Košarka

Boj 'kralja' Vilfana s podporo 'zmaja' Dragića v imenu 'uličarjev' buri duhove

Ljubljana, 09. 07. 2024 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V slovenski košarki se je po tem, ko Luka Dončić in njegovi reprezentančni soigralci niso uspeli premagati Giannisa Antetokounmpa in Grčije za uvrstitev na olimpijske igre, vnel hud boj. Na eni strani je za zdaj Košarkarska zveza Slovenije, na čelu s predsednikom Matejem Erjavcem, na drugi pa Peter Vilfan in Goran Dragić. Vmes se se je znašel selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić.

Najlažje bo, da se zadeve lotimo kronološko. Pred manj kot enim mesecem je celotna Slovenija stiskala pesti za Luko Dončića in njegov Dallas v finalu lige NBA. Nato so vsi stiskali pesti, da bo Dončić, kljub številnim poškodbam, zaigral na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Pireju. Prva želja se ni uresničila, druga pa se presenetljivo je. Sledil je zgolj teden priprav skupaj z enim največjih košarkarskih zvezdnikov na svetu in v resnici popolnoma pričakovan poraz proti domačinom Grkom, na čelu s popolnoma spočitim dvakratnim MVP-jem lige NBA Giannisom Antetokounmpom.

Jasno je bilo, da javnost sedem let po največjem uspehu v zgodovini slovenske košarke in naslovu evropskega prvaka "neuspeha" ne bo zlahka sprejela. Hitro so se pojavile zahteve po odstopu selektorja Aleksandra Sekulića, med najglasnejšimi kritiki pa je bil legenda slovenske košarke Peter Vilfan

Luka Dončić in Aleksander Sekulić
Luka Dončić in Aleksander Sekulić FOTO: AP

"Moram biti iskren, da sem že po porazu s Poljsko na evropskem prvenstvu pred dvema letoma pričakoval, da bo selektor Sekulić vsaj ponudil svoj odstop, ki ga zveza sicer najbrž ne bi sprejela. Po današnjem debaklu v Pireju pa pričakujem, da bo selektor odstopil nepreklicno. Če tega ne bo naredil sam, je vse v rokah košarkarske zveze. Vendar osebno dvomim, da lahko s trenutno ekipo, v tej sestavi, in s tem strokovnim štabom Slovenija uspešno nadaljuje košarkarsko reprezentančno zgodbo," je po porazu proti Grčiji za Šport TV dejal Vilfan.

"Najlažje je kritizirati, nekdo pa mora tudi pokazati rešitve. Naloga košarkarske zveze je, da najde primerne rešitve. Je pa zagotovo potrebna menjava generacije, mislim, da smo s to vrhunec dosegli leta 2017, nadaljevali smo v naslednjih štirih letih. Dejstvo je, da moramo zamenjati generacijo, včasih je to boleč proces, nismo pa prva reprezentanca, ki se sooča s temi težavami. Nimamo na voljo neomejenega števila igralcev in zato lahko vrnem vprašanje. Kateri igralci pa zdaj igrajo Evroligo in NBA, razen Dončića in Čančarja? Tu smo pripeljali še Josha Neba, ostalo pa so igralci, ki igrajo v slovenskih klubih. Slovenski klubi sploh ne igrajo v mednarodnih tekmovanjih, razen Olimpije. Jaz vidim globlji problem, ne samo to, da je treba zamenjati selektorja. Če je tu nezaupanje, se bom umaknil. A ne gre za to, ampak moramo najti skupno rešitev. Tisto, kar je najbolj pomembno, je to, da bo slovenska reprezentanca znova našla igralce, ki nam bodo lahko pomagali biti pri samem vrhu. Mislim, da smo precej razvajeni s tem, da smo imeli precej vrhunske igralce. Morate vedeti, da so za reprezentanco igrali igralci, ki so osvajali NBA-prstane in Evrolige, zdaj pa ne morem prešteti na prste ene roke igralce, ki igrajo v ligi NBA ali Evroligi. To je kruta resničnost. Seveda pa je nato najlažje kritizirati trenerja," se je po porazu v Pireju branil selektor Sekulić.

Sledil je odgovor predsednika košarkarske zveze Mateja Erjavca preko STA. "Vem, da imamo v Sloveniji veliko uličnih selektorjev, a ulica ni nikoli vodila politike KZS in je tudi v prihodnje ne bo," je dejal predsednik KZS.

V ponedeljek 20 minut pred polnočjo mu je na svojem Facebookovem profilu odločno odgovoril Vilfan:"Ulica je čudna stvar! Sam sem velik del otroštva (ko nisem bil na igrišču) preživel na ulici! In ta me je naučila marsičesa! Tudi stvari, ki mi jih šola ni mogla dati! Samostojnost, borba za "preživetje", logično razmišljanje in vztrajnost pri zagovarjanju pravice do svojega mnenja so samo nekatere od njih! Ulice nima nihče pravice podcenjevati, se iz nje norčevati ali je dajati v nič! Ne glede na osebni status ali položaj! In ne pozabimo, da je ulica vrgla tako francoskega kralja kot ruskega carja! In če sem zaradi svojega mnenja (ki ga javno povem) uličar, sem na to iskreno ponosen! Enkrat ulica, vedno ulica! Enkrat uličar, vedno uličar!" 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegov zapis je na svojem Instagramovem profilu kmalu zatem delil tudi "zlati kapetan" Goran Dragić, ki je sliko pospremil z zapisom: "Kralj Vilfan." Jasno je, na čigavi strani spora je starejši od bratov Dragić, ki očitno meni, da bi njegov nekdanji selektor moral v kratkem zapustiti svoje trenutno delovno mesto. 

