Košarka

Podaljšek, napeta končnica in tretji zaporedni poraz Olimpije

Ljubljana, 11. 10. 2023 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
7

Cedevita Olimpija se je po dveh zaporednih hudih porazih v evropskem pokalu soočila z Joventutom. Ljubljančani so po prvem polčasu vodili 43:32. Na koncu rednega dela je izid bil 76:76 in gledalci v Stožicah so spremljali podaljške. Gostje so s košem 0,3 sekunde pred koncem podaljška slavili 88:87 in Olimpiji zadali tretji zaporedni poraz.

Cedeviti Olimpiji v letošnji sezoni še ni uspela odmevna zmaga. Tesni domači zmagi proti Megi v prvem krogu ABA lige sta sledila izjemno visoka poraza proti Hapoelu v Tel Avivu in Crveni zvezdi v Beogradu. Povratek v domačo dvorano po slabih dveh tednih bi Ljubljančanom moral dobro deti, a zelo nizko število navijačev na tribunah ni obetalo bučne podpore.

Jaka Blažič, Cedevita Olimpija
Jaka Blažič, Cedevita Olimpija FOTO: Luka Kotnik

Pred tekmo proti favoriziranem nasprotniku je bilo jasno, da nova katastrofalna predstava v pisarnah vodilnih Ljubljanskega moštva ne bo dobro sprejeta. A začetek z dvema izgubljenima žogama Ljubljančanov v napadu in Joventutovo prednostjo 7:0 ni vlival samozavesti. Nato je na sceno stopil kapetan domačih Jaka Blažič, ki je najprej izsilil dodatno osebno napako, nato pa še ukradel žogo nasprotniku.

Blažiču so se nato počasi pridružili tudi soigralci, ki so sprva delovali izjemno sramežljivo. Španci so svoje mete bolj pogosto grešili in sledilo je obdobje bolj izenačene, če ne ravno najbolj kakovostne košarke. Pri Olimpiji se je poznala neuigranost košarkarjev, ki ne igrajo dolgo skupaj in Blažič je bil tisti, ki je celotno prvo četrtino vodil akcije Ljubljančanov.

Tekmo si je med občinstvom ob parketu ogledal tudi nekdanji član Olimpije in Joventuta Klemen Pepelič, ki po odhodu iz Valencie še vedno išče nov klub.
Tekmo si je med občinstvom ob parketu ogledal tudi nekdanji član Olimpije in Joventuta Klemen Pepelič, ki po odhodu iz Valencie še vedno išče nov klub. FOTO: Luka Kotnik

Prihod visokega in močnega centra Chinanuja Onuakuja v igro pri Joventutu je na tem položaju bolj siromašnim domačinom povzročil nekaj težav, kljub temu pa se je prva četrtina zaključila z prednostjo dveh točk gostov in še živim upanjem domačih za prvo evropsko zmago v tej sezoni. Drugo četrtino je s trojko in prvo prednostjo Olimpije odprl Luka Ščuka. Odmor med četrtinama je trener Ljubljančanov Simone Pianigiani dobro izkoristil in prvi dve minuti igre v drugi četrtine je zaznamovala veliko bolj uigrana igra v napadu in obrambi. Pomembno vlogo pri tej spremembi je odigral prav Ščuka, ki pa je po blokiranju meta nasprotnika nerodno pristal in si poškodoval gleženj po treh minutah igre v drugi četrtini.

Njegov odhod na klop ni ustavil dobre serije Olimpije, ki je po 15 minutah igre in trojki Blažiča vodila 30:22. Minuto pozneje pa je Justin Cobbs z uspešnim prodorom svoje moštvo popeljal do prednosti desetih točk (32:22). Cobbs se je ogrel in sledila sta še dva njegova uspešna meta za ohranjanje prednosti. Prvi polčas se je zaključil z vodstvom Olimpije 43:32. Ob polčasu sta najboljša strelca bila Cobbs (14) in Blažič (12).

