Košarka

Anketa lige NBA: Dončić drugi favorit za naziv MVP, Dallas tretji za naslov

Ljubljana, 09. 10. 2024 09.29 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Liga NBA je pred začetkom sezone izvedla tradicionalno anketo med generalnimi direktorji vseh 30 moštev. Skoraj enotni so, da bodo naslov prvaka ubranili Boston Celtics. Med favoriti za nagrado najkoristnejšega posameznika na prvo mesto postavljajo Shaia Gilgeous-Alexandra, ki mu sledi Luka Dončić. Zvezdnik Dallasa je prejel 30 odstotkov glasov.

Bo Boston po sedmih letih prvi, ki bo ubranil naslov lige NBA? Generalni direktorji temu pritrjujejo.
Bo Boston po sedmih letih prvi, ki bo ubranil naslov lige NBA? Generalni direktorji temu pritrjujejo. FOTO: AP

Na vprašanje, katera ekipa bo dobila finale lige NBA v letu 2025, je kar 83 odstotkov generalnih direktorjev odgovorilo, da bodo to Boston Celtics. Drugi favorit je Oklahoma City Thunder s 13 odstotki. En glas oziroma približno tri odstotke pa so prejeli Dallas Mavericks. Za primerjavo, pred začetkom lanske sezone sta Boston in Denver prejela vsak po tretjino glasov. 

Bolj so bila mnenja deljena, ko je bilo govora o kandidatih za naziv MVP. Vsaj en glas je prejelo osem košarkarjev, med njimi kar 40 odstotkov oziroma 12 glasov Shai Gilgeous-Alexander. Drugi je bil Luka Dončić, ki je prejel devet glasov, tretje mesto pa si s po dvema delijo Joel Embiid, Nikola Jokić in Jayson Tatum

Luka Dončić in Shai Gilgeous-Alexander sta prva kandidata za naziv MVP.
Luka Dončić in Shai Gilgeous-Alexander sta prva kandidata za naziv MVP. FOTO: AP

Večina bi upe položila na Wembanyamo 

Francoski čudežni deček je obenem prvi favorit za naziv najboljšega obrambnega igralca lige. 

Na vprašanje, če bi danes začeli novo franšizo in bi lahko izbrali kateregakoli košarkarja, je več kot tri četrtine vprašanih (77 %) odgovorilo z Victor Wembanyama. 10 odstotkov je pripadlo Gilgeous-Alexandru in Jokiću, le trije pa slovenskemu superzvezdniku v dresu Dallasa. 

Je pa Dončić košarkar, ki se mu po mnenju generalnih direktorjev nasprotni trenerji najbolj prilagajajo. Ljubljančan je v tem segmentu dobil tretjino glasov, drugi je bil zimzeleni Stephen Curry s 30 odstotki, tretji pa Jokić (23 %). 

Velika večina meni, da je Nikola Jokić trenutno najboljši center lige.
Velika večina meni, da je Nikola Jokić trenutno najboljši center lige. FOTO: AP

Dončić najboljši playmaker, Jokić najboljši center 

Dončić si primat lasti tudi pri vprašanju, kdo je najboljši organizator igre v ligi, in sicer je dobil 37 odstotkov glasov. Drugi je bil Gilgeous-Alexander, tretji pa Curry. Na položaju branilca je največ (33 %) glasov pripadlo Anthonyju Edwardsu. Med krilnimi košarkarji je slavil Tatum (47 %), na položaju krilnega centra je z veliko večino slavil Giannis Antetokounmpo (77 %), najboljši center pa je še bolj zanesljivo (87 %) srbski zvezdnik v dresu Denverja. 

Paul George se je po petih sezonah poslovil od mesta angelov.
Paul George se je po petih sezonah poslovil od mesta angelov. FOTO: AP

Bo George v Philadelphio vnesel zmagovalno miselnost? 

V anketi, ki jo liga NBA izvaja vse od leta od leta 2002, generalni direktorji odgovarjajo na natanko 50 vprašanj. Kar 60 odstotkov jih je mnenja, da bo imela med vsemi prestopi največ vpliva selitev Paula Georga iz Los Angeles Clippers v Philadelphia 76ers. Najbolj podcenjeno okrepitev pa je Oklahomin Alex Caruso (23 %), ki mu s 17 odstotki sledi Orlandov Kentavious Caldwell-Pope. Generalne direktorje pa je med vsemi selitvami najbolj presenetil Karl-Anthony Towns, ki se je pridružil New York Knicksom. 

Na vprašanje, katera ekipa bo v primerjavi z lansko sezono najbolj napredovala, sta kar dve tretjini odgovorili Memphis Grizzlies. 

Reed Sheppard je po mnenju generalnih direktorjev prvi kandidat za naziv novinca leta.
Reed Sheppard je po mnenju generalnih direktorjev prvi kandidat za naziv novinca leta. FOTO: Profimedia

Tretji izbor prvi kandidat za novinca leta 

Točno polovica generalnih direktorjev meni, da bo naziv najboljšega novinca v ligi pobral Houstonov Reed Sheppard, ki je po mnenju 43 % tisti, ki bo med letošnjimi novinci čez pet let najboljši košarkar. 

Jokić in Vezenkov najboljša v mednarodni kategoriji 

Na vprašanje, kdo je najboljši mednarodni košarkar v ligi, je kar 87 odstotkov odgovorilo, da je to Nikola Jokić, le 10 pa Luka Dončić. V kategoriji najboljših mednarodnih košarkarjev, ki si kruha ne služijo v ligi NBA, je slavil Bolgar Saša Vezenkov (30 %) pred Nikolo Mirotićem (23 %) in Edyjem Tavaresom (17 %). 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
09. 10. 2024 12.09
nehajte napihovat in pretiravat, še začelo se ni pa že cela evforija.
CestniKolesar370Wattov
09. 10. 2024 11.17
+2
Bo George v Philadelphio vnesel zmagovalno miselnost? Seveda. Tako, kot jo je vnesel kamorkoli je do sedaj prišel.
wsharky
09. 10. 2024 10.19
+2
a vsak dan bo kaj novega glede Lukeca
JOSEPH HAYDN
09. 10. 2024 10.14
+1
Bohnedaj, da bi bil Evropejec prvi favorit in povrhu še belec. Bo toliko večji užitek videti, če naziv dobi Luka ali pa Jokić. Sicer pa ta naziv ne pomeni dosti brez prstana, kar recimo Jokić razume dobro in sprejme, dacmeravi Embid dobiva te nezaslužene mvp-je rednega dela