Košarka

Dončić: Na OI potuje boljša ekipa, naslednje leto pa nas že čaka EP

Pirej, 07. 07. 2024 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski košarkarji se vračajo v domovino brez izpolnjenega visoko zastavljenega cilja, uvrstitve na OI v Parizu, ki se bodo začele čez 19 dni. Po koncu turnirja v Pireju je Luka Dončić že razmišljal o evropskem prvenstvu 2025, Klemen Prepelič se veseli sodelovanja v naslednjih akcijah, selektor pa je spregovoril o menjavi generacije.

Čeprav se je Luka Dončić priključil reprezentanci šele en teden pred prvo tekmo v Grčiji, četudi sta bila v ekipi Vlatko Čančar in Edo Murić, ki sta imela za seboj leto rehabilitacije po hudih poškodbah, da zdravstveno nista bila stoodstotna še dva člana udarne zasedbe, Gregor Hrovat in Aleksej Nikolić, je reprezentanca vztrajala, da je njen cilj uvrstitev v Pariz.

Hkrati Slovenija ni imela sreče pri žrebu, saj je pristala na najtežjem kvalifikacijskem turnirju in v skupini z močno Hrvaško. Ta bo nocoj za vozovnico na OI igrala z Grčijo, na ostalih treh prizoriščih kvalifikacij pa so finalni dvoboji: Latvija - Brazilija, Litva - Portoriko in Španija - Bahami.

Luka Dončić je bil na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu vnovič prvo ime slovenske izbrane vrste.
Luka Dončić je bil na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu vnovič prvo ime slovenske izbrane vrste. FOTO: Fiba

Luka Dončić je po porazu z Grčijo priznal, da si Slovenija ni zaslužila mesta na OI, saj je naletela na boljšega tekmeca. Prevzel je odgovornost za neuspeh in priznal, da se veseli prostih dni v naslednjih tednih, saj ga je dolga sezona izmučila. "Za mano je dolga in naporna sezona, priznam, da sem zelo utrujen. Zavedam se, da bi lahko v drugačnem stanju dal več od sebe. Zdaj me čaka zaslužen počitek, naslednje leto pa nova reprezentančna akcija na evropskem prvenstvu," je po koncu tekme povedal kapetan Slovenije Luka Dončić.

Klemen Prepelič je stalni član reprezentance in se pri 31 letih veseli vsaj še nekaj reprezentančnih zborov in velikih tekmovanj. "Luka je imel ogromno zdravstvenih težav, kar se je videlo na igrišču. Že v finalu lige NBA je igral ob pomoči injekcij in protibolečinskih tablet, tako da vsa čast, da si vzame čas in s ponosom zastopa slovenske barve."

Luka Dončić je po porazu v polfinalu kvalifikacijskega za OI proti gostiteljici Grčiji misli že usmeril k evropskemu prvenstvu prihodnje leto.
Luka Dončić je po porazu v polfinalu kvalifikacijskega za OI proti gostiteljici Grčiji misli že usmeril k evropskemu prvenstvu prihodnje leto. FOTO: Profimedia

"Zahvalil pa bi se tudi ostalih reprezentantom, ki so doma pustili družine in mlade otroke, da smo poskusili še enkrat priti na olimpijske igre. Verjamem, da se bomo z izjemo Luke in Vlatka, ki bosta tedaj v ZDA, videli že novembra in februarja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ter nato naslednje poletje vsi skupaj na Eurobasketu," je slovenskim novinarjem v Pireju povedal Prepelič.

Selektor Aleksander Sekulić je priznal, da se je od vsega začetka zavedal, da nima tako močne reprezentance kot na preteklih tekmovanjih. Vlatko Čančar in Edo Murić sta prve tekme po enoletni odsotnosti odigrala v reprezentanci, novi naturalizirani Američan Josh Nebo se je treningom priključil pozneje kot ostali, Luka Dončić pa je bil po porazu proti Boston Celticsom v finalu lige NBA čustveno in fizično iztrošen.

