Košarka

Dončić po zmagi nad branilci naslova: Poraz z Washingtonom nas je podžgal

Milwaukee, 04. 04. 2022 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.K., A.V.
Komentarji
5

Košarkarji Dallasa so po bolečem porazu v prestolnici tokrat odigrali bistveno bolje in na gostovanju pri branilcih naslova Milwaukee Bucksih dosegli pomembno zmago v boju za čim boljši položaj pred začetkom končnice v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Ob zmagi teksaškega moštva je vnovič zelo pomembno vlogo odigral slovenski superzvezdnik Luka Dončić, ki je 32 točkam dodal še 15 podaj in osem skokov. "Po porazu z Washingtonom smo potrebovali takšno zmago," je po tekmi poudaril Dončić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je po srečanju v zvezni državi Wisconsin poudaril trener Dallasa Jason Kidd, je Luka Donić ta igralec, ki vselej predstavlja jeziček na tehtnici na tako pomembnih tekmah, kot je bila sinočnja proti branilcem naslova lige NBA.

"Luka je naredil, kar normalno počne. Razbere postavitev obrambe, če ga ne ustavijo, žogo položi v koš, če so okoli njega, bo podal igralcu pod košem ali na črti za tri točke. Odlično je nadziral ritem tekme in odgovarjal na njihove serije košev. Dobro je igral tudi v obrambi, v zadnji četrtini je zbral nekaj zelo pomembnih skokov in ukradenih žog. Fantje so razumeli, kaj morajo narediti, nadaljevali z medsebojnim komuniciranjem, nihče se ni zlomil, nihče ni menil, da mora sam odločiti tekmo. Luka zaupa soigralcem. Nekaj dela nas čaka pri vračanju žoge v igro ob koncu tekme, nekajkrat smo jo hitro zapravili. Drugače pa dobra tekma v gosteh pri prvakih, v dvorani, kjer je težko zmagati, še posebej po porazu v Washingtonu," je uvodoma dejal trener Mavericksov Jason Kidd

"Ta skupina se zna hitro pobrati, po slabi tekmi so tokrat odigrali zelo dobro. Luka ima odličen pregled nad igriščem, vedno razume, kako lahko ukane obrambo. Del tega je, da igra v svojem ritmu, ta daje ton akcijam. Ko se zdi, da bo žogo položil v koš, najde igralca v kotih ali za njim. Luka in Dwight Powell imata odlično povezavo, Powell svojo vlogo igra na zelo visoki ravni, za nas je izjemno pomemben. Izvrstno razbira položaj na igrišču in se odziva nanj. Zaupata drug drugemu. Včasih se tekme ne razpletejo po tvojih željah, takrat pač greš naprej. Včeraj smo imeli zelo dober trening, vzdušje je bilo zelo dobro. Nasploh so zelo vesela skupina, vedno se zelo zabavajo. Če imaš šest igralcev z dvomestnim številom točk, je to zelo dobra pot do zmage. Ko skušajo nekaj preprečiti, to vedno odpre pot za kaj drugega. Nocoj so nam skušali preprečiti mete za tri točke iz kota igrišča, a se je izkazal Powell pod košem. Luka mu je podajal, Dwight se je odzval. Ko so ustavljali njega, je imel Luka priložnost za mete od daleč. Fantje so ostali potrpežljivi, predvsem pa so komunicirali med sabo, to bo najbolj pomembno v končnici. Kdo daje karakter moštvu, trener ali Luka? Vedno igralec. Mirnost, zbranost, stalnost, ni panike, zaupamo drug drugemu, prevzemamo odgovornost, med igralci je močna kemija. Sprejmemo, če se stvari ne razpletejo po naših željah. Nikogar ne krivimo, učimo se na napakah, o njih se pogovorimo in gremo naprej," je strateg Dallasa navrgel nekaj novih superlativov na račun slovenskega košarkarskega superzvezdnika.

Statistika Luke Dončića
Statistika Luke Dončića FOTO: Sofascore.com

Tudi Dončić ni skrival zadovoljstva nad odzivom teksaškega moštva po nepričakovanem porazu v prestolnici. "Po tekmi v Washingtonu smo potrebovali takšno zmago. Tekma v prestolnici je prinesla precej obžalovanja, lahko bi zmagali, a nismo igrali, kot bi morali, kar nas je drago stalo. To ni bilo prvič, morali se bomo naučiti, da se ne smemo preveč sprostiti. Zame je pomembno razbiranje igre, kaj bo naredil center, kaj igralca v kotu igrišča. Vedno ne vidim vsega, a nekajkrat sem videl, da je igralec v kotu prost. Vedno se pripravim za vsako tekmo posebej. Ko igraš proti superzvezdniku, kot je Giannis (Antetokounmpo, op. p.), prvaku, dvakratnemu najboljšemu igralcu sezone, imaš vedno dodatno motivacijo. Mednarodna košarka se močno izboljšuje, letošnja trojica na vrhu potegovanja za naslov najboljšega igralca sezone so Giannis (Antetokounmpo), (Nikola) Jokić in (Joel) Embiid," je povedal 23-letni slovenski reprezentant.

"So odlično moštvo z razgreto dvorano, tudi sredi dneva je bilo ozračje naelektreno. A smo se odzvali na izziv. O igri Dončića bi lahko napisali knjigo. Njegov občutek, njegovo razumevanje, njegova velikost, roke, hitrost, njegova zmožnost, da razume, kaj so njegove prednosti in kaj šibkosti obrambe, kako razume potek igre in kako se obrambe počasi prilagajajo nanj, kako skuša ostati korak pred njimi. Je igralec posebnega kova. Težko ga je primerjati s komer koli drugim, je zelo poseben. Nihče od naju ne nosi pogosto mikrofona, kar kaže, da najini pogovori niso ravno za javno poslušanje. Morava se prilagajati, ko obrambe na različne skušajo ustaviti njegovo igro. Da mi vedeti, na kaj naj bom pripravljen, kam naj se postavim v različnih položajih. Skušam razbrati, kaj namerava, če mi ne uspe, mi da vedeti, kaj pričakuje. Čeprav skozi sezono vedno bolj razumemo drug drugega in vemo, kaj lahko pričakujemo, je potrebno še vedno veliko komuniciranja. V končnici ga bo potrebno še več," se pomembnosti uspešne komunikacije s prvim zvezdnikom moštva iz Dallasa zaveda odlični krilni center Dwight Powell.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
06. 04. 2022 08.26
sem kar vohal Dallas, da jih bo podžgal ta poraz v gosteh proti Washingtonu, se zgodi, tekem je 82 v rednem delu in če jih zmagat cca 50 je to dost za playoff
Prototip
04. 04. 2022 13.54
+5
Torej gredo lahko z tako igro do konca.... do prstanov. 🏆
športnik66
04. 04. 2022 11.46
+5
Se prav vidi, kako si temnopolti igralci radi med sabo podajajo, ostale pa izključijo...če se le da. Tako, kot npr. našega Gorana Dragića-stoji sam tam na idealni poziciji za met, pa mu ne podajo žoge. Luka je pač car, motor ekipe in mu morajo žogo dajat...čeprav se občasno vidi, da ga temnopolti želijo spregledat in raje poda enemu od svojih... Pa nisem noben rasist. Sploh ne. A kot nekdanji igralec to pač opazim.
dr.Megla
04. 04. 2022 12.12
+5
Športnik, pazi, da te žena ne spregleda... 🥴🤣
Zvedavi_norec
04. 04. 2022 11.27
+8