Košarka

Bo obračun s Joventutom (končno) prinesel upanje na boljše čase?

Ljubljana, 10. 10. 2023 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred košarkarji Cedevite Olimpije je nova zahtevna evropska preizkušnja. Po dveh katastrofalnih predstavah in visokih porazih proti telavivskemu Hapoelu in beograjski Crveni zvezdi je napočil čas za obračun drugega kroga Eurocupa, v katerem se bodo Ljubljančani v domačih Stožicah pomerili proti odlični zasedbi Joventuta iz Badalone. Je po prikazanem na začetku letošnje sezone sploh realno pričakovati presenečenje?

Morebitna zmaga nad favoriziranim tekmecem iz dežele evropskih in svetovnih prvakov bi gotovo pomenila velikansko presenečenje. Sploh glede na prikazano na začetku letošnje sezone, ko ljubitelji zeleno-oranžnih nimajo niti enega pravega razloga za optimizem in ki so kljub vnovičnim številnim spremembam v igralskem kadru pričakovali precej drugačno podobo njihovih ljubljencev na parketu.

Cedevita Olimpija je v tem trenutku "podhranjeno" moštvo v več pogledih. Popolna nemoč sredi prejšnjega tedna na uvodu v novo evropsko sezono in prava mala rezultatska katastrofa na gostovanju v Beogradu v ligi ABA sta že prižgali prve alarme v Stožicah. Zasedba, ki ima v svojih vrstah paleto tujih košarkarjev vprašljive kakovosti in Jako Blažiča v vlogi njenega kapetana, za zdaj deluje na zelo nizkih obratih.

Trener Cedevite Olimpije Simone Pianigiani v zadnjih dneh nima veliko razlogov za zadovoljstvo.
Trener Cedevite Olimpije Simone Pianigiani v zadnjih dneh nima veliko razlogov za zadovoljstvo. FOTO: KK Cedevita Olimpija -Tine Ružič

Da bo glavobol glavnega trenerja Simoneja Pianigianija še večji, jutri v največjo slovensko športno dvorano prihaja moštvo španskega Joventuta iz Badalone, ki je v uvodnem srečanju Eurocupa presenetljivo na domačem parketu moralo priznati premoč turškemu Bešiktašu."Po Hapoelu in Crveni zvezdi je pred nami tretja zahtevna tekma, upam pa, da bomo prikazali drugačen obraz, ker igramo na domačem parketu. Joventut ima veliko zelo dobrih igralcev z izkušnjami, tudi z igranjem v Evroligi. Številni igralci so že vrsto let del ekipe z istim trenerjem, zato vedo, kako igrati in nadzorovati potek igre, zagotovo pa bo Joventut zelo motiviran po tem, ko je na prvi domači tekmi doživel poraz proti Bešiktašu v zaključku srečanja. Pričakujem, da moji fantje ne izgubijo zaupanja vase," pred tekmo drugega kroga Eurocupa pravi strateg ljubljanskih košarkarjev, ki v primerjavi s predhodnima porazoma pričakuje določen napredek v igri svojih varovancev.

Kapetan ljubljanskih košarkarjev Jaka Blažič verjame v boljši jutri Cedevite Olimpije.
Kapetan ljubljanskih košarkarjev Jaka Blažič verjame v boljši jutri Cedevite Olimpije. FOTO: KK Cedevita Olimpija -Tine Ružič

"Moramo delati, obenem pa nas do konca oktobra čaka veliko število tekem. Naša naloga je, da treniramo in napredujemo, igramo in skušamo zabeležiti zmage oziroma pokazati napredek. Če izgubljamo, pa se ne smemo predati, kot se je to zgodilo proti ekipam, ki so v boljšem položaju kot mi. To moramo spremeniti, če želimo postati resna ekipa v najkrajšem možnem času. Še naprej moramo delati, da napredujemo, saj je naš glavni cilj, da napredujemo iz dneva v dan. Vsi skupaj se trudimo vsak dan in le na ta način bomo napredovali. Moramo biti mentalno čvrsti, ker naši tekmeci radi nadzorujejo tempo igre na igrišču. Če bomo k tekmi pristopili s pravim pristopom, lahko zabeležimo zmago," optimistično razmišlja Pianigiani.