Eden izmed izkušenejših posameznikov v slovenski reprezentanci Klemen Prepelič verjame, da bo Slovenija na Eurobasketu prihodnje leto znova tista prava.
Eden izmed izkušenejših posameznikov v slovenski reprezentanci Klemen Prepelič verjame, da bo Slovenija na Eurobasketu prihodnje leto znova tista prava. FOTO: Luka Kotnik

"Luka je prišel precej utrujen, vseeno pa je dal vse od sebe. Njegove predstave so presegle moja pričakovanja glede na stanje, v katerem je. Razvaja nas že toliko časa, da nismo več presenečeni nad njegovimi številkami," je povedal Sekulić.

Selektor se zaveda, da bo morala tudi ta generacija igralcev, ki je vrhunec doživela z zlato medaljo na EP v Istanbulu 2017, slej ko prej sprejeti v svoje vrste mlajše igralce. Letos so bili zraven Leon Stergar (letnik 2000), Miha Cerkvenik (2001) in Luka Ščuka (2002).

"Za mlajše je taka izkušnja neprecenljiva, saj so se prvič merili proti igralcem, ki nastopajo v ligi NBA ali Evroligi. Žal v Sloveniji nimamo neomejenega izbora igralcev, za nas je vsak mladi košarkar, ki se razvija v pravo smer, zelo pomemben. Vsem njim svetujem in želim, da s trdim delom in odrekanjem pridejo v čim boljše klube oziroma da dobijo čim več priložnosti za igro. V reprezentanci se vidi, kako uspešno sezono imajo posamezniki. Boljši kot so v klubih, uspešnejša je reprezentanca," pravi Aleksander Sekulić.