V drugem polčasu so Španci odgovorili in se hitro približali na štiri točke zaostanka. Tretja četrtina je bila bolj podobna prvi, saj je znova bila bolj izenačena s številnimi napakami na obeh straneh. Ljubljančani so v zadnjo četrtino vstopili s prednostjo dveh točk (53:51).

Zadnjih deset minut so bolje začeli gostje, ki so po seriji 6:0 povedli 57:53. Gostje iz Španije so v nadaljevanju Ljubljančane držali na varni razdalji med štirimi in sedmimi točkami prednosti. A dobro minuto pred koncem je Olimpija znova izenačila. Sledila je napeta končnica. 50 sekund red koncem je Cobbs z uspešnim prostim metom izid znižal na 74:73, na drugi strani je Ante Tomić znova povišal prednost gostov na 76:73. 20 sekund pred koncem so domači imeli napad in 14 sekund za izenačenje. Na sceno je z odlično individualno potezo in trojko stopil kapetan Jaka Blažič, ki je 15 sekund pred koncem napovedal podaljšek, ki so ga domači gledalci na koncu tudi videli.

Cedevita Olimpija - Joventut
Cedevita Olimpija - Joventut FOTO: Sofascore.com

Tudi v dodatku je tekma bila izjemno izenačena, obe moštvi pa bolj učinkoviti v napadu. Sodniki so dovolili bolj grobo igro v obrambi, predvsem nad Cobbsom, ki pa ni obupaval in je 57 sekund pred koncem po prodoru izsilil osebno napako in po enem zadetem prostem metu postavil izid 86:85. Gostje so v naslednjem napadu zgrešili met, a enako je na drugi strani storil Sean Armand, ki je 10 sekund pred koncem storil prekršek. Pau Ribas je zgrešil oba meta,a Karlo Matković je v borbi pod košem znova storil osebno napako. Tomić je znova zgrešil  oba meta, Cobbs pa je na drugi strani dve sekundi pred koncem Olimpijo popeljal v minimalno vodstvo 87:86. Prej malo bolj tiho domače občinstvo je skočilo na noge in se veselilo, ostal je le še met gostov. Odgovornost je prevzel Andres Feliz, ki je z metom tik pred sireno utišal domače igralce in navijače. Na semaforju je kazalo zgolj še 0,3 sekunde, kar seveda ni bilo dovolj za uspešen met.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Ljubljančanih sta bila odlična Justin Cobbs, ki je ob zgolj enem zgrešenem metu iz igre (za dve točki 10:11, trojke 2:2) dosegel 28 točk in imel statistični indeks 36, ter Jaka Blažič, ki je zbral 24 točk ob metu iz igre 7:13 ter sedem skokov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dany75
11. 10. 2023 21.32
+5
Napovedovalec v dvorani pa se 1 sec pred konce dere po microfonu; vse diši po zmagi 🤣😩🤦 in seveda ga fašejo in tekmo izgubijo...kaksni nesposobneži....jao..stojijo in gledajo kaj bo nasprotnik naredil v tej zadnji sekundi.
Cupko
11. 10. 2023 21.28
+2
Tokrat so se vsaj borili in z nekaj sreče bi lahko tudi zmagali, je pa res Armand katastrofa
SAKOSAKO
11. 10. 2023 21.24
+3
Za tak denar, ko plačajo vse tujce je to ena velika sramota!!! Kje je slovenski podmladek oziroma igralci?????
Projekt 2026
11. 10. 2023 21.22
+0
Jaka zakaaaj si ga pustil mimo?
športnik66
11. 10. 2023 20.48
+5
Američane naj domov pošljejo in namesto njih angažirajo Prepelića, oba Dragića, Dimca,...da bomo slovenske fante gledali v Stožicah.
JOSEPH HAYDN
11. 10. 2023 19.52
+8
Žalost od tekme z obeh strani
Projekt 2026
11. 10. 2023 19.31
-6
Dobro igrajo.