Odziv Gorana Dragića na zapis Petra Vilfana
Odziv Gorana Dragića na zapis Petra Vilfana FOTO: Instagram - Goran Dragić

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
10. 07. 2024 16.37
+2
dejansko proti Grkom nismo imeli šans so boljša ekipa,proti Hrvatom bi se dalo nekako drugače igrati in ne pustiti da so nas "kdor maže zmaže" in tukaj je vloga selektorja da vodi ekipo.
Čkalja
10. 07. 2024 11.23
+0
Ne komentiram rad takole polneosebno pa vendar me je tema premamila. Če želimo imeti dobro ekipo, ki bo vedno dosegala dobre rezultate morajo vsi narediti nekaj na tem področju. Zveza je tu, da omogoči pogoje za delo trenerju in igralcem. Trenerski štab je tu, da ekipo uglasi v tim, ki bo s srcem igral košarko in naredil vse za dober rezultat ( ni samo zmaga dober rezultat, šteje tudi borbenost kolektivna igra, želja po zmagi .......). Trenutna ekipa ne igra nič od tega in vsi igralci imajo ideje kako bi igrali. Če kdo misli , da je igra to, da matraš žogo 10-15 sekund in potem šut z NBA trojke se moti. Na tej poziciji je vedno možnost metati neoviran vendar je odstotek zadetih bistveno slabši kot pa iz bližine rakete. Dokler ne bomo imeli trenerja, ki bo fante prepričal, da je on glavni in da bo on odločil kako in kdo bo igral ne pa igralci ne bo bolje. Lahko menjamo generacijo gor in dol pa brez tega ne bo nič bolje. Se sprašujem zakaj ni po uspehu na EU prvenstvo nobeno zveneče trenersko ime prevzelo ekipe. Mogoče je bil razlog v tem da so vedeli kakšna je ekipa in da ne bodo mogli uveljaviti svoje avtoritete. Mogoče je čas, da se odpovemo zvezdam ( tudi Udrih je bil igralec z NBA prstanom pa ga nismo potrebovali v ekipi ) in izberemo mlado ekipo z igralci, ki bodo igrali s srcem in se tudi podredili ekipini igri ne pa individualnim akcijam in strelskim vajam. Kdor se od obstoječih igralcev vidi v tej ekipi je seveda zaželen, drugače pa imamo falango mladih in željnih dokazovanja in ti so ekipa za naslednja leta.
FAUSTOS1
10. 07. 2024 10.47
+3
rjavec+ sekulič sta uničevalca slo košarke mislita da sta ona kralja in da nihče ne more do njiju a bo vendar prišel čas kot za vse diktatorje.
borjac
10. 07. 2024 10.13
+8
Ob zadnjih dogodkih v Košarki in Kolesarstvu zelo jasno vidimo, da se v ozadju, v klimatiziranih pisarnah, futrajo z davkoplačevalskim denarjem taki birokratski osebki, ki mislijo da so vsemogočni, ali pa mogoče tudi so, uspehi na igrišču in kolesarskih progah so omogočili, da so se taki priseski, razmnožili, sedaj pa ko je prišlo do krize so z vso svojo aroganco, neznanjem in ..... priplavali na vrh kot dr.... , in samo poglejte jih , nihče jim nič ne more, ali še bolje povedano, nihče nič noče narediti, kajti te pijavke, ki se gojijo na našem Slovenskem davkoplačevalskem denarju segajo do vrha, KAJ DELA OLIMPIJSKI KOMITE Z BOBINCEM NA ČELU, sedaj si ogledujejo luksuzne nastanitve zase in svoje podrepnike ter družine v Parizu, ne pustijo se motiti v svojem izobilju uživaštva, NOVINARJEM PA SAMO NEKAJ, VAŠA NALOGA JE SPRAŠEVATI NAJVIŠJE ORGANE OKS, PA ZOPET SPRAŠEVATI IN SPRAŠEVATI ........ BREZ VLJUDNOSTI, VLJUDNI SMO LAHKO DO POŠTENIH LJUDI NE PA DO TEH PARAZITOV, KI ZA POVRH VSEGA ŠE UNIČUJEJO NAŠ ŠPORT, kot bi Mlakar zapel "ja plačujemo pa mi."
barjan?ek1
10. 07. 2024 09.11
+5
Kje so polne Stožice ko smo premagovali Real, Barcelono itd ob 11.000 gledalcih. Zanima me kdo je kriv da smo postali 3. rauredna država po kvaliteti. Pa ne mi mabojat dani kadra. Smo v vrhu mladinske košarke v Evropi potem pa ti perspektivni mladci pridejo pod okrilje butca in butca in se izgubijo v povprečju, ker jim ta dva najbolj odgovorna člena KZS-ja ne nudijo nočesar. Še enega pokakanega turnirja ne znata organozirati. Zato morata nemudoma odstopiti.