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rcarlos
07. 07. 2024 21.54
+0
Naslednje leto bomo močni če ne bo poškodb... Če bo Luka dober v NBA, Vlatko upam, da pride v dobro formo, pa upam tudi, da naturalizacija Gafforda gre čez... Pol bi se pa že dalo kaj menit :D
štajerc65
07. 07. 2024 20.34
Dimec bi nas rešil. Je bil pač v slabi dnevni formi. Ha ha.
štajerc65
07. 07. 2024 20.32
+2
Kar sprijazniti se. To razen Luke in mogoče še dveh ni ekipa za OI. Pa Sekulić ..... ne bom dalje pisal.
WolfeWoof
07. 07. 2024 20.07
On je edini ki sploh zna igrat tamle. Ostali se samo šlepajo sej se skos vidi. On ma največ pik oni ostali pa zabušavajo. Evo pa majo zdej. Drug let na evropskem bodo pa u prvi rundi šli.
Finfer
07. 07. 2024 19.35
+3
Hvala bogu da ne gredo na olimpijske igre ,kdo bi pa to plačal pa še poln kufer tega srbijanca ima cela država !!
zibertmi
07. 07. 2024 18.33
+3
igrali smo brez centra,kdo je izbral tujca,če ne štab,v naslednje srečanju ne bo tobija kot ni bilo prejšnjega tujca .ker vedno pride nekdo,ki spodrine že obstoječega člana,ki se je že vklopil v kolektiv.konec je ere vidmarja in podobnih
brezcasni
07. 07. 2024 16.52
+1
to je nasledstvo ...posten pisnt ne upa ker ga takoj izlocijo iz staba funkcionarjev ali pa iz mostva.......
zibertmi
07. 07. 2024 16.02
+3
vodstvo te sekcije je zabluzilo.vse se odvija okoli dončiča.če mu ne gre je konec pravljic.ostali niso niti statisti
Šumsko voče
07. 07. 2024 15.25
+1
Hello it is me
07. 07. 2024 14.07
+6
Že sam KZS je v malori, sposobnost na vrhuncu. Vsi notri preko vez in nikogar ne spuščajo blizu. Sprememb nobenih, pametni pa za 10!čudno da naši fantje sploh vstrajajo še pri njih.....
Amor Fati
07. 07. 2024 14.46
+3
Če si tiho, potem lahko igraš, če pa nisi, pa sploh ne smeš biti zraven. Marsikdo bi povedal marsikaj, a si ne upa, ker se mu gre za dokazovanje v reprezentanci in novi potencialno boljši angažma. Resnica je ta, da je slovenska košarka v totalnem razsulu. To vedo vsi košarkarji in to ve tudi KZS. A k sreči ima Luko Dončiča, ki vsaj za nekaj časa lahko skrije izjemno nizko kvaliteto slovenske košarke. No, zdaj je mislim da vsem jasno, da pravih igralcev ni, tisti, ki pa so pa zapravljajo svoje kariere v Heliosu ali Krki. Enkrat se jim je moralo vrnit to skrivanje. Zdej se jim je, in javnost hoče svoje. Bo kdo letel? Verjetno Sekulič. Ostali? Zagotovo ne.
twister
07. 07. 2024 13.42
+6
Sekulić če imaš vsaj kanček samokritike odstopi takoj.Edini pravi krivec. Tudi če je samo izvajalec politike KZS ima moč da to naredi. Če že KZS leži na oblakih.
barjan?ek1
07. 07. 2024 13.03
+2
Košarka je nam Slovencem dala nekaj najlepših trenutkov slovenskega športa. Ko so se po naslovu umaknili glavni akterji slovenskega uspeha je šla pot samo še strmo navzdol. Kljub enemu izmed najboljših košarkašev na svetu smo po zaslugi sedanjega vodstva KZS in nesposobnega selektorja postali tretje razredna reprezentanca v svetovnem merilu kjer smo postali kanon futer za boljše repke. Kako žalostno. In da Erjavec in Sekulič tega ne vidita nimata kaj iskati v slovenski košarki. Nesteroviča nemudoma nazaj na čelo KZS da reši, če s sploh še kaj da.
Gasper4690
07. 07. 2024 13.44
+0
Pa kako te ni sram potem ko si menjal keka in zormana in oba sta ti dokazala da nimas pojma in ti se vedno pametujes..od kje teb ta samozavest da se spoznas...imamo pa same 2 kategorne kosarkase in tiste ki se vracajo iz poskodb oz so iztroseni..dej bod ze tih
Arguss
07. 07. 2024 12.29
+3
Kaj ta Erjavec tam počne.
barjan?ek1
07. 07. 2024 13.04
+5
Leži na starih lovorikah in vleče zajetno plačo kljub enormni neuspehom
Arguss
07. 07. 2024 12.27
+2
Sekulič tvoja zgodby lesene kolajne se je končala.
franc1972slo
07. 07. 2024 12.17
+1
Sekuliču zveza ni dovolila, da se lahko zoperstavi Dončiću in njegovim zahtevam. Ker v tem trenutku jim je marketinško pomembneje, da Luka ujame triple double in snema reklame, kot da igramo timsko in morda dosežemo kak pametnejši rezultat. To je edina žalostna resnica. In lahko pride Obradović ali katerikoli trener ampak če bo pristop zveze isti, ne bo mogel nič, ker ni naravno stanje, da igralec izbira soigralce, določa taktiko, v obrambi poljubno izbira koga bo kril ter se preko njega odigra 60 akcij na tekmo. Razen če mislite, da je Sekulič res tako neumen človek, da je on rekel “podajte žogo Luki, on naj dribla in potem bo zaključil sam ali pa podal, če ga duplirajo, ostalih akcij pa ne bomo vadili”. Jaz v to iskreno dvomim. Enostavno je igralec nad selektorjem, kar se nikoli ne konča dobro.
