Kolesarstvo

Vingegaard na Dofineji pokazal, zakaj je prvi favorit za rumeno majico

Ljubljana, 12. 06. 2023 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
6

Branilec lanske zmage Jonas Vingegaard je v slogu prestal zadnjo generalko pred julijsko dirko po Franciji. Na dirki po Dofineji je ob dveh etapnih zmagah rutinirano slavil v skupnem seštevku in pokazal, zakaj ga stavnice uvrščajo na vrh favoritov za rumeno majico. "Forma je dobra, vsi v ekipi imamo dobre noge," pred sklepnim delom priprav za Tour pravi Danec, ki pa z dirko po Dofineji vendarle ne more biti v celoti zadovoljen – zaradi poškodbe je ostal brez pomembnega pomočnika.

Jonas Vingegaard je letos dobil že tri etapne preizkušnje – O Gran Camino, dirko po Baskiji in dirko po Dofineji.
Jonas Vingegaard je letos dobil že tri etapne preizkušnje – O Gran Camino, dirko po Baskiji in dirko po Dofineji. FOTO: Jumbo-Visma

Jonas Vingegaard je na osemdnevni dirki po Dofineji dobil dve etapi, še dvakrat bil drugi in na koncu z veliko prednostjo (2:23) slavil v skupnem seštevku pred Adamom Yatesom. To je največja prednost na eni od elitnih enotedenskih dirk po letu 2003. Na dirki po Dofineji je bila razlika med najboljšima zadnjič večja pred natanko 30 leti.

"Počaščen sem zaradi zmage. Gre za eno najprestižnejših in najzahtevnejših dirk na koledarju. Ekipa je delovala odlično. Dirko smo imeli pod nadzorom, niti v enem trenutku nisem bil sam, kar je odličen občutek. Za nami je super teden, v katerem smo dosegli zastavljene cilje," je razplet Dofineje za spletno stran Jumbo-Visme komentiral Vingegaard. 

Kako je Vingegaard dobil sedmo etapo dirke po Dofineji:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vingegaard prvi favorit za rumeno majico

Če je njegova lanska zmaga na dirki po Franciji še veljala za presenečenje, letos temu zagotovo ni več tako. Stavnice ga namreč dobra dva tedna pred začetkom v Bilbau uvrščajo na sam vrh favoritov, tudi pred Tadeja Pogačarja, ki je na drugem mestu. "Forma je dobra. Lahko ste videli, da ima celotna ekipa dobre noge. Ne morem se jim dovolj zahvaliti za delo, ki so ga opravljali teh osem dni," se je 26-letni Danec zahvalil ekipnim kolegom, ki so mu pomagali do zanesljive zmage. 

Kdo bo nadomestil Kruijswijka?

Ekipno superiornost je Jumbo-Visma pokazala tudi z osvojitvijo zelene majice za najboljšega v točkovni razvrstitvi, do katere je prišel Christophe Laporte. Francoz je ob tem slavil na prvi in tretji etapi dirke. Slavje v nizozemskem moštvu pa je imelo tudi nekaj grenkega priokusa, saj se je na drugi etapi poškodoval prekaljeni pomočnik Steven Kruijswijk, po čemer je hitro postalo jasno, da se Nizozemec ne bo mogel vrniti pravočasno za nastop na Touru. 

"Čeprav smo si seveda želeli zmagati, je bil najpomembnejši del dirke po Dofineji priprava za prihajajoči Tour. S potekom smo zelo zadovoljni. Videli smo, da je Jonas v dobri formi, kar velja tudi za ostale. Sedaj nas čaka sklepni del priprav pred dirko po Franciji, ničesar ne bomo prepuščali naključju," pa je razplet Dofineje in načrte za prihodnost komentiral športni direktor ekipe Grischa Niermann

Tadej Pogačar je v tej sezoni Jonasa Vingegaarda ugnal na dirki od Pariza do Nice.
Tadej Pogačar je v tej sezoni Jonasa Vingegaarda ugnal na dirki od Pariza do Nice. FOTO: AP

Pogačar letos uspešnejši, dobil tudi edini medsebojni dvoboj

Vingegaard pred Tourom ne bo več nastopal. Tudi sam je izpostavil, da se bo sedaj posvetil zadnjemu delu priprav, v katerih bo skušal zadržati, če ne celo izboljšati, trenutno formo. V tej sezoni se je udeležil štirih etapnih dirk in dobil tri, le na dirki Pariz–Nica ga je ugnal veliki tekmec Pogačar. Skupno je Danec v tej sezoni pri 11 zmagah, medtem ko ima Pogačar eno več. Ob tem gre seveda poudariti, da je kapetan UAE Emiratesa slavil na treh zelo prestižnih enodnevnih klasikah – dirki po Flandriji, Amstel Gold in Valonski puščici. 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roby47
12. 06. 2023 18.43
+3
Ma Pogi ga bo stresu ku hruško💪😊
The Dude
13. 06. 2023 08.04
-1
Pogi je na TDF že dosegel kar je dosegel.
ali2007
12. 06. 2023 18.30
-4
Pogi….nima šans letos po tako hudi poškodbi … drugo leto pa….👍👍👍
ali2007
12. 06. 2023 18.27
+1
Nič nevarnega….. igra solo igro….ne vem za kaj tak pomemben na tdf….nas Rogla pa kao pomočnik..????
GREGA RIHTAR
12. 06. 2023 17.13
+8
To bo ponovno epski dvoboj... Gremo Pogiiii po trojcek na touru!
The Dude
12. 06. 2023 18.03
-3