Košarka

Neverjetni Dončić z rekordnimi 51 točkami Maverickse popeljal do zmage

Dallas, 11. 02. 2022 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Eksplozivna prva četrtina Luke Dončića, ko je s sedmimi trojkami in 28 točkami poplavil koš Clippersov, se je v ostalih treh unesla, a je vseeno postavil rekord kariere. Dallas je z nekaj težavami prišel do zmage (112:105). Novica dneva je bil odhod drugega zvezdnika Kristapsa Porzingisa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nasmeh na obrazu Dončića (51 točk, 6 podaj, 9 skokov, ukradena žoga, blokada) je z vsako trojko postajal širši, obup na klopi Clippersov pa vse večji, ko nikakor niso zmogli vsaj upočasniti naleta Slovenca. Ta si je kot vedno proti tekmecem iz Los Angelesa za tarčo izbral hrvaškega centra Ivico Zubca (8 točk, podaja, 3 skoki) in mimo ali čez njega polnil koš. Ko so ga vprašali, ali je že zjutraj vedel, kakšen večer je pred njim, je dajal, da se zbudil zelo utrujen. "Nato sem spil kavo, kot vsako jutro, in je bilo bolje. Ne vem, kaj naj rečem ... Pred tekmo pa sem se počutil odlično, z veliko energije," je z izrazom ponosnega otroka, ki skuša skriti samozadovoljstvo, pojasnjeval, kaj je navdahnilo njegovo igro.

Ves čas je bil na robu rekordov, ki jih je v klubu postavil njegov dallaški vzornik Dirk Nowitzki. Ob koncu prve četrtine je zgrešil prosta meta, s katerimi bi presegel Nemčevih 29 točk v eni četrtini. Ob koncu tekme je imel žogo v rokah in bi lahko poskusil izboljšati Nowitzkijevih 53 točk na enem srečanju, a je počakal, da se je iztekel igralni čas.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

"Luka je izvrstno opravil svoje delo, agresiven je bil vse od začetka. A zadnje čase se o tem pogovarjamo po vsaki tekmi," je bil zadovoljen trener Jason Kidd. Osrednja točka vprašanj je bil seveda odhod Porzingisa. "To je del posla, KP je naredil vse za nas, menjave igralcev se zgodijo, v Washingtonu mu bo šlo dobro. Je, kar je," Kidd ni šel v podrobnosti. Ter dodal, da bosta veterana Spencer Dinwiddie in Dāvis Bertāns , ki prihajata v klub, prinesla daljšo klop, od njiju pa pričakuje koše in organiziranje napada (kar seveda velja za branilca Dinwiddieja).

Latvijec je to sezono igral zelo dobro, posebej v obrambi je znova odlično varoval obroč, po odhodu trenerja Ricka Carlisla, s katerim posebej lani nista našla skupnega jezika, mu je Kidd znova namenil pomembnejšo vlogo. Toda prenovljeno vodstvo kluba je sklenilo, da se bo latvijsko-slovenski eksperiment končal. K temu je verjetno pripomoglo, da je Porzingis tudi to sezono, ki jo je začel povsem zdrav, manjkal na 21 od 55 tekem. Poleg tega je bilo po treh letih jasno, da moštva ni bilo nared za preboj skozi končnico.

Največje breme za mini prenovo je bilo Porzingisova 158 milijonov dolarjev vredna pogodba, po kateri bo v prihodnjih dveh letih zaslužil skoraj 70 milijonov dolarjev. Po pisanju Marca Steina so v Dallasu ves dan iskali klub, ki bi bil pripravljen sprejeti Latvijca. Generalni manager Mavericksov Nico Harrison je po srečanju dejal "imeli smo številne pogovore z različnimi klubi, ponudba Washingtona je imela največ smisla, zato smo jo sprejeli." Prve reakcije so bile precej različne, če ne bi bilo menjave Jamesa Hardna in Bena Simmonsa med Netsi in Sixersi, bi bil odhod Porzingisa novica prestopnega roka, zagotovo pa je največje presenečenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zach Harper iz časnika The Athletic je zapisal, da gre za "bizaren posel", še posebej, ker imata tako Dinwiddie kot Bertāns slabo sezono in mečeta precej pod povprečjem svojih karier. Morda bo sprememba okolja obema koristila, v Dallasu se lahko vsaj tolažijo, da imajo še naprej krilnega centra iz Latvije. Harris je dejal, da oba prinašata "veliko širine in veliko prilagodljivosti. Slednje je bil glavni razlog, na igrišču in finančno." Kar pomeni, da so dobili dve pogodbi z nižjimi zneski, ki ju bo poleti precej lažje pretvoriti v nove menjave igralcev.

Posel Dallasa je slaba novica za Gorana Dragića, ki ga v San Antoniu po napovedih čaka odkup sedanje pogodbe, nato pa bo iskal nov klub. Javna skrivnost je, da si je želel v Dallas, toda prihod Dinwiddieja je to možnost skoraj zagotovo odpisal. Kar je potrdil tudi Harris, ko so ga vprašali, ali bodo še dejavni tudi na trgu z igralci, je dejal "mislim, da smo končali." Vmes so še za štiri leta podaljšali pogodbo z Dorianom Finneyjem-Smithom, ki bo dobil 52 milijonov dolarjev. Vprašanje je, ali je moštvo sedaj boljše in nared za preboj iz prvega kroga končnice. "Ne bojimo se nikogar, dovolj dobri smo, da se merimo s komerkoli. A hkrati imamo še prostor za izboljšanje," je Harris dal vedeti kakšno poletje prihaja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kidd pravi, da so lahko moštvo, ki nimajo drugega zvezdnika, "samo druge fante, ki zelo dobro igrajo svoje vloge. Tudi takšna moštva so osvajala prvenstva." Prvi zvezdnik nima dvomov "Vedno mislim, da imamo dobre možnosti (za napredovanje), tudi v prejšnjih končnicah sem mislil, da lahko kaj naredimo," je dejal Dončić Po njegovih besedah si sicer želi biti nekoliko vpleten v odločitve kluba, a ne preveč, "zaupam vodstvu, da sprejema prave odločitve, imam odlične soigralce... Moje delo je igrati in zmagovati." Dejal je, da ga je Harris poklical, "a sem ravno spal. Tega nisem pričakoval, bil je šok, še vedno sem bil zaspan."

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8