Gasper4690
07. 07. 2024 13.47
+0
Na nek nacin mad prav sami mene zanima kdo drug bi moral zadevati..glede na to da kvalitete ni je jasno da igra sloni vecino na doncicu..zakaj bi metali drugi ce je vecja verjetnost da doncic zadane..on bi ze razigraval ce ima ob sebi kvaliteto..tko so pa vsi ih forme al pa amaterji
franc1972slo
07. 07. 2024 14.31
+2
Pozabljas da je z izjemo Gogija in Vidmarja to skoraj identicna reprezentanca iz 2017. Blazica smo zgubili zaradi poskodbe, kar je nesreca, ampak skoraj vsaki reprezentanci manjka vsaj 1 igralec. Randolpha smo zamenjali z Nebotom kar mogoce ni bilo najbolj smiselno, saj nam manjka pravi center. Ostali so tu, samo ne dobi nihce niti 10 metov na tekmo. Ne mores priti v formo, ce v napadu 5x dotaknes zogo in ti pripadajo 3 meti na tekmo.
apodgra
07. 07. 2024 12.10
+2
Ena sama velika žalost s Lukom na čelu. Danes ekipe ,ki ne zadevajo metov za dva ali tri točke , nimajo kaj početi v svetovni košarki. Najbolj pa me moti tudi to, da komentatorji prenosov za vsak doseženi koš, ki ga doseže , poudarjajo samo njegovo statistiko , ne povedo pa, koliko metov je zgrešil, koliko žog so mu odvzeli in koliko netočnih podaj je bilo. Dokler bo on sam hotel premagati nasprotno ekipo, od 24 sekund je žoga večinoma pri njemu, ni kroženja žoge in s takšno igro je Luka več v škodo ,kot v korist ekipe. Ne sme se izgovarjati ,da je utrujen , saj sam poskrbi da preveč troši energijo in da je izpostavljen številnim grobim prekrškom. Dokler bo veliko minut v ekipi preživel Čebašek , potem taka ekip nima nob enih možnosti za dober rezultat.
pennywajz
07. 07. 2024 12.03
a dimc je dal kako piko?
Švejk 123
07. 07. 2024 12.15
+3
Za njega je pika, če zadane tablo, tak hlod nima kaj iskati v reprezentanci!
marina1004
07. 07. 2024 11.21
+1
yanay
07. 07. 2024 11.06
+6
Selektor je spregovoril o menjavi generacije, sam pravim, da je potrebno razmisliti o zamenjavi selektorja. Ne dvomim, da je Sekulić strokovnjak, ki o košarki veliko ve. Toda to ni dovolj. Trener ali pa selektor, kakor hočete, mora biti tudi psiholog, svoje igralce mora do potankosti poznati, da iz teh različnih elementov naredi eno homogeno celoto. Če so v tej celoti osebe, ki se med seboj dobro razumejo in se spoštujejo, je tudi delo selektorja precej lažje. Malo sem se sprehodil skozi podatke naših mladih igralcev. Imamo kar precej igralcev do 23 let z višino od 2 m do 2,10 m. Med njimi je nekaj kar perspektivnih igralcev, ki pa bodo morali v prihajajoči sezoni dobivati mnogo več igralnega časa, da bodo veliko lažje in hitreje dozorevali v boljše igralce. So pa v pretekli sezoni zelo dobre igre pokazali Tibor Mirtič, Sergej Macura, Daneu, Zemljič, Copot, Cekvenik, Stergar, Struger, Petrovič, Jurković, pa še kdo bi se našel. Če se ne motim, pa je z igranjem prenehal mladi Miha Mivšek, 206 cm visoki igralec, ki me po konstituciji malo spominja na Radisava Čurčića. Škoda! Zamudil je celo sezono, v kateri bi lahko napredoval.
barjan?ek1
07. 07. 2024 11.29
+4
Sekulič ni ne trener ne psiholog in ne motivator. Ko ga včasih poslušaš ob Time autih vidiš da ni nič od naštetega. Timeoute ponavadi vodijo liderji od igralcev selektor pa kima z glavo in gleda kot tele v nova vrata. Žal je to repko spravil od kar je selektor na dno svetovne košarke. Zato mora nemudoma odstopiti vsaj dve leti prepozno. V mladinskih vrstah imamo in smo imeli nekaj vrhunskih potencialov, ki so se še pa na članski ravni izgubili. In veliko zaslug zato ima ravno Sekulič, ki vse gradi na enem izvenserijskem igralcu pozablja pa na team
Smuuki
07. 07. 2024 11.05
+7
Tako kot v nogometu bo moralo biti tudi v košarki. Konec z uvoženimi selektorji. V Sloveniji slovenski selektor, slovenski igralci in rezultat ne izostane. Nogometaši so to že dokazali.