Šport

Konec pokljuških preizkušenj

Pokljuka, 20. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zmagovalca biatlonskih tekem za svetovni pokal na Pokljuki sta Francozinja Baillyjeva in Norvežan Bjoerndalen.

Zmagovalna trojka: Sandrine Bailly, Olga Pileva in Kati Wilhelm (Foto: Dare Čekeliš)
Zmagovalna trojka: Sandrine Bailly, Olga Pileva in Kati Wilhelm (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Francozinja Sandrine Bailly je postala letošnja kraljica pokljuških biatlonskih tekem za svetovni pokal. Po uspehu v sprintu in na zasledovanju je bila najboljša tudi na drugi letošnji tekmi s skupinskim štartom. Kljub trem zgrešenim strelom je za 14,5 sekunde premagala Rusinjo Olgo Pilevo, rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu pa je s tretjim mestom obdržala Nemka Kati Wilhelm, ki je zaostala 19 sekund. Slovenska dekleta so nastopila solidno, na koncu pa sta se najbolj veselili Tadeja Brankovič na 15. in Teja Gregorin na 16. mestu.

Ruska biatlonka Olga Pileva je končala na drugem mestu (Foto: Dare Čekeliš)
Ruska biatlonka Olga Pileva je končala na drugem mestu (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

V boju za skupno zmago v svetovnem pokalu v ženski konkurenci se tako nadaljuje mrtvi tek, saj so tokrat vse tri, ki ostajajo v igri, pristale na stopničkah. Baillyjeva se je s tretjo zaporedno zmago še bolj približala tekmicama in ob trenutni formi bi se po tekmah v Hochfilznu in finalu v Hantij Mansijsku lahko veselila velikega kristalnega globusa. Francozinja je vodila od začetka, tekmice pa je niso mogle premagati niti po treh kazenskih krogih stoje, saj je bila za njih enostavno prehitra. Tudi drugo mesto Pileve ni bilo vprašljivo, saj je odlično opravila na strelišču in le po zadnjem streljanju morala enkrat v kazenski krog. To pa ni bilo več odločilno, saj je rdečelasa Nemka Wilhelmova, ki je po zadnjem streljanju prehitela Olgo Zajcevo, do cilja ni več mogla ujeti. Brez strelskih napak skoraj ni šlo, edina, ki ji je to uspelo je bila Martina Glagow, končala pa je na sedmem mestu.

Zmagovalci v moški konkurenci: Ole Einar Bjoerndalen, Raphael Poiree in Stian Eckhoff (Foto: Dare Čekeliš)
Zmagovalci v moški konkurenci: Ole Einar Bjoerndalen, Raphael Poiree in Stian Eckhoff (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

"Tretje zmage tukaj res nisem pričakovala, saj sem že pošteno utrujena, a kaže, da so moje tekmice še bolj. Pred svojo tekmo sem spremljala nastop rojaka Vincenta Vittoza v teku na SP in njegova zmaga mi je vlila novih moči. Pokljuka mi je bila že prej všeč, zdaj pa bo zagotovo postala eno mojih najljubših prizorišč," je bila po uspehu vesela 25-letna vojakinja, ki je bila lani tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Za slovensko veselje sta poskrbeli Brankovičeva in Gregorinova, ki sta dosegli svoji najboljši uvrstitvi v tem pokljuškem tednu, slednja pa je tudi izenačila svojo doslej najboljšo uvrstitev v karieri, ki jo je dosegla na letošnjem zasledovanju v Anterselvi.

Najbolje je kazalo Brankovičevi, ki je bila po treh streljanjih, ko je zgrešila le enkrat stoje, celo osma, nato pa je s še enim dodatnim krogom zdrsnila na še vedno odlično 15. mesto. "Že po zasledovanju sem rekla, da si tokrat želim kakšen zgrešen strel manj, kar mi je dobro uspelo zlasti leže. Na streljanjih stoje pa sem se zelo trudila, a mi žal ni uspelo zadeti vseh tarč. Sicer pa sem manj zadovoljna s tekom, saj nisem bila preveč razpoložena. Malo me že daje utrujenost, zato upam, da se bomo pred odhodom v Avstrijo imeli možnost malo spočiti. Forma se kot kaže znova dviguje, zato se že veselim nastopa na svetovnem prvenstvu," je svoj nastop ocenila Brankovičeva. Teja Gregorin je sicer zgrešila tri strele, kar pa je uspešno nadoknadila z dobrim tekom, tako da se je prav v zadnjem krogu zavihtela najvišje in v cilj pritekla skupaj s svojo reprezentančno kolegico. "Današnji nastop je bil zame odličen, tudi strelsko sem zadovoljna, saj sem na zadnjem streljanju dosegla ničlo, ki mi je pomagala do visokega mesta. Vesela sem, da sem izenačila svoj najboljši izid. Sicer pa sem z doseženim na Pokljuki lahko z izjemo najdaljše tekme kar zadovoljna," je povedala Domžalčanka. Andreja Mali je s petimi kazenskimi krogi osvojila prepričljivo zadnje mesto, kljub temu pa eno točko.