Tudi kapetan Cedevite Olimpije si želi drugačne podobe moštva, ki si je pred začetkom letošnje sezone za največja cilja začrtalo vnovično uvrstitev v polfinale regionalne lige ABA in boj za končnico Eurocupa.
"Glede na to, da za nami ni lahek teden, nestrpno pričakujemo sredino tekmo. K sreči je sezona takšna, da si tekme sledijo na dva oziroma tri dneve, zato se veselimo prve domače tekme v BKT EuroCupu. Zavedamo se, da trenutno naše stanje ni optimalno, v dneh, ki jih imamo na voljo do obračuna z Joventutom, pa bomo napravili vse, da se čim bolje pripravimo na tekmo," pravi Blažič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
11. 10. 2023 08.20
Še sreča če bo manj kot 30 razlike
yanay
10. 10. 2023 17.52
+3
Zadnje čase gromno klubov, med njimi tudi Olimpija, dela veliko napako, ko vsako sezono nanovo sestavljajo ekipo. Še ne tako daleč nazaj, so vsi resni klubi ohranili vso hrbtenico ekipe in so dodali samo dva do tri nove igralce, ki so bili dodana vrednost in je ekipa z njimi samo pridobila. Mnogi so potrpežljivo gradili ekipo dve ali tri sezone in so potem želi rezultate. Pomembno je tudi, da se v ekipo vključi dva ali tri mlade perspektivne igralce. Še pomembneje pa je, da se jim da tudi konkretno priložnost. Današnji trenerji pa so najbrž pod pritiski lastnikov, ki želijo čimprejšnje rezultate. Zmago Sagadin je imel krasen koncept in dobro vizijo, kako klub dvigniti in ga potem obdržati na visokem nivoju. Zelo veliko poudarka je dal tudi na vzgojo mladih igralcev in kar nekaj je pod njegovim mecenstvom napravilo odlične kariere. Opazil sem tudi, da se z mladimi visolimi igralci ne dela s pravim pristopom. Nihče jih ne uči prave centerske tehnike, kajti če to tehniko dobro obvladaš, si nezaustavljiv. Dobro se spomnim Slavka Kotnika in kasneje Erazma Lorbka, kako sta z odlično tehniko mešala glave in noge obrambnim igralcem. Od mladih pa sem opazil Mirtiča iz Heliosa, ki se zelo dobro znajde pod košem in pobere kar nekaj žog. Me pa še nekaj moti. Skoraj nihče ne meče več s poldistance. Vsi se zaženejo na trojko, pa se ve, da je izkoristek metov tam precej manjši, sploh če nimaš pravega dneva. Z meti iz rakete ali okoli nje, pa je izkoristek metov lahko precej boljši.
ANDRO2004
10. 10. 2023 17.29
+2
Kvazi američani in italijan pač ne bodo prinesli nič dobrega v slovensko košarko.
Lima33
10. 10. 2023 16.21
+3
Jah treba se je tudi izprsit ga kakšnega dobrega igralca, ki bo zanimiv za navijače in sponzorje ne pa upat na čudež in ko pridejo taki porazi, ki niso presenečenje se oni kao čudijo... Ilievski naj se sprehodi do Kolezije in bo na igrišču nabral fix boljše igralce kot jih imajo sedaj...
Cupko
10. 10. 2023 16.03
+6
Da uspeš zadeti le okoli 50 točk na celotni tekmi je enostavno blamaža. Ti igralci ne bi smeli dobiti plač, ker ne izponjujejo delovnih obveznosti. V kolikor jim manjka treninga, naj delajo nadure v telovadnici
JOSEPH HAYDN
10. 10. 2023 15.53
+3
Studentski center jih šola, kako bodo premagal Juventut
nebanebo
10. 10. 2023 15.50
Zerbija ali s
wsharky
10. 10. 2023 15.49
+4
gladek poraz, samo španci morajo tekmo vzet malo bolj resno kot trening
Tufu
10. 10. 2023 15.48
+6
Cedevita Olimpija bo ostala brez gledalcev. Klub brez viziji, edina vizija je prodaja igralcev
ANDRO2004
10. 10. 2023 17.32
Koga pa lahko prodajo? Ni bedakov, ki bi koga kupil.
Anion6anion
10. 10. 2023 15.44
+5
Poraz z razliko manj kot 30 točk bo velik preobrat!