Košarka

Tesna zmaga Dallasa v LA-ju, potem ko so zapravili 21 točk prednosti

Los Angeles, 02. 03. 2022 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar, STA
Komentarji
11

Mavericksi so imeli po prvem polčasu tekmo proti Lakersom že trdno v rokah, a je sledila obupna tretja četrtina, v kateri so prejeli 31 točk, sami pa so jih zmogli le 13. Po trdem boju skozi zadnjih dvanajst minut srečanja so pokazali zrelosti, Luka Dončić (25 točk) je zadeval v ključnih trenutkih in Lakersi so znova sklonili glave (109:104).

Statistika Luke Dončića proti Los Angeles Lakersom
Statistika Luke Dončića proti Los Angeles Lakersom FOTO: Sofascore.com

Če so v nedeljo soigralci poskrbeli za njegovo predčasno darilo za 23. rojstni dan, je Luka Dončić praznovanje zaključil s sedmimi točkami in podajo v zadnjih šestih minutah tekme, kar je zapečatilo zmago proti Lakersom. Po potrebi je preigral tudi svojega otroškega vzornika LeBrona Jamesa (26 točk, 5 podaj, 12 skokov, ukradena žoga) in s korakom nazaj zadel mimo njega. "Ne vem, če lahko  igraš boljšo obrambo proti Luki, kot smo jo nocoj," je dejal domači trener Fank Vogel in pokazal na vseh pet zgrešenih metov Slovenca za tri točke. Toda ta jih je vseeno zbral 25, dodal 5 podaj, 8 skokov, ukradel eno žogo in dvakrat blokiral met tekmecev. Predvsem pa pognal na noge klop Dallasa, ko je tri in pol minute pred koncem prve četrtine visoko skočil in čez 208 centimetrov visokega Dwighta Howarda odbito žogo odločno zabil v obroč. "Najprej sem mislil, da je to Maxi. Sploh ne vem, kaj se je zgodilo," se je po srečanju smejal Dorian Finney-Smith (16 točk, 2 podaji, 9 skokov, ukradena žoga, blokada). "Bolj atletski je, kot se zdi," je priznal Spencer Dinwiddie (14 točk, 9 podaj, skok, blokada), nato pa dodal: "Mislim, da je bil predvsem jezen." Napad pred tem je Dončić namreč trdno priletel na hrbet, ko pa je sodnikova piščalka ostala nema, se je le počasi pobral na noge in vidno nejevoljen stekel na polovico Dallasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Oh, ja, verjetno, z glavo sem zadel (v strop)," se je smejal po srečanju, ko so ga vprašali, ali je bil to njegov doslej najvišji skok. Ko so mu namignili, da je pri tem morda odrinil Howarda, je s širokim nasmehom odvrnil: "Sedaj ne bomo govorili o tem, pustite mi, da uživam v trenutku." Po njegovih besedah je sedaj zelo poskočen: "Predvsem se med tekmo manj utrudim, a tudi skočim lahko, kot ste videli nocoj." Šaljiv dvogovor je nadaljeval z opazko, da doma ves čas vadi zabijanja, pri čemer ima obroč nastavljen višje, kot je v predpisano. Srečanje ni bilo tako sproščeno, v tretji četrtini je moštvu na videz dobljena tekma skoraj spolzela iz rok. "Pred drugim polčasom smo jih opozorili, da bodo napadli, da bo napadel LeBron," je trener Jason Kidd vedel, da je morda najboljši igralec vseh časov trd oreh, ki se ne preda zlahka. Tri trojke Jamesa so bile podlaga za preobrat, a niso izgubili zbranosti, pač pa še naprej igrali, v zadnji četrtini pa ponovili nastop proti Golden Statu. "Treba jih je pohvaliti, saj jih ne grabi panika," je bil Kidd zadovoljen z igro moštva. To po njegovih besedah raste skozi sezono: "Sedaj smo dovolj zreli, da nas ne vrže iz tira, ko zapravimo takšno prednost." 