Bjoerndalnu osma letošnja zmaga

Bjoerndalen je tokrat zmagal brez zgrešenega strela (Foto: Dare Čekeliš)
Bjoerndalen je tokrat zmagal brez zgrešenega strela (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Štirikratni olimpijski prvak Norvežan Ole Einar Bjoerndalen je brez zgrešenega strela za minuto in 5,4 sekunde premagal svojega velikega tekmeca in vodilnega v svetovnem pokalu Francoza Raphaela Poireeja, ki je moral odteči en kazenski krog. Tretje mesto je osvojil Norvežan Stian Eckhoff, ki je z dvema kazenskima krogoma za rojakom zaostal za minuto ter 15,7 sekunde.

Raphael Poiree vodi v svetovnem pokalu (Foto: Dare Čekeliš)
Raphael Poiree vodi v svetovnem pokalu (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Olimpijski kralj je vodil od štarta do cilja, njegova zmaga pa ni bila niti za hip vprašljiva, čeprav mu je ves čas za ovratnik dihal v rumeno oblečeni Poiree. Francoz se mu je upiral le na strelišču, medtem ko se na progi z večnim tekmecem ni mogel meriti. Zmagovalec lanskega svetovnega pokala je na prvih treh streljanjih zadel vse tarče, edini strel pa je zgrešil na drugem streljanju stoje. Ta ni bil več usoden, saj je Bjoerndalen medtem že drvel proti cilju. Najbolj zanimiv je bil boj za tretjo stopničko, kjer so se menjali Nemec Michael Greis, Francoz Vincent Defrasne in Sven Fischer, na koncu pa jim je slavo z zadnjim krogom pobral Eckhoff. Po zadnjem streljanju je najbolje kazalo Fischerju, tik za njim pa sta bila Defrasne, ki je moral odteči še dva kazenska kroga, in Eckhoff.

Najboljša med Slovenkami je bila Tadeja Brankovič (Foto: Dare Čekeliš)
Najboljša med Slovenkami je bila Tadeja Brankovič (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

"Zaradi sneženja me je bilo malo strah strelskega nastopa, a sem nato opravil brez napake, kar mi je prineslo zanesljivo zmago. Tudi v teku sem opravil solidno, zato sem vesel, da mi je uspelo znova priti po zmage. Upam, da mi bo do svetovnega prvenstva v Hochfilznu uspelo formo vsaj obdržati, če ne celo popraviti, saj imam tam visoke cilje," pravi najuspešnejši biatlonec na svetu, ki je na Rudnem polju dosegel že svojo 52. zmago v karieri, kar doslej med lovci na smučeh ni uspelo še nikomur.

_________________________________________________

Izidi:

Ženske:
1. Sandrine Bailly (Fra) 39:03,1 (3)
2. Olga Pileva (Rus) + 14,5 (1)
3. Kati Wilhelm (Nem) 19,2 (2)
4. Olga Zajceva (Rus) 33,8 (2)
5. Simone Denkinger (Nem) 44,6 (4)
6. Gro Istad-Kristiansen (Nor) 55,0 (3)
7. Martina Glagow (Nem) 1:03,9 (0)
8. Qiao Yin (Kit) 1:22,9 (5)
9. Olena Zubrilova (Blr) 1:35,0 (2)
10. Julija Makarova (Rus) 1:41,8 (2)
...
15. Tadeja Brankovič (Slo) 2:09,4 (2)
16. Teja Gregorin (Slo) 2:23,2 (3)
30. Andreja Mali (Slo) 5:22,7 (5)

Moški:
1. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 40:12,8 (0)
2. Raphael Poiree (Fra) + 1:05,4 (1)
3. Stian Eckoff (Nor) 1:15,7 (2)
4. Vincent Defrasne (Fra) 1:26,8 (2)
5. Sven Fischer (Nem) 1:31,6 (0)
6. Ivan Čerezov (Rus) 1:40,1 (3)
7. Filip Šulman (Rus) 1:44,7 (2)
8. Ricco Gross (Nem) 1:46,8 (0)
9. Frode Andresen (Nor) 1:48,8 (5)
10. Michael Greis (Nem) 1:56,2 (3)

Vrstni red:

Moški:
1. Raphael Poiree (Fra) 688 točk
2. Sven Fischer (Nem) 663
3. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 603
4. Sergej Rožkov (Rus) 526
5. Ricco Gross (Nem) 493
6. Sergej Čepikov (Rus) 488
7. Stian Eckhoff (Nor) 481
8. Nikolaj Kruglov (Rus) 471
9. Vincent Defrasne (Fra) 455
10. Halvard Hanevold (Nor) 447
...
72. Janez Marič (Slo) 13
81. Matjaž Poklukar (Slo) 6
86. Janez Ožbolt (Slo) 2

Ženske:
1. Kati Wilhelm (Nem) 657 točk
2. Olga Pileva (Rus) 652
3. Sandrine Bailly (Fra) 640
4. Olga Zajceva (Rus) 516
5. Uschi Disl (Nem) 473
6. Martina Glagow (Nem) 468
7. Olena Zubrilova (Blr) 461
8. Linda Tjoerhom (Nor) 395
9. Katrin Apel (Nem) 392
10. Xianying Liu (Kit) 390
...
22. Tadeja Brankovič (Slo) 231
39. Teja Gregorin (Slo) 71
43. Andreja Mali (Slo) 48
47. Dijana Grudiček (Slo) 40
49. Andreja Koblar (Slo) 37