Košarka

Dallas je v Detroitu s petdeseto zmago sezone dosegel nov mejnik

Detroit, 07. 04. 2022 06.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
2

Mavericksi so prvič v dobi Luke Dončića tako uspešni; nazadnje jim je to uspelo leta 2015. Detroit se ni predal zlahka, toda odličen drugi polčas je odpihnil dvome o zmagovalcu (131:113). Takt je dajal dvojec Dončić (26 točk) in Jalen Brunson (24 točk), dve tekmi pred koncem rednega dela pa potrebuje Dallas še eno zmago, da si zagotovi četrto mesto in prednost domačega igrišča v prvem krogu končnice.

Luka Dončić
Luka Dončić FOTO: AP

Moštvo, ki je v letošnje leto vstopilo s 17 zmagami in 18 porazi, na začetku sezone ni dajalo vtisa, da lahko seže tako visoko. A uresničile so se napovedi trenerja Jasona Kidda, da bo šele po božiču ali kasneje jasno, kakšna je nova podoba Mavericksov. Še vedno so nagnjeni k temu, da nepričakovano izgubijo proti tekmecem, ki so na papirju šibkejši, toda mladi Pistonsi tokrat niso imeli možnosti. "V vseh četrtinah smo dosegli več kot 30 točk. Bili smo zbrani, to ni bila tekma v Washingtonu, nismo padli v to past. Dobro smo igrali na obeh straneh igrišča, lahko bi bili boljši v obrambi. Ampak serijo gostovanj smo končali z zmago, s tremi zmagami in enim porazom, kar dokazuje značaj te ekipe," je povzel sinočnje dogajanje na igrišču in zadnja štiri srečanja. Luka Dončić je na svoji prvi redni tekmi v dvorani Little Caesars Arena ujel dve žogi premalo, da bi dosegel enajsti trojni dvojček sezone (zbral je 26 točk, 14 podaj in osem skokov). Ko si je ob prihodu pred medije še mencal vodo iz ušesa, je ob zahvali, da je hitro prišel iz garderobe, z nagajivim nasmeškom vprašal: "Sem bil prej kot običajno?" Dejali so mu, da se med novinarji širijo strašljive zgodbe o muhah nekaterih superzvezdnikov, a je le zamrmral: "Nisem superzvezdnik."

Luka Dončić vs Detroit
Luka Dončić vs Detroit FOTO: Sofascore.com

A pri 23 letih je že zgled ne dosti mlajšim od sebe. "Bilo je fino," je mladi zvezdnik Detroita Cade Cunningham (25 točk, devet podaj, sedem skokov), resen kandidat za naslov novinca leta, opisal merjenje moči s Slovencem. "Pogosto slišim, da primerjajo najino igro morda samo zaradi tega, ker si oba vzameva čas. Nihče od naju ne skuša prehiteti tekmecev. Toda sedaj sem prvič igral proti njemu. On je naredil svoje reči, jaz svoje. Navdušen sem, da bom še naprej igral proti njemu, da naše moštvo raste. Morda jih bomo naslednjič premagali," se je zazrl v prihodnost. Tudi domači trener Dwane Casey je poudaril pomen Dončića za igro Dallasa. "Vse se začne pri njem. Ima pregled nad igriščem, sam je grožnja, če narediš napako, jo takoj prepozna in te razstavi na kose. To je vrsta napada, kakršno bi radi igrali tudi sami, in nocojšnja tekma je bila za nas krasen prikaz." Lep prikaz je bila tudi rokohitrska Slovenčeva podaja čez ramo v zadnji četrtini. "Ima dar, da prodre proti obroču, nato pa v čisto zadnjem hipu poda za hrbtom ali čez glavo. To je izjemno, ker potrebuje sodelovanje soigralcev, saj ne smejo zapustiti položaja v kotu igrišča. To dokazuje rast in raven zaupanja med Lukom in soigralci, saj ve, da bo nekdo pričakal podajo," je Kidd opisal spretnosti in harmonijo moštva, 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novi trener Dallasa je sezono začel s precej dvomi, ali bo po letih dominantnega Ricka Carlisla dorasel tej vlogi, a je dokazal, da je dozorel v zelo dobrega stratega, ki ima velik vpliv na celotno moštvo. Njegov miren odnos dobro vpliva na včasih vzkipljivega Slovenca. "Zna me umiriti, z mano govori o teh stvareh: 'Samo miren ostani. Veš, da ti stojim ob strani.' Veliko mi pomaga v takšnih trenutkih." Seveda pripomore tudi nova taktika, da si ob zanj spornih trenutkih v glavi prepeva pesmi. Še vedno ne razkriva naslovov; vprašanju se izogne z besedami "Slovenske in srbske". Tudi proti Pistonsom je bilo nekaj sodniških odločitev, ki mu niso bile pogodu. Ko so ga vprašali o dosojenem prekršku zaradi blokade tekmeca, je ponosno dvignil dva prsta in s širokim nasmehom poudaril: "Dve blokadi! Po mojem so mi sodili prekršek, ker niso pričakovali, da lahko koga blokiram." Nato se je zresnil in dejal: "Moja obramba se je letos precej izboljšala, moštvo pa je naredilo še večji korak naprej."

Dobra obramba je bila odskočna deska, ko se je pridružil še vse boljši napad, pa je prišla sezona petdesetih zmag. "Dosežek je vreden občudovanja, začeli smo počasi, a na koncu je 82 ... ali 83? Ja, 82 tekem. Sezona je dolga, z vzponi in padci, ponosen sem na to, kako smo jo odigrali, in upam, da jo bomo končali z 52 (zmagami)," je zadovoljen Slovenec. Tudi Kidd je poudaril, da gre za dosežek, ki ga v garderobi ne jemljejo zlahka. "Resnično verjamemo, da smo moštvo, v napadu igramo skupaj, v obrambi pomagamo drug drugemu. Razumemo, da je Luka pomemben del te celote, ampak fantje zelo dobro opravljajo svoje vloge. Na petdesetih tekmah ne more zmagati samo eden, potrebno je moštvo. Fantje zaupajo drug drugemu, od vsakega pričakujejo odgovornost, predvsem pa se zabavajo. In to je vse, kar je potrebno." Pred začetkom končnice je zelo samozavesten: "Smo moštvo, ki hoče tekmovati. Naj zmagamo ali izgubimo, dali bomo vse od sebe. Če bomo zdravi, verjamem, da se lahko merimo s komer koli. A pred nami sta še dve tekmi, zato se še ne ubadamo s končnico. Všeč mi je, kako igramo, najpomembnejše pa je, da ostanemo zdravi."

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zrcalo
07. 04. 2022 10.11
+4
Luka Dončič, eden in edini!!!! Mojster nad mojstri!
mikica247
07. 04. 2022 08.25
+10