Košarka

Dončić: Če želimo premagati Grčijo, moramo odigrati perfektno tekmo

Pirej, 04. 07. 2024 19.21 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska košarkarska izbrana vrsta je na drugi kvalifikacijski tekmi za uvrstitev na olimpijske igre v Parizu z odlično igro premagala reprezentanco Nove Zelandije (104:78) in na koncu v predtekmovalni skupini zasedla drugo mesto. Izbrance selektorja Aleksandra Sekulića v sobotnem polfinalu čaka obračun z gostiteljico turnirja Grčijo. Prvi slovenski zvezdnik Luka Dončić verjame, da se lahko evropski prvaki iz leta 2017 enakovredno kosajo z Giannisom Antetokounmpom in druščino.

Izjemni Luka Dončić se je ustavil pri trojnem dvojčku: 36 točk, 11 skokov in 10 podaj je bilo več kot dovolj za naziv najboljšega posameznika obračuna proti Novi Zelandiji, ki ni uspela nadgraditi zmage nad Hrvaško dan prej. 

Slovenija je na krilih svojega prvega zvezdnika že v uvodnih minutah prve četrtine zagospodarila na parketu dvorane Miru in prijateljstva in na hitro ušla na želeno dvomestno prednost. Večkrat so varovanci selektorja Aleksandra Sekulića povedli tudi za dvajset ali več točk, toda žilavi Novozelandci se nikakor niso želeli predati. Zadnji napad bi lahko slovenski reprezentanci prinesel zmago s celo 29 točkami razlike, kar bi zadostovalo za zmago v predtekmovalni skupini in posledično polfinalni spopad z Dominikansko republiko.

Luka Dončić verjame, da se Slovenija lahko enakovredna kosa z gostiteljico kvalifikacijskega turnirja Grčijo.
Luka Dončić verjame, da se Slovenija lahko enakovredna kosa z gostiteljico kvalifikacijskega turnirja Grčijo. FOTO: Fiba

"Pred tekmo nisem pretirano razmišljal o potrebni razliki za napredovanje. Zavedali smo se, da smo si s katastrofalno igro proti Hrvaški močno otežili položaj. Odkrito smo se pogovorili, si natočili čistega vina in v srečanje z Novo Zelandijo vstopili s čistimi glavami. Tokrat smo odigrali povsem drugače, tako kot znamo, in prišli do zaslužene zmage," so bile uvodne misli nesporno najboljšega posameznika dvoboja Luke Dončića, ki je v nadaljevanju druženja s predstavniki sedme sile izpostavil drugačen pristop in energijo, ki sta bili ključna dejavnika na poti do nujne zmage.

"To je bila povsem drugačna tekma. K tekmi smo pristopili z drugačno energijo, želja in motiv sta bila na najvišji možni ravni, kar se je nenazadnje pokazalo tudi na rezultatu v prvi četrtini. V drugi četrtini smo nato malce popustili, pa potem spet v drugem polčasu prestavili v višjo prestavo. Škoda za tista zadnja dva meta, ampak dobro, najpomembneje je, da smo napredovali v polfinale."

Luka Dončić je ob zmagi nad Novo Zelandijo vknjižil trojni dvojček (36 točk, 11 skokov in 10 podaj).
Luka Dončić je ob zmagi nad Novo Zelandijo vknjižil trojni dvojček (36 točk, 11 skokov in 10 podaj). FOTO: Fiba

Dončić je v pravem trenutku prevzel odgovornost nase in kot pravi vodja popeljal svojo reprezentanco v polfinale kvalifikacijskega turnirja v Pireju. "Kot vodja ekipe sem moral stopiti v ospredje. Zelo dobro smo zastavili stvari in jih speljali po najboljših močeh. Sprva mi je bilo pomembno, da zmagamo z desetimi točkami razlike, potem pa, ko se je pokazala možnost za zmago z 29 točkami razlike, da bi posledično osvojili 1. mesto v skupini, smo jasno krenili na vse ali nič. Nič ne de, v vsakem primeru bi za uvrstitev na olimpijske igre morali premagati Grčijo."

O naslednjem tekmecu prva violina Dallas Mavericksov govori z izbranimi besedami. "Grčija? Odlična ekipa z vrhunskimi posamezniki. Vemo, kdo je Giannis Antetokounmpo. Ampak Grčija ni samo Giannis, gre za mešanico mlajših in izkušenejših košarkarjev, tako da nas čaka izredno zahtevna naloga. Če jih bomo želeli premagati, bomo morali odigrati perfektno tekmo," je zaključil Dončić.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanay
04. 07. 2024 21.56
+2
Realno gledano, bomo potrebovali čudežno tekmo, ne samo prefektno. Glede na to, da Grki igrajo na domačem terenu, da imajo višino in kljub temu tudi zavidljivo gibljivost, bomo dejansko potrebovali mali čudež. So pa naši fantje na današnji tekmi le dokazali, da nikakor niso pozabili igrati košarko. Bo pa na tekmi z Grki potrebno pokazati še precej več, kot danes, toda menim, da s pravim pristopom na celi tekmi lahko iztržimo ugoden rezultat.
yanay
04. 07. 2024 21.58
+2
Fantje, samo dobro se naspite in spočijte, proslavlja se na koncu!!
Amor Fati
05. 07. 2024 08.13
-2
Brez skrbi, saj vas bo Luka rešil s svojim soliranjem.
yanay
05. 07. 2024 11.55
VirtualX
04. 07. 2024 21.48
+3
"V vsakem primeru" pomeni podcenjevanje Hrvatov...
old skul
04. 07. 2024 21.42
+2
Grke, v finalu pa maščevanje hrvatom.
kladivo
04. 07. 2024 21.35
+1
Bravo !!! Premagati itak morajo vse samo prvi gre naprej pač prvo Grke pa v finalu Hrvate ni glih neke racunice v tem upam da je bila res prva tekma kiks in ga zdaj ne bo gremo naši !!! Mi Slovenci
mojcd
04. 07. 2024 21.35
+1
Sam doncic doncic doncic...Nebo je dal 20 pik! Bravo, medtem ko Dragič 0! Še dimc je dal 6....
titomeni
05. 07. 2024 08.20
Od teh 20 sta mu vse podala doncic in prepelic
Skinwalker
04. 07. 2024 21.31