četrtine je pri 65:67 postavil Nikolić.

V zadnji četrtini Grki vodstva niso več izpustili iz rok

Zadnja četrtina se je sprva odvijala podobno, Grki so držali prednost treh do petih točk, domači pa so garali, da bi držali priključek. V drugi polovici sklepnih desetih minut so gostje povedli že s šestimi točkami prednosti s ciljem tekmo mirno pripeljati do konca. A znova se je izkazal Nikolić in s trojko Ljubljančane vrnil v igro. Domači so imeli priložnost za izenačenje, ki pa je niso izkoristili, kar je znal s trojko kaznovati Lorenzo Brown in prednost Grkov povišati na pet točk. Te gostje niso več izpustili iz rok in si z rezultatom 76:81  priigrali nastop v finalu ljubljanskega pripravljalnega turnirja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Anadol Efes z zmago nad Bavarci v finale ljubljanskega turnirja

Turki so bolje odprli tekmo in v uvodnih minutah povedli že s 5:0, saj so Nemci na svoj prvi koš morali čakati skoraj tri minute. Po zaspanem začetku se je Bayern vendarle prebudil in z nekaj uspešnimi akciji približal na tri točke. Turški velikan je hitro odgovoril na pritisk Nemcev in jim nekoliko ušli, toda v zadnjih minutah so Bavarci znova povsem stopili prednost Turkov in prvo četrtino sklenili z le točko zaostanka (19:18).

V drugi četrtini je Bayern prišel do izenačenja pri 26 točkah, toda Carigrajčani Bavarcem niso dovolili prevzema vodstva in si hitro priigrali šest točk prednosti. Sledile so minute zelo mlačne in neprepričljive igre, po katerih pa se bolje pobrali Bavarci, ki so izničili prednost Efesa in dobri dve minuti pred koncem prvega polčasa tudi po zaslugi natančnega Andreasa Obsta prvič na tekmi povedli. Po zaslugi dveh zaporednih trojk pa so svojo prednost v zadnjih sekundah druge četrtine povišali na pet točk (38:43).

V drugem polčasu so Bavarci sprva uspeli držati prednost, ki jo je Efes vztrajno topil. V drugi polovici tretje četrtini pa se je tehtnica prevesila na stran Turkov, ki so povedli že za pet. Nemci so sicer nekoliko približali in skoraj poravnali izid, a Carigrajčani so zopet prestavili v prestavo višje in si priigrali devet točk naskoka, najvišjo prednost tekme, ki so jo do konca četrtine še povišali. Pred zadnjimi desetimi minutami igre so vodili s kar 67:56.

V zadnji četrtini je že izgledalo, kot da imajo košarkarji Anadolu Efesa vse niti igre v svojih rokah. Še pet minut pred koncem obračuna so vodili z devetimi točkami prednosti, a Bayern je pripravil pravi preobrat. Po trojki Devina Bookerja so prednost Turkov stopili na zgolj dve točki in dve minuti pred iztekom časa so imeli priložnost za izenačenje. Dogus Ozdemiroglu je storil osebno napako nad Obstom, ki je bil natančen pri obeh prostih metih in tako izid poravnal na 77. 

Carigrajčanov pa to ni zmedlo, po dveh uspešno izpeljanih napadih so zopet povedli za štiri, Ozdemiroglu pa je iz prostega strela postavil končni izid tekme 82:77.

Anadolu Efes - Bayern Munchen
Anadolu Efes - Bayern Munchen FOTO: Sofascore.com

Najboljši strelec zmagovalne ekipe je bil Jordan Nwora z 21 točkami, pri Bavarcih pa je največ točk, prav tako 21, prispeval Booker, 16 jih je dodal Obst.

Turki se bodo jutri v finalu ljubljanskega pripravljalnega turnirja pomerili s Panathinaikosom, tekmo bomo v živo prenašali od 15.40 na Kanalu A in VOYO. Ob 18.10 pa si boste lahko ogledali še zaključni obračun turnirja med Cedevito Olimpijo in Bayernom Munchnom.

Zvezde Evrolige na tivolskem parketu
Zvezde Evrolige na tivolskem parketu FOTO: 24ur.com

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOSEPH HAYDN
06. 09. 2024 21.33
+5
Zakaj pa Sanja govori srbo-hrvaško z gostom????? Na slovenski televiziji. Naj se gost pomatra razumet slovensko, ni tako težko
tekač
06. 09. 2024 20.38
+4
Kaj je kdo drugače mislil? Cedevita Olimpija je že dolgo zgodba o neuspehu..in ne vidim da bi bilo drugače.
Rookoko
07. 09. 2024 09.47
Odkar so se hrvati ustulili v slo kosarko, gre samo navzdol.
VladaPada
06. 09. 2024 20.01
+1
Blablabla ne prinaša uspehov.
Pig Brother
06. 09. 2024 19.50
+1
komentator112
06. 09. 2024 19.49
+4
Bo treba se mal cedevite vec kupit da si bo klub lahko privoscil boljse igralce
Orry
06. 09. 2024 19.34
+2
Slučajno preklopim v zadnji četrtini, 5 temnopoltih za Olimpijo! A to je Olimpija? Ne,hvala,tega pa ne bom gledal, bay bay!
Definbahija
06. 09. 2024 20.38
Sani je zadnjič lepo reku. Košarka je biznis... naši klubi stavijo na domače medtem ko tevi ki so v Euroligi pa jih ne briga od kje so. Hočejo uspel
07. 09. 2024 10.55
+1
zmerni pesimist
06. 09. 2024 18.07
-4
A niso rekli da bojo zmagali
Anion6anion
06. 09. 2024 18.07
-2
Ced ol po na turnirju za kos razliko med ostalimi tremi ekipami