melhijad1
10. 07. 2024 08.58
+7
sekulic spokaj nazaj v ussr
Voly
10. 07. 2024 08.49
+12
Bravo Vilfan in Dragić! Tako se govori. Sekulić ima glede tega, da nam zmanjkuje igralcev prav, to je res problem manjših držav, tudi, če so košarkarsko dobro razvite, to se dogaja tudi recimo Hrvatom, Litvancem, delno Grkom...preprosto ni velikega izbora...Vendar pa bi moral biti toliko pameten in samokritičen, da bi (že zdavnaj) ponudil odstop. Ker za poraz s Poljaki ni krivo to, da imamo premajhen izbor igralcev, temveč obupno slaba priprava na tekmeca in slabo vodenje tekme. Ne rečem, da bi z drugim trenerjem premagali recimo Nemčijo, Grčijo, Hrvaško...vendar, tudi na te tekmece smo se obupno slabo pripravili, vodenje tekme pa je bila katastrofa! A glavni krivec ni Sekulić, ta človek sliši na priimek Erjavec. Arogantnež brez občutka, človek, ki podcenjuje navijače in vse okoli sebe, človek, ki bi moral nemudoma spokati, ker nam uničuje tako žensko, kot moško košarko! Šarlatan brez primere!
FrankCostello
10. 07. 2024 08.35
+4
Sta Erjavec in Sekulić že bivša?
Kollerik
10. 07. 2024 08.23
+9
Gnili KZS....
Pa kaj
10. 07. 2024 08.22
+5
Zamenjajte glavnega krivca, cistilko prostorov na KZS...en mora leteti...
Hello it is me
10. 07. 2024 08.18
+6
A kdo sploh nadzoruje KZS? Tam je vse smešno namreč. Vse zamenjati pa bo!
Rudar
10. 07. 2024 08.15
+7
Tudi meni se zdi Sekulić slaba točka reprezentance.
barjan?ek1
10. 07. 2024 08.15
+6
Butec in butec košarka je pod vajinim vodstvom v Sloveniji nazadovala za najmanj 5 let tako na klubski kot reprezentančni strani. Zato prej se poberita bolje bo za vse. Ostalo pa prepustita ulici saj ta vsaj približno ve kako se pobrati.
ska1
10. 07. 2024 08.09
+3
dokler se bodo na tekme pripravljali v topu namesto v telovadnici, noben selektor ne bo uspešen. to je vsa zgodba.... zgodba z 'zahovičevimi' pripetljaji se je pač ponovila...
roten
10. 07. 2024 08.02
+4
Sekula ti si sramota
rcarlos
09. 07. 2024 21.56
+8
Daj Sekulič, kaj so ti obljubli, da se tak oklepaš trenerskega stolčka... Če prideš iz -5 na -15 in ti samo čakaš in gledaš in ti komaj pri -20 kapne, da bi lahko uzel timeout, takrat veš, da je s tabo res nekaj narobe... Čeprav se iz aviona vidi, da neke ideje nimaš, kot da se zanašaš na Lukata kaj bo on reko kak igrat, kaj bo on naredo... Ne gre to tak, grem stavit, da bi Kokoškov s to ekipo več naredo, vsaj tekme bi pomoje bile bolj tesne, ne pa gladki porazi, no razen proti novozelandcem, pa še to ne po naši zaslugi ampak ker so oni tak zanič metali iz igre... Žal komplet menjava vodstva s trenerjem je potrebna... Nesterovič, Vilfan in Dragič pa probat rešit kar se da
Model 007
09. 07. 2024 21.54
+4
Nisem šprtni strokovnjak, vem pa, da v primeru ko ekipa ne dosega rezultatov, menjajo trenerja...
girica
09. 07. 2024 21.48
+10
Erjavec in Sekulić sta kot mali in veliki pujs. Najbolje je, da odpujsata domov. Pipi in Melkijad sta carja ulice in ta dva pajaca jima sramoto delata.
DAEMONIUM
09. 07. 2024 21.48
+4
A ulica mu hodi gledati in navijati za reprezentanco? Pa menda niso v večini krsvatarji ali kako??? Obvezno najprej razrešiti Erjavca nato pa se Sekulica ker po takšnem debaklu bi povsod na svetu morala odstopiti, razen pri nas kjer se zagovarjajo na ulico. Ja kdaj pa potem mislijo odstopiti??? Taksne žalostne košarke sigurno več ne bom spremljal saj so celo pasje dirke bolj napete od slovenske košarke!!
Arguss
09. 07. 2024 21.37
+9
Vsi smo mi uličarji.Sekulič pa dno od trenerja, da o raznih Erjavcih ne govorim.