Luka Dončić je bil nerešljiva uganka za zvezdniške Jezernike, ki jim končnica vse bolj polzi iz rok.
Luka Dončić je bil nerešljiva uganka za zvezdniške Jezernike, ki jim končnica vse bolj polzi iz rok. FOTO: AP

Tudi Dončić je dejal, da so strnili vrste, se držali načrta igre in tekmo uspešno pripeljali konca. Svojo miselnost je opisal: "Skušam zaključiti tekmo, metati čim bolje. Nekateri meti sicer niso bili najboljši. Naša obramba je bila izvrstna, vse to pa prinaša zmage." Slovenec vztrajno ponavlja,kako je igra pod lastnim obročem pomembna za uspehe. "Obramba prinaša naslove. Če si napadalno moštvo in imaš slab dan, nimaš možnosti za zmago. Če pa igraš dobro obrambo, imaš vedno možnost." Za njim je mesec odlične košarke, pri čemer se otepa vprašanj, ali je bil februar vrhunec njegove dosedanje kariere. "Ne vem, mogoče, ampak to morate presoditi drugi," je dejal takoj po srečanju. Na treningu pred njim pa priznal, da je morda res vsaj v NBA, pri čemer ni vedel, kaj je vzrok za to. "Samo uživam v košarki. Včasih igraš slabše, včasih bolje. Teh deset, petnajst tekem je pač bilo boljših."

Bolje gre tudi Dinwiddieju, prihod v Dallas je opazno poživil njegovo igro. "Še vedno se učim (načina igre Mavericksov)," ta je po njegovih besedah kot dan in noč v primerjavi z Washingtonom. "Imamo veliko nevarnih strelcev, kar pomeni, da je v obrambi vedno precej lukenj in lahko počnem, kar rad počnem." Hkrati pa optimistično gleda na konec sezone. "Smo v zgornjem delu zahoda, zagotovo bomo v končnici, tam pa se lahko zgodi marsikaj."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić izgubil proti nesojenemu delodajalcu

Toronto je še enkrat ugnal Brooklyn Nets z Ljubljančanom Goranom Dragićem. Tesno tekmo, ki se je končala s 109:108, je odločil Gary Trent Jr., ki je v zadnjih 30 sekundah izvajal šest prostih metov in vseh šest zadel.

Trent Jr. je bil s 24 točkami tudi najbolj učinkovit pri zmagovalcih, za drugo zaporedno zmago z istim tekmecem pa je Scottie Barnes dodal 18 točk in 10 skokov. Pri Brooklynu je 19 točk dosegel James Johnson, eno manj Seth Curry, Dragić pa 10. Brooklyn je v vzhodni konferenci na osmem mestu.

Po prostem večeru bo Brooklyn gostil vodilno ekipo vzhoda Miami, Dallas pa čaka obračun z Golden State Warriorsi. Že danes bo Denver Vlatka Čanćarja pomeril moči z Oklahoma City Thunder.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure Strle
02. 03. 2022 11.42
Hahaha Čanrćar
tmj
02. 03. 2022 10.37
-3
super luka, bravo..mi lahko kdo pove kdo je temnopolti košarkar ki sedi na dallasovi klopi in je oblečen v jeans in belo majco...kej tazga pa ne..tazga da imam v ekipi mu prekinem pogodbo..isti ku ta jugo mularija 100krat se pozdravjo, gležnje zunaj itd ..pfuuuuj
Melonija
02. 03. 2022 12.54
tmj
02. 03. 2022 10.26
super lika..bravo..me pa zanima kdo je un niger v jeansu in beli majci na dallasovi klopi k s skus neki vstaja, maha, prov nadležen ku muha res...
Maxx365
02. 03. 2022 09.52
+1
Luka odlično, ampak igralec tekme zagotovo Brunson. Na vsaki tekmi je zagotovo sposoben zadeti 30+ točk, če bi seveda imel več žogo v svojih rokah. Zagotovo ob Luki najbolj ključen igralec Dallasa. Velika dodana vrednost Dinwiddie, ki se je dobro vklopil v ekipo. Potrebujejo le še enega vrhunskega centra, pa bodo top ekipa, sposobna stresti vsakega.
športnik66
02. 03. 2022 08.55
+4
Bravo Luka! Vsaka zmaga proti velikemu LaBronu šteje dvojno... :)
Tadi 1973
02. 03. 2022 08.09
+7
Poglejte si posnetek in boste videli, da je Luka gospod z Veliko začetnico.
titomeni
02. 03. 2022 08.16
+2
Ne glej samo highlightse.. Danes je Luka igral slabo za njegov nivo. Pa to niti ni pomembno. Vazno da je zmaga
marina1004
02. 03. 2022 08.19
-5
bob75
02. 03. 2022 08.49
+4
lepo si povedal, za njegov nivo. Ne more vsakič odigrat vrhunsko. Je samo človek, itak je pa zmaga ekipe najbolj važna.
malanar
02. 03. 2022 09.02
+1
Luka je vrhunski igalec z velikimi možgani,